In de film The Craft doen getroebleerde tienermeisje domme dingen met magie. Het loopt op het eind voor de hoofdpersoon net aan goed af, maar een van de belangrijkste tegenspeelsters belandt op een gesloten afdeling, gekluisterd aan haar bed. Ja, ook met handwerk moet je oppassen en goed weten wat je doet.
Handwerk, dingen met de hand doen, raakt een beetje uit het zicht. Voor alles is er een apparaat of een app. Waar een Japanse chef een heel eind komt met zijn mes, een paar eetstokjes en een rieten matje, heeft een westerse chef een heel arsenaal aan apparaten om hem te helpen zijn creaties te maken. De creaties van de Japanse chef zijn niet per definitie minder fraai of minder smakelijk, integendeel zelfs misschien. Ook moederschap wordt meer en meer met apparaten en apps omgeven. Aan de ene kant maken die het moederen wellicht makkelijker, aan de andere kant ook een stuk ingewikkelder. Ik breek een lans voor low-tech moederschap. Over minder ingewikkeld dragen had ik het al eens, dus laat ik voor nu even liggen. Nu ga ik het hebben over borstvoeding en het voeden met moedermelk als moeder en kind niet samen zijn.
Voor low-tech borstvoeding zijn maar een paar dingen nodig: een moeder met minimaal 1 werkende borst en een willige baby. Een paar armen is ontegenzeggelijk handig, maar dan heb je het wat betreft noodzakelijkheden wel zo’n beetje gehad. Zelfs een voedingsbeha is niet noodzakelijk. Elke vrouw kan zonder beha, maar voor het fraaiere uitzicht dragen veel vrouwen er liever wel een. Als je een borstvoedende moeder bent is een exemplaar dat het mogelijk maakt de borst snel en zonder al te veel toestanden te ontbloten wel handig. Zoogkompressen zorgen ervoor dat je in publieke situaties niet voor gek loopt met natte plekken op je kleding, maar bedenk wel dat het continue dragen van zoogkompressen, samen met een min of meer strakke beha om ze op hun plaats te houden, het lekken in stand houdt.
Het voeden van de baby met moedermelk als moeder en baby niet bij elkaar zijn is een lastige, daarvoor heb je op zijn minst heel eenvoudige zaken nodig, zoals iets om de melk in op te vangen en bewaren en om de baby te voeden. Om de melk op te vangen en te bewaren kun je elk potje, kommetje of zakje gebruiken dat geschikt is voor voedsel. Verzeker je ervan dat er geen weekmakers en andere schadelijke stoffen kunnen vrijkomen door interactie met de melk of door verhitting en bevriezen. Als je kiest voor glas, aardewerk, roestvrij staal of siliconen zit je bijna altijd goed. Zorg voor kleine porties, dat voorkomt verlies als niet alles wordt opgedronken. Porties van 50-100 ml werken prima. Als het niet genoeg is, is het makkelijk er iets bij te pakken. En bedenk ook altijd dat moedermelk een robuuste stof is. Als het niet is gekookt, is het opmerkelijk resistent tegen bederf. Je hoeft dus geen melk weg te gooien als het niet op gaat. Probeer het een uurtje later nog eens.
Dan het kolven.
Daar zijn inmiddels de meest futuristische oplossingen voor, compleet met gepersonifieerde elektronische programma’s voor meer-fasen routines. Maar zelfs het mooiste meest geavanceerde apparaat valt of staat met het vermogen om jouw lichaam aan te zetten tot een reactie in de vorm van een toeschietreflex. Zonder toeschietreflex geen melk (nou, ja, bijna geen melk). Er zijn moeders die met het meest knullige, on-ergonomische apparaatje een krachtige toeschietreflex krijgen en binnen 10 minuten twee voedingen bij elkaar kolven en er zijn moeders die er met de meest doordachte machine nauwelijks twee slokken eruit krijgen.
En dan zijn er de moeders die er hun hand niet voor omdraaien en eigenhandig in een handomdraai in melk voor hun kind voorzien. Juist, hand, met de hand, de eigen hand. Afkolven met de hand is de ultieme low-tech oplossing. Altijd bij de hand, geen stroom nodig, past op elk opvangsysteem, geeft geen rare geluiden, spaart de tepels en past altijd. In het artikel Afkolven van moedermelk komt afkolven met de hand uitgebreid aan bod.
Tot slot het voeden van de baby met de gekolfde melk. Men grijpt daarbij vrijwel automatisch naar een fles met speen. Dit lijkt logisch omdat het schijnt dat de baby ook de melk uit de borst zuigt. Zuiging alleen, zo zagen we al bij het kolen, zal geen melk uit de borst laten komen, dus het zuigen is niet essentieel voor het voeden. Daaruit volgt dat een kind de melk ook uit een kopje, glas of beker kan drinken of gevoerd kan krijgen met een lepel. Over andere manieren van voeden schreef ik eerder.
[…] Afbeelding uit een ander blog met de titel Handwerk […]