Geplaatst op 2 Reacties

Heksenkring

Ik had het er al eerder over (hier, hier, hier en hier bijvoorbeeld, zoek op het oude en het nieuwe blog maar op zoekterm heks of hekserij voor meer), over mensen die commentaar geven op borstvoeding begeleiders en doen alsof zij heksen van het ergste soort zijn. Ik moest er aan denken toen ik vanochtend langs een prachtige heksenkring fietste.

En ik werd er opnieuw aan herinnerd toen ik in Medisch Contact een berichtje tegenkwam dat de helft van alle dure, giftige, levenskwaliteit verlagende medicijnen tegen kanker gewoon niet werken (link niet meer beschikbaar). Pure kwakzalverij die handel. Maar wel geaccepteerd en vergoed door de zorgverzekeraars. De enige die er beter van worden zijn fabrikanten en hun aandeelhouders.

20151023_082731Ik pakte snel mijn heksenbezem uit de heksenkring (beetje slordig daar achtergelaten, maar goed) en vloog naar de Vereniging tegen Kwakzalverij, want daar moest de nieuwskamer toch wel ontploffen van opwinding over dit geval van wijdverspreide kwakzalverij. Nope. Noppes. Nada. Geen enkel bericht, zelfs niet in een achteraf hoekje van de bezemkast. Enkel de aankondiging van een symposium drie weken geleden over alternatieven voor de behandeling van kanker .

 

20151023_082739Ik moet nu ook weer denken aan een ander stinkend geval van kwakzalverij, namelijk die van de griepvaccinaties. Ik zocht daar ook nog even naar bij de antikwakkersclub nu ik er toch was, maar nee, geen enkele melding. Terwijl er toch duidelijk op de (Amerikaanse) bijsluiter staat dat er geen bewijs voorhanden is dat deze vaccinatie werkelijk het risico van influenza verkleint. Er zijn geen goede gerandomiseerde trials gedaan (dat is ook niet erg goed mogelijk, want dat duurt te lang), dus de werkzaamheid is voornamelijk gebaseerd op laboratorium onderzoek en theorie.

 

 

Het zet je toch aan het denken over de werkelijke agenda van dat antikwakkersclubje. Wat willen ze, wat is hun werkelijke doe? Patiënten beschermen? Of hun eigen overtuiging erdoor drukken? Of zijn ze stiekem verbonden aan de medicijnenindustrie? Of zijn ze onwetende slachtoffers van de machinaties van die fabrikanten, waardoor ze denken dat ze het helemaal zelf hebben bedacht? (Over dat mechanisme schreef ik ook eerder al.)

Enfin, ik ga me maar eens met mijn eigen zaken bemoeien, nog een rondje op de bezem en een kampvuur bouwen binnen de heksenkring, om tijdens de volgende volle maan samen met mijn medeheksen naakt om heen te dansen.

 

Vindplaats van de heksenkring:

heksenkring

2 gedachten over “Heksenkring

  1. […] Heksenkring Ik had het al eerder over mensen die commentaar geven op borstvoeding begeleiders en doen alsof zij heksen van het ergste soort zijn. Ik moest er aan denken toen ik vanochtend langs een prachtige heksenkring fietste. En ik werd er opnieuw aan herinnerd toen ik een berichtje tegenkwam dat de helft van alle dure, giftige, levenskwaliteit verlagende medicijnen tegen kanker gewoon niet werken. Pure kwakzalverij die handel. Lees verder … […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.