In een commentaar op het oorspronkelijke artikel zegt James Akre dat dit proces van inoculeren van donormelk met moeders eigen melk hem doet denken aan het proces van zelf yoghurt maken. Ook daarin breng je een cultuur van micro-organismen in melk. Hij was dus eigenlijk niet verbaasd dat je iets dergelijks met donormelk kunt doen om het voor de ontvangende baby gezonder te maken.
Meer en meer wordt duidelijk dat met name voor de zeer kwetsbare baby, de zieke en de te klein of te vroeg geboren baby, moedermelk de beste kans op gezond overleven biedt. Bij voorkeur de melk van de eigen moeder, vers uit de borst of vers gekolfd. Als de eigen moeder te weinig eigen melk heeft is menselijke donormelk is eerste volgende optie. Verse moedermelk biedt een grote variëteit aan beschermende en afweerstoffen, waaronder heel aantal heel specifieke bij het gezin horende stoffen (zie Melkgeheugen).
Donormelk wordt vrijwel altijd gepoold (melk van verschillende donoren wordt gemengd) en gepasteuriseerd. Dit doodt behalve bacteriën ook het grootste deel van de beschermende stoffen. Dat is jammer, want zo valt een deel van de actieve bescherming weg die die kwetsbare kindjes juist zo goed kunnen gebruiken. In het filmpje hierboven zie je een manier van pasteuriseren die veel van de beschermende stoffen intact houdt.
Dat bezwaar bracht onderzoekers ertoe om eens te gaan experimenteren met yoghurt maken, om het zo maar eens te noemen. Ze verzamelden melk van moeders van prematuur geboren kinderen en voegden dit, onbehandeld, toe aan gepoolde, gepasteuriseerde donormelk. Ze deden dit in verschillende verhoudingen (1, 5, 10 en 30% eigen melk bij donormelk) en ze lieten dit op lichaamstemperatuur staan. 0, 4 en 8 uur na het mengen werden monsters genomen en geanalyseerd. In alle monsters, zelfs die waarin maar 1% eigen moedermelk was gemengd, werd moeders microbioom in enige mate teruggevonden. De beste match met moeders eigen melk gaven de monsters van 10% eigen melk, 4 uur geïncubeerd op lichaamstemperatuur. De 1 en 5% mengsels hadden een minder goed matchend profiel en de monsters met 30% gaven hogere tellingen dan moeders eigen melk.
Dus, ook moeders die (nog) niet voldoende melk kolven voor hun kind en afhankelijk zijn van donormelk kunnen toch hun eigen bescherming meegeven via die donormelk door deze een paar uur op lichaamstemperatuur te laten staan met maar 10% van hun eigen melk erin.
Als dit werkt voor kinderen op de intensieve neonatologie, zou het dan niet ook werken voor verder gezonde kindjes wiens moeder hen niet volledig van melk kunnen voorzien? Ik denk het wel. Dat zou nog wel eens een leuk onderzoek kunnen zijn. Zijn er nog afstudeerders die een onderwerp zoeken?
Referenties
Cacho NT, Harrison NA, Parker LA, Padgett KA, Lemas DJ, Marcial GE, Li N, Carr LE, Neu J, Lorca GL. (2017) Personalization of the Microbiota of Donor Human Milk with Mother’s Own Milk. Front Microbiol. 3;8:1470. doi: 10.3389/fmicb.2017.01470.
Hunt KM, Foster JA, Forney LJ, Schütte UM, Beck DL, Abdo Z, Fox LK, Williams JE, McGuire MK, McGuire MA. (2011) Characterization of the diversity and temporal stability of bacterial communities in human milk. PLoS One 6(6):e21313.
Als bonus deze aflevering van De Keuringsdienst van Waarde compleet met een recept voor zelfgemaakte Turkse yoghurt. Waarschuwing: als je dit een keer zelfgemaakt hebt hoef je die uit de winkel even niet meer.
Je kunt ook yoghurt maken van je eigen melk, bijvoorbeeld als je een erg grote voorraad in je vriezer hebt. Sla het deel van het koken over en verwarm de melk alleen voorzichtig tot lichaamstemperatuur. Meng met een lepeltje yoghurt dat je nog hebt (winkel of zelfgemaakt, maakt niet veel uit) en laat het meerdere uren warm staan (bijvoorbeeld in een hooikist of een slaapzak of in de slowcooker op de laagste stand in een bodem water die je eerst op temperatuur hebt gebracht. Zorg dat de temperatuur niet boven de 40-45 graden komt. Je kunt ook de sous vide gebruiken en die 5 uur op 43ºC houden. Soms lukt het niet goed, omdat moedermelk wat weinig eiwitten heeft. Als je melk niet erg vet is, kun je van andere porties de vetlaag afscheppen en erbij doen. De overgebleven magere melk gebruik je bijvoorbeeld om pannenkoeken mee te bakken
[…] we het hebben over het darmmicrobioom van de baby (ik besprak dit al vaker, bijvoorbeeld hier en hier en hier) denken we meestal aan de bacteriën die dat microbioom maken, maar in feite zijn […]
[…] Yoghurt en moedermelk […]