Geplaatst op 2 Reacties

Speciaal voor kinderen meestal ongeschikt voor kinderen

gezond ongezond

Wie rondloopt in de supermarkt kan verdrinken in het aanbod voedingswaren speciaal voor baby’s, peuters en kleuters, speciaal voor kinderen in het algemeen. Dat is goede marketing, maar is het ook goed voor de doelgroep?

De titel afbeelding is de afbeelding bij het originele artikel De Verleiding naar ongezond. een onderzoek (mede) door UNICEF

Belangrijkste conclusie uit het onderzoeksrapport is dat gezonde voeding voor kinderen te weinig centraal staat in het beleid en praktijk van Nederlandse supermarkten. Ruim 2000 kinderproducten in verschillende supermarkten werden geanalyseerd en er werd gekeken of ze pasten binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. De resultaten zijn niet positief, de meeste producten bevatten teveel suikers, energie, zout of te weinig vezels en passen niet binnen de Schijf van Vijf. Ook keek UNICEF naar promotie van kinderproducten in folders en het gebruik van kindermarketing. Supermarkten tonen geen terughoudendheid in aanbiedingen voor ongezonde producten voor kinderen. Het onderzoek komt tot opvallende resultaten.

Opvallende resultaten

  • Van het totale aanbod in het baby-, dreumes- en peuterschap voldoet slechts een derde aan de criteria van de Schijf van Vijf.
  • Van de 39 onderzochte kinderontbijtgranen, voldoet SLECHTS ÉÉN product aan de criteria van de Schijf van Vijf.
  • Van de 865 onderzochte producten kinderbroodbeleg, vallen 829 producten BUITEN de Schijf van Vijf.
  • Op de toetjesafdeling is er geen enkel kinderproduct dat binnen de Schijf van Vijf valt.
  • Bij ongeveer 25 procent van alle kinderproducten in folders, is sprake van kindermarketing.

gezond ongezondGoed dat hier eens onderzoek naar werd gedaan. Ik riep het uiteraard al jaren en zet ouders aan om af te zien van alles wat speciaal voor kinderen wordt geproduceerd en verkocht. De enige uitzondering is natuurlijk poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding (kunstvoeding nummer 1) als er geen enkele mogelijkheid is om het, volledig of grotendeels van melkvoeding afhankelijke, kind van menselijke melk te voorzien. Ik ben het uiteraard minder eens met de Schijf van Vijf als criterium voor gezonde voeding. De aandacht ging in dit onderzoek vooral uit naar de gehaltes aan suiker, zout, verzadigd vet en energie (caloriën) (allemaal te veel) en voedingsvezel (te weinig). Te veel suiker en zout kan ik helemaal in mee en te weinig voedingsvezel ook nog wel, maar ik heb problemen met de nadruk op vet en caloriën en de afwezigheid van criteria in het bereik van de onnozele onnodige toevoegingen zoals conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen.

Tot slot komt men dan ook nog met en rijtjes tips voor gezonde voeding en dan haak ik nog verder af. Daarom dus maar mijn eigen lijstje.

  1. Gedurende het eerste half jaar krijgt een kind uitsluitend melkvoeding, bij voorkeur borstvoeding, anders afgekolfde eigen moedermelk; anders direct aan de borst bij een andere moeder of melk van een andere moeder (donormelk); en desnoods kunstvoeding nummer 1
  2. 6-12 maanden: Melkvoeding (zie punt 1) aangevuld met kleine hoeveelheden herkenbaar en onbewerkt voedsel (wel indien nodig gegaard) in vuistgrote stukken (naar kleinere blokjes of reepjes tegen de eerste verjaardag)
  3. Peuter en dreumes: er komt een omslag van primair melkvoeding naar primair vast voedsel, maar melkvoeding (zie punt 1) blijft een essentieel onderdeel van de voeding tot of voorbij de tweede verjaardag. Voedsel blijft zo min mogelijk bewerkt en herkenbaar (liever geen puree, pap en prak). Vet (zowel verzadigd als onverzadigd) is van essentieel belang voor gezonde groei en ontwikkeling en voor een gezonde darmfunctie. Vocht en vezels zijn eveneens van belang voor de darmfunctie. Drinken is altijd ongezoet en vrij van toevoegingen zoals conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen en van kunstmatige zoetstoffen. Tussendoortjes zijn belangrijk en bestaan uit dezelfde soorten voedsel als de hoofdmaaltijden. Als melk kan eventueel worden gekozen voor volle melk of yoghurt van koe of geit, altijd in de variant naturel.
  4. Kleuter en schoolkind: vooral doorgaan als met peuters. Het kind is volop in de groei en aan het ontwikkelen en heeft daarvoor een goed en gevarieerd aanbod nodig van nutriëntenrijk voedsel. Tussendoortjes zijn belangrijk en bestaan uit dezelfde soorten voedsel als de hoofdmaaltijden. Als melk kan nu ook worden gekozen voor volle melk of yoghurt van koe of geit, altijd in de variant naturel.
  5. Alle leeftijdsgroepen: vermijd alle vormen van ”speciaal voor kinderen” voedsel, inclusief maaltijden-in-potjes (en -bakjes en -zakjes) en inclusief elke vorm van opvolg-, groei- en welterustenvoedingen, vermijd kant-en-klaar, pakjes en zakjes en junkfood. Dan zit je eigenlijk voor elk mens goed. Als melk blijft volle melk of yoghurt van koe of geit, altijd in de variant naturel de voorkeur hebben.

Het bronartikel verwijst naar de Schijf van vijf om voor een gezond voedselaanbod voor je kind te zorgen, ik verwijs liever naar de Kleintjes methode, zoals beschreven in het boek Eten voor de Kleintjes van Stefan Kleintjes. In dit boek vind je uitleg over de voedingsbehoefte van je kind en een handig voedselintroductieschema.

Lees hier meer over de Kleintjesmethode®. In dit blog ging ik ook al in op de onzin en het gevaar van voedingsmiddelen speciaal voor kinderen.

Er gaan soms stevige discussies over speciaal kindervoedsel in de vorm van prakje, papjes en puree versus gewoon herkenbaar voedsel voor kinderen. Daarover schreef ik hier.

En hier ging het over controverses over wat nu eigenlijk gezond eten voor kinderen is.

Verwant aan het topic over speciaal kindervoedsel is ook het thema ”kieskeurige etertjes”, daar schreef ook al eerder over.


Voor we aan vast voedsel gaan beginnen is er borstvoeding. Lees daarover (en ook over allerlei plannen B als het niet of niet helemaal lukt) Het Nieuwe Borstvoeding Boek

2 gedachten over “Speciaal voor kinderen meestal ongeschikt voor kinderen

  1. […] Speciaal voor kinderen meestal ongeschikt voor kinderen […]

  2. […] Lees ook: Speciaal voor kinderen meestal ongeschikt voor kinderen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.