Kolvende Doutzen Kroes promoot borstvoeding | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl.

Het artikel opent aldus: ”Doutzen Kroes heeft een opmerkelijke foto op Instagram gezet. Op de foto is te zien hoe het fotomodel bij een van haar borsten melk afkolft.”

“Dagelijkse routine!” schrijft Kroes bij de foto. “Ik promoot borstvoeding. Het is het best voor je baby als het mogelijk is.”

De borsten van Doutzen

De borsten van Doutzen

een houding geven

NU.nl was niet de enige, niet de eerste en ook niet de laatste die met het bericht kwam, en ook de sociale media liepen ermee over. Voor een aantal bronnen geldt dit als een toch wel erg intieme foto, maar andere zeggen dat ze in deze afbeelding toch veel meer een sterke vrouw zien, een vrouw die commitment laat zien en gewoon haar eigen keuze volgt.

de borsten van doutzen

Bij mij kwam dit ineens op bij de gedeelde foto en alle commentaren over intimiteit: In elke andere setting zijn haar borsten openbaar kunstbezit, maar als er kind of kolf aan vast zit is het plotseling intiem. Doutzen zit immers zo vaak in haar ondergoed, of zelfs nauwelijks dat, voor de camera, daar is maar weinig intiems meer aan, de hele wereld kent haar lichaam bijna net zo goed als men zijn eigen lichaam kent. Nu zijn vrouwenborsten altijd al openbaar kunstbezit  geweest en zelfs vrouwenborsten waar baby’s aanhangen zijn daarvan niet gevrijwaard. Niemand die ook maar een enkel probleem heeft met de intimiteit daarvan.

Feit is dat borsten, van welke vrouw dan ook, gewoon lichaamsdelen zijn met een bepaald doel en bepaalde functie. Sommige organen of lichaamsdelen hebben dubbele functies, maar als openbaar kunstbezit zijn ze natuurlijk in principe niet bedoeld. En intiem zijn ze eigenlijk ook maar in één soort omstandigheden: die waarin de vrouw zelf ze als intiem lichaamsdeel wenst te gebruiken. Intiem heeft dan overwegend een erotisch connotatie. De primaire biologische functie van de borsten, het voeden en koesteren van een kind, is op geen enkele manier onder de noemer intiem onder te brengen. Al wie het voeden van een kind wil linken aan de eerder genoemde soort intimiteit heeft duidelijk issues waar professionele therapie voor nodig is. Ook als dat voeden van een kind via de omweg van kolven gebeurt, is het nog steeds niet intiem, ook niet als Doutzen het doet.

Wat Doutzen hier doet, is wat duizenden, miljoenen moeders ook doen: ze zijn vanwege werk gescheiden van hun kind en daarom zorgen ze ervoor dat er melk is voor hun kind, zodat iemand anders hun kind eten kan geven als zij werken. De meeste vrouwen doen dat kolven in een afgeschermde ruimte. Niet omdat het zo intiem is, maar omdat rust voor de meeste moeders zorgt voor een betere melkstroom. En omdat andere mensen er niet naar willen kijken. Maar Doutzen is echt niet de eerste en zeker niet de enige die van haar kolfactiviteit een foto maakt en die ergens op één van haar sociale media applicaties deelt. Of van het voeden van haar kind. Zo lang het publiceren van foto’s van borstvoeding en kolven nog tot zulke wijdverbreide reacties leidt, zij het positief of negatief, wordt het nog niet vaak genoeg gedaan. Want pas in een samenleving waar borstvoeding echt de norm is, is het onzichtbaar en voelt niemand de drang te laten weten dat het gespot is.

Dit is geen Selfie van deze moeder, maar een ansichtkaart. De titel op de achterkant is niet ”kleuter aan de borst” of iets in die geest, maar ”Masotho vrouw weeft mand”.

Lesotho 1987, met dank aan Ted Greiner

PS.: De borsten op de titelafbeelding zijn uiteraard niet die van Doutzen, een beetje privacy is haar nog wel gegund

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Mijn idee is, dat hoe meer kinderen gewoon in het openbare leven de borst krijgen, hoe normaler het wordt en hoe minder bezwaar ertegen zal zijn. ”In een cultuur war borstvoeding geven de norm is, is het onzichtbaar” (Ted Greiner, zie ook De borsten van Doutzen). […]

  2. […] Het moet de culturele norm worden. Daarover schreef ik eerder al het een en ander, ook hier, hier, hier en hier. Zolang Facebook nog foto’s verwijdert en accounts blokkeert als er […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.