Geplaatst op 1 reactie

Openbare borsten – de borsten van Doutzen

een houding geven

Bekende mensen (celebrities en zo) zijn een soort van openbaar kunstbezit en als het vrouwen zijn, dan zijn hun borsten dat vaak ook. Tot er een baby aan vast zit, dan is het plotseling intiem en lijkt het alsof niemand het wil zien, of alleen in een soort schuldig voyeurisme. Als je een google afbeeldingen zoektocht maakt kom je zo honderden foto’s van <celebrity breastfeeding> of <bekende vrouwen borstvoeding> tegen. Onder de tags:  krijg je een opsomming van blogs die ik eerder over deze onderwerpen schreef. Veel kijk- en leesplezier.

De borsten op de titelafbeelding zijn uiteraard niet die van Doutzen, een beetje privacy is haar nog wel gegund

Kolvende Doutzen Kroes promoot borstvoeding | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Het artikel opent aldus: Doutzen Kroes heeft een opmerkelijke foto op Instagram gezet. Op de foto is te zien hoe het fotomodel bij een van haar borsten melk afkolft.”Dagelijkse routine!” schrijft Kroes bij de foto. “Ik promoot borstvoeding. Het is het best voor je baby als het mogelijk is.” En NU.nl is niet de enige, niet de eerste en vast ook niet de laatste die met het bericht komt, en ook de sociale media lopen ermee over. Voor een aantal bronnen geldt dit als een toch wel erg intieme foto, maar andere zeggen dat ze in deze afbeelding toch veel meer een sterke vrouw zien, een vrouw die commitment laat zien en gewoon haar eigen keuze volgt.
Bij mij kwam dit ineens op bij de gedeelde foto en alle commentaren over intimiteit: In elke andere setting zijn haar borsten openbaar kunstbezit, maar als er kind of kolf aan vast zit is het plotseling intiem. Doutzen zit immers zo vaak in haar ondergoed, of zelfs nauwelijks dat, voor de camera, daar is maar weinig intiems meer aan, de hele wereld kent haar lichaam bijna net zo goed als men zijn eigen lichaam kent. Nu zijn vrouwenborsten altijd al openbaar kunstbezit  geweest en zelfs vrouwenborsten waar baby’s aanhangen zijn daarvan niet gevrijwaard. Niemand die ook maar een enkel probleem heeft met de intimiteit daarvan.

breastfeeding_art_160_20071029164850Feit is dat borsten, van welke vrouw dan ook, gewoon lichaamsdelen zijn met een bepaald doel en bepaalde functie. Sommige organen of lichaamsdelen hebben dubbele functies, maar als openbaar kunstbezit zijn ze natuurlijk in principe niet bedoeld. En intiem zijn ze eigenlijk ook maar in één soort omstandigheden: die waarin de vrouw zelf ze als intiem lichaamsdeel wenst te gebruiken. Intiem heeft dan overwegend een erotisch connotatie. De primaire biologische functie van de borsten, het voeden en koesteren van een kind, is op geen enkele manier onder de noemer intiem onder te brengen. Al wie het voeden van een kind wil linken aan de eerder genoemde soort intimiteit heeft duidelijk issues waar professionele therapie voor nodig is. Ook als dat voeden van een kind via de omweg van kolven gebeurt, is het nog steeds niet intiem, ook niet als Doutzen het doet. Wat Doutzen hier doet, is wat duizenden, miljoenen moeders ook doen: ze zijn vanwege werk gescheiden van hun kind en daarom zorgen ze ervoor dat er melk is voor hun kind, zodat iemand anders hun kind eten kan geven als zij werken. De meeste vrouwen doen dat kolven in een afgeschermde ruimte. Niet omdat het zo intiem is, maar omdat rust voor de meeste moeders zorgt voor een betere melkstroom. En omdat andere mensen er niet naar willen kijken.

