Geplaatst op Geef een reactie

De borsten van een moeder

een houding geven

Het blog De borsten van Doutzen was een uitzinnig succes. De kijkcijfers overtroffen die van eerdere succesformules zoals A Touch of Frost. Zeker, het was ontegenzeggelijk een heel aardig stukje, maar zeker niet het beste dat ik ooit schreef. Ik bewees er slechts het journalistieke adagium mee, dat de titel de lezers trekt.

Hoewel het spreekwoord luidt dat je een boek niet op zijn kaft mag beoordelen, is dat precies wat lezers doen bij een pakkende titel, zoals eentje waarin de woorden ‘borsten’ en ‘doutzen’ in één zin figureren. Borsten doen het altijd goed natuurlijk, maar het is die naamstoevoeging die de massa’s laat aantreden. Ik klaag niet, ik houd ervan als mijn schrijfsels publiek trekken, maar ik bedacht me dat er over borsten van elke moeder van alles te vertellen is. Borsten zijn het moeder gereedschap bij uitstek. Het woord mammalia, de zondagse naam voor zoogdieren is gebaseerd op het Latijnse woord voor borsten en voor moeder: mamma.

Borsten, het ultieme moedergereedschap, noemde ik ze hierboven. Hoewel sommige man-boobs respectabele vormen en afmetingen kunnen krijgen, missen ze over het algemeen iets essentieels, namelijk het vermogen er een kind mee te voeden. Hoewel zelfs dat niet absoluut is. Sommige vrouwen missen dat aspect ook, en sommige mannen missen dat niet. Diep in de mannenborst liggen de voedingsgereedschappen in latente vorm te wachten om te worden geactiveerd door de juiste hormonale stimulans. Gezinnen die perse de vader- en de moederrol onderling willen kunnen uitwisselen zouden daar een serieuze studie van kunnen maken. Het enige waar ze dan nog een gender-gelijke oplossing voor moeten vinden zijn de zwangerschap en de baring. Maar verder ga ik het toch maar enkel hebben over de borsten van een moeder. Weinig vrouwen zijn volledig en onvoorwaardelijk vriendinnen met hun meisjes. Veel vrouwen hebben daarom ook wat moeite met het hanteren van de dames. Dat is jammer, want de meisjes houden ervan als er met ze gewerkt wordt. Het plezier dat ze daardoor schenken moet niet worden onderschat. Nee, niet dat plezier, you dirty mind! We hadden het hier over moederborsten, niet over die van een pin-up.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die zich tijdens de zwangerschap doelgericht bezighouden met hun borsten een betere kans hebben om hun borstvoeding doelen te bereiken of zelfs overschrijden. Door tijdens de zwangerschap doelgericht bezig te zijn, bijvoorbeeld met leren masseren en afkolven met de hand, of door effectief al wat colostrum af te kolven, bereiden ze hun borsten voor op hun werk, en bereiden zichzelf voor op het geven van borstvoeding. Het wordt steeds makkelijker om de eigen borsten aan te raken en te manipuleren, waardoor het aanleggen makkelijker zal gaan. Het voor de bevalling al afkolven van wat colostrum zorgt ervoor dat na de geboorte de melk sneller op gang komt, borstvoeding wordt makkelijker en moeders hebben dan meer kans langer te voeden en met meer plezier. Win-win-win situaties dus.

De borsten van een moeder zijn een moeders ultieme gereedschap. Zoals alle klussers en vaklui je kunnen vertellen: goed gereedschap moet met liefde worden behandeld. Wees dus lief voor je borsten en ze zullen je die liefde dubbel en dwars terug geven.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.