Geplaatst op 6 Reacties

Universele standaarden voor gezonde groei

universele standaarden voor gezonde groei

Gewichtstoename meten en registreren geeft een snel beeld van de groei van een baby. Wanneer de groei wordt genomen als graadmeter voor gezondheid is he belangrijk de groei altijd te beoordelen in de context van ontwikkeling en gedijen. Ook de familiale groeipatronen kunnen een rol spelen. Daarnaast bepalen zwangerschapsduur, gezondheid bij de geboorte en eventuele geboortecomplicaties mede de interpretatie van de gewichtsevolutie.

Een breed wereldwijd onderzoek door de WHO laat zien wat de normale groei is voor een gezonde en optimaal gevoede zuigeling. Opvallend is dat deze groei vrijwel gelijk is voor kinderen van diverse etnische achtergronden.

Deze WHO-groeistandaarden, ten onrechte vaak de ‘borstvoedingcurves’ genoemd, zijn echte standaarden, in tegenstelling tot de gebruikelijke groeicurven die ‘status quo’-bepalingen zijn. Standaarden zijn een doel om na te streven, namelijk kinderen zodanig voeden dat een hierin passende groei wordt verkregen, ongeacht of zij aan de borst of met een fles, of met gekolfde eigen moedermelk of donormelk of met kunstvoeding gevoed worden. Bepalingen op basis van status quo (zoals de TNO curves) vergelijken daarentegen de groei van kinderen met de groei van duizenden andere kinderen die op willekeurige manieren worden gevoed.
Tussen de WHO-standaarden en de gebruikelijke groeicurven zijn meer opvallende verschillen. De meest opvallende is dat in de WHO standaarden de initiële groei sterk is, waarna deze afneemt na een maand of vier, terwijl in de TNO curven de initiële groei minder is en vervolgens slechts weinig afneemt.

 

 

Een tweede belangrijk verschil is de groei in de eerste week. Volgens de WHO-standaarden zal een kind in de eerste twee dagen iets afvallen en dan snel gaan groeien en al in die eerste week het geboortegewicht voorbij gaan. Het geboortegewicht wordt vervolgens in drie tot vier maanden verdubbeld door een snelle groei van gemiddeld 200 tot 250 gram per week in de eerste maand, afnemend tot tot 120 – 130 gram in de vierde maand; rond de eerste verjaardag weegt het kind dan 2,5 tot 3 keer zijn geboortegewicht.

Wanneer de moeder tijdens de baring een infuus kreeg en/of oxytocine kreeg, kan het kind worden geboren met een vals hoog geboortegewicht door het vasthouden en lozen van excessief vocht. In dat geval is het gewicht op 24 uur het referentiekader voor het gewichtsverloop.

 

[De groeisnelheid is afhankelijk van het geboortegewicht en het geslacht. De groeisnelheid kan tussen een klein geboren meisje en een groot geboren jongen aanzienlijk verschillen. Een meisje geboren op de P5 kan in de eerste maand ruim 100 gram minder groeien dan een jongen op P95, terwijl dat voor beiden perfect is. Maar een kind dat op de P50 geboren is en maar aankomt wat een kind op P5 mag aankomen, groeit niet goed.

 

beginpuntlijnEen ander belangrijk punt bij het interpreteren van de groeigegevens is dat het kind wordt vergeleken met zichzelf en niet met andere kinderen. Hiervoor heb ik eerder al het begrip Beginpuntlijn geïntroduceerd. De beginpuntlijn is een groeilijn die over de lange duur evenwijdig loopt tussen de voorgedrukte lijnen van een WHO gebaseerde groeicurve op de plaats van het gewicht bij de geboorte of het gewicht op 24 uur. Groei is een fluctuerend gegeven, dus er mag worden gerekend met een afwijking van ca. 10% naar boven of naar onder.

Dit artikel bespreek ik wat uitgebreider in een video les. Deze les wordt gratis ter beschikking gesteld.

 

 

6 gedachten over “Universele standaarden voor gezonde groei

  1. […] Universele standaarden voor gezonde groei […]

  2. […] over groei: Universele standaarden voor gezonde groei […]

  3. […] om groei te interpreteren en vul alle groeigegevens in op een curve die is gebaseerd op de WHO universele standaarden voor gezonde groei. Lees ook: ‘Voeding en […]

  4. […] Maar het gemiddelde kind bestaat niet. Waar je naar moet kijken bij het interpreteren van de groei van een kind is de plaats in de grafiek waar hij was bij zijn geboorte of bij zijn laagste gewicht na de geboorte. Als dat op de P98 was, en het kind later in de veilige groene baan, dan betekent dat niet dat hij goed zit, maar dat hij veel te weinig is gegroeid! Als hij begon op de P5 en later op de P60 zit (binnen de gemiddelden-baan) dan betekent dat niet perse dat het goed gaat, hij kan ook te veel inhaalgroei gedaan hebben en een groot obesitasrisico voor later hebben gekweekt. Let wel: dit hoeft niet, maar kan wel degelijk. lees meer over de beginpuntlijn en gezonde groei. […]

  5. […] je mag verwachten dan kun je ervan uitgaan dat hij door de bank genomen voldoende voeding krijgt. Lees hier over standaarden voor gezonde groei voor *alle* kinderen, ongeacht soort voeding. En lees hier over achterblijvende […]

  6. Goedemiddag,

    Ik zou heel erg graag een papieren versie hebben. Ik ben al een poosje aan het zoeken maar ik kan het niet vinden.
    Kunt u mij daarbij helpen?

    Bedankt
    Betty

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.