10553546_10152601974607591_3926650077130367439_n
Lesotho 1987, met dank aan Ted Greiner

Maar Doutzen is echt niet de eerste en zeker niet de enige die van haar kolfactiviteit een foto maakt en die ergens op één van haar sociale media applicaties deelt. Of van het voeden van haar kind. Zo lang het publiceren van foto’s van borstvoeding en kolven nog tot zulke wijdverbreide reacties leidt, zij het positief of negatief, wordt het nog niet vaak genoeg gedaan. Want pas in een samenleving waar borstvoeding echt de norm is, is het onzichtbaar en voelt niemand de drang te laten weten dat het gespot is. 

Dit is geen Selfie van deze moeder, maar een ansichtkaart. De titel op de achterkant is niet ”kleuter aan de borst” of iets in die geest, maar ”Masotho vrouw weeft mand”.

 

De borsten van een moeder

Hoewel het spreekwoord luidt dat je een boek niet op zijn kaft mag beoordelen, is dat precies wat lezers doen bij een pakkende titel, zoals eentje waarin de woorden ‘borsten’ en ‘doutzen’ in één zin figureren. Borsten doen het altijd goed natuurlijk, maar het is die naamstoevoeging die de massa’s laat aantreden. Ik klaag niet, ik houd ervan als mijn schrijfsels publiek trekken, maar ik bedacht me dat er over borsten van elke moeder van alles te vertellen is.

Lees verder …

Zindelijke borsten

De meeste borsten zijn na een bepaalde tijd wel ingesteld op vraag en aanbod en dan zijn ze meestal ook ‘’zindelijk’’, zoals sommige moeders dat noemen. Zindelijke borsten dus, die niet meer de hele tijd tussen de voedingen door druppelen.

Lees verder …

Undercover

Borstvoeding geven in het openbaar. Nou, vooruit, als je dan echt moet, doe het dan alsjeblieft discreet, op de wc of zo, of op zijn minst met een doek erover. Ik schreef al vaker over dit soort opmerkingen, ik ben er niet zo voor. Iets wordt pas normaal als het gewoon is en iets wordt pas gewoon als je het vaak ziet. Dus om borstvoeding te normaliseren moet je het gewoon laten zien.

Lees verder …

Wapens in je bloesje

Ach, ja, laten we er maar mee lachen, want anders moeten we erom huilen en daarvoor is deze bijna-lente-dag te mooi. Het is te triest voor woorden dat de enige dingen waar sommige lui aan kunnen denken als ze een baby aan de borst zien seks of geweld zijn. De lui zouden in therapie moeten. Een soort anger management cursus of zo.

Lees verder …

Te kijk gezet

Borstvoedingfoto’s zijn er te kust en te keur ten aanschouwen van de hele wereld via de sociale media. Veel reacties zijn afkeurend en komen erop neer dat men vindt dat de gefotografeerde vrouw zichzelf (en haar kind) te kijk zet. Jezelf te kijk zetten wordt als negatief beschouwd, tenzij je het beroepsmatig doet, als fotomodel of acteur. Maar zelfs actrices en fotomodellen die foto’s van henzelf terwijl ze borstvoeding geven openbaar maken (of ze die foto’s nu zelf maakten of dat ze door professionele fotografen werden gemaakt) worden bekritiseerd en vallen onder het negatieve jezelf te kijk zetten.

Lees verder …

Aanstoot nemen aan borstvoeding

Facebook neemt geregeld aanstoot aan borstvoeding en aan borsten in hun natuurlijke staat en verwijdert dan de foto en/of blokkeert het account.

Lees verder …

 

1 gedachte over “Openbare borsten – de borsten van Doutzen

  1. […] blog Anders, maar toch hetzelfde trok ongelooflijk veel lezers, meer nog dan dat over de borsten van Doutzen. Wie had dat toch gedacht dat ik over kunst- en flesvoeding moet schrijven om zo veel lezers te […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.