Geplaatst op Geef een reactie

Aanstoot nemen aan borstvoeding

Facebook neemt geregeld aanstoot aan borstvoeding en aan borsten in hun natuurlijke staat en verwijdert dan de foto en/of blokkeert het account.

Eerder verschenen als Aanstoot en Laat een paar ballen groeien

 

het enige aanstootgevende dat ik zie op de prachtige, krachtige foto is de sigaret, maar in de tijd dat deze foto werd genomen werd roken nog niet algemeen als ongezond gezien.

Facebook nam weer eens aanstoot aan borsten in hun natuurlijke staat en verwijderde een prachtige foto van Roma moeders van de pagina van Melkpunt. Reden voor mij om maar weer eens op te roepen tot een fotobom op Facebook. Door de foto in dit blog als titelfoto te nemen (in de eerdere versie van dit blog) en ook nog eens in de tekst op te nemen, was de kans groot dat hij als illustratie zou verschijnen wanneer ik dit blog postte. En dat zou dan tot sancties kunnen leiden waartegen ik dan weer zou kunnen protesteren.

Dat werkte niet, mijn blog en foto mochten netjes blijven staan. Tijd dus om er nog maar eens aandacht aan te geven, want het verwijderen van volkomen onschuldige foto’s en het wegjagen van voedende moeders in de openbare ruimte blijven doorgaan.

 

Ook Adele nam aanstoot aan borstvoeding. Niet een foto ervan, maar de oproep van Jamie Oliver om borstvoeding meer in the picture te krijgen, in overdrachtelijke zin. Miss Adele heeft kennelijk een nog onverwerkte negatieve ervaring met borstvoeding, en daarvoor bied ik mijn oprechte medeleven aan, maar dat is slechts een verklaring, geen excuus voor haar onterechte aanval op Jamie Olivers statement. Adele was niet de enige die een emmer viezigheid over Jamie’s hoofd omkeerde, maar sommigen waren toch meer een getuige à decharge, bijvoorbeeld:

Leave my tits alone’ and ‘stop mansplaining’: those are some of criticisms levelled at Jamie Oliver after he said something needs to be done about the fact that less than 1% of babies in the UK are breastfed until their first birthdayJamie Oliver’s right, breastfeeding IS a problem – confessions of a crummy mummy. Okee, hij formuleerde het wat onhandig door borstvoeding makkelijk te noemen, maar wat hij wilde overbrengen was dat geen-borstvoeding zo schadelijk is voor kinderen en moeders, dat er nodig iets gedaan moet worden aan de oorzaken voor de achterblijvende borstvoedingscijfers. Hij erkent daarmee dat het voor veel moeders inderdaad helemaal niet makkelijk is, of beter gezegd, wordt gemaakt, om borstvoeding te geven en voor een gezonde tijd te blijven geven.

Een van die oorzaken is de verbanning van borstvoeding (en normale, niet commercieel-seksueel misbruikte borsten) uit het openbare leven. De ridicule preutsheid die na de USA ook West Europa aan het bereiken is, en die hoogtij viert op sociale media sites zoals Facebook, is verantwoordelijk voor een grote stap terug  in acceptatie van het menselijk lichaam in zijn natuurlijke staat (voor andere dan commerciële doeleinden) en daarmee met de acceptatie van borstvoeding als normale dagelijkse bezigheid en daarmee met het gemak van borstvoeding geven en blijven geven voor de daarvoor evolutionair-biologisch  bedoelde duur. Het is niet de enige, wel een belangrijke factor. Die negatieve culturele kijk op borstvoeding heeft ook invloed op wetgevers, opleiders, beleidsmakers en uitvoerende zorgverleners. Het minimaliseert het belang van borstvoeding voor kind, moeder en maatschappij en daarmee de attitude en intenties van de zorgverleners bij het informeren over en begeleiden van borstvoeding.
Als bonus de afspeellijst van Jamie’s 15 minuten maaltijden voor ouders met weinig tijd die toch een lekkere en gezonde maaltijd op tafel willen zetten. Zodat er meer tijd overblijft voor de kinderen en borstvoeding.

Laat een paar ballen groeien

Er zijn heel wat dingen waar ik niet graag naar kijk als ik me in de openbare ruimte bevind. Ik kijk graag naar mensen, maar sommige dingen hoef ik niet te zien. Met name als ik ergens aan het eten ben kan ik me enorm storen aan andere gasten die vieze eetgewoonten hebben of hun bouwvakkersdecolleté exposeren. Nu zou ik boos de uitbater erbij kunnen roepen en eisen dat de mensen waaraan ik aanstoot neem zich verwijderen of onder een doek gaan zitten. Ik kan ook gewoon niet kijken. Want wiens probleem is het? Dat van de eigenaar van de billen of de gezellige eter? Nee, zij hebben geen enkel probleem met hun uiterlijk of hun eetgedrag. Zij amuseren zich en doen hun ding. Het is mijn probleem. En daarbij geldt: ”Wie het probleem heeft mag het houden”. Of je mag het oplossen. Niet kijken is een heel simpele, snelle en accurate oplossing. Ik zou ook weg kunnen gaan of een doek over mijn hoofd hangen, maar dat is minder prettig en gooit met het badwater ook het kind weg.

En dat brengt ons bij het kind waaraan zo velen aanstoot nemen. Een etend kind, een kind dat veiligheid en beschutting zoekt, bij zijn moeder. Hij doet niemand kwaad en hij spettert niet. Een etend kind, of een kind dat geborgenheid zoekt bij zijn moeder is niet iets waaraan je aanstoot zou moeten nemen, maar als je het toch doet (hé, ik kan niet in jouw hoofd kijken en zien wat voor draaien daarin rondgaan), dan is het jouw probleem, niet dat van het kind of de moeder. Die doen hun ding en vallen daar jou niet mee lastig. Het is niet als ze bij je op schoot komen zitten of die borst bij jou in je mond proberen te duwen of jouw borst in hun mond. Kijk, als dat bouwvakkersdecolleté naast mijn bord op tafel zou zitten of als die vieze eters van mijn bord kwamen eten en mij onderspetteren, ja dan werd mijn probleem hun probleem.

Leven en laten leven, eten en laten eten. Bemoei je vooral met je eigen zaken en als iets je niet bevalt, dan kijk je de andere kant op.  Zo simpel is het. Je hebt er wel een paar ballen voor nodig, want het vergt een beetje lef om je eigen ding te doen, of dat nu eten is of al dan niet kijken naar andere mensen die eten. En dat kunnen maar beter een paar ferme ballen zijn, als je het Lily Allen vraagt: forget yout balls, grow a pair of tits.

De clip is een persiflage van de oversexte mode in muziek en mode en zo. Het illustreert de tekst (onder de clip) in een tegenovergestelde manier.

Hard Out Here
Lily Allen

I suppose I should tell you what this bitch is thinking
You’ll find me in the studio and not in the kitchen
I won’t be bragging about my cars or talking ‘bout my chains
Don’t need to shake my ass for you ‘cause I’ve got a brain
If I told you about my sex life, you call me a slut
Them boys be talking ‘bout their bitches, no one’s making a fuss
There’s a glass ceiling to break, uh-hu, there’s money to make
And now it’s time to speed it up ‘cause I can’t move at this pace
Sometimes it’s hard to find the words to say
I’ll go ahead and say them anyway
Forget your balls and grow a pair of tits
It’s hard, it’s hard, it’s hard out here
For a bitch it’s hard (For a bitch, for a bitch)
For a bitch it’s hard, it’s hard out here
For a bitch it’s hard (For a bitch,…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.