Voed je baby, niet je vriezer. Geef je baby zoveel mogelijk verse melk mee en bewaar je vriezervoorraad voor noodgevallen.
Voortbouwend op De baby zonder fles nog even over kolven. Ik schrik soms als ik lees/hoor hoeveel voorraad sommige moeders in de vriezer hebben. Soms al weken voor ze weer aan het werk gaan. Na een paar maanden komen dan de vragen hoe lang je ie melk eigenlijk kunt bewaren en wat je moet doen met melk die ”over datum” dreigt te gaan. Ter geruststelling: melk die goed bevroren is (-18°C) kan niet bederven in de zin van bacterieel verontreinigd. Bacteriën en andere ziektekiemen kunnen zich bij die temperaturen niet vermenigvuldigen. De melk kan wel achteruit gaan in kwaliteit, maar ze wordt niet ‘slecht’. Lees verder Moedermelk bewaren en Moedermelk verwerken.
Als je weer gaat werken is het natuurlijk handig om alvast voor een paar dagen voorraad te hebben. Je moet de eerste dag sowieso doorkomen en je moet nog wennen aan het werk- en kolfritme. Kolf in de weken in aanloop naar je eerste werkdag elke dag een halve voeding tot je voor de eerste week genoeg hebt. Waarschijnlijk is het ook al genoeg als je genoeg voor de eerste dag hebt en een dag reserve. Vries het ook in in halve porties, die sneller ontdooid en verwarmd kunnen worden. Hoe groot die (halve) voedingen moeten zijn is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt af van de totale daghoeveelheid en het aantal voedingen.
De vuistregel
In het kort komt het erop neer dat tussen 1 en 6-7-8 maanden de totale daghoeveelheid ongeveer driekwart tot één liter is, de voedingsfrequentie hoog en de werkbare maaginhoud tussen één en drie keer het volume van de baby zijn eigen vuist is (lees in Vuistregel hoe dat werkt(). Ga er ook vanuit dat je je kind voedt als je hem achterlaat bij de opvang en als je hem ophaalt, daar, ter plaatse. Dat scheelt weer melk die gekolfd moet worden. Het heeft ook een gunstig effect op het maken van antistoffen voor je kind in je melk.
De eerste kolfsessies zijn dus inderdaad voor de vriezer. Daarna voed je je kind, niet je vriezer. Grote vriezervoorraden aanleggen kan het systeem van vraag en aanbod veranderen en tot chronische overproductie leiden. Daar moet je ook weer vanaf zien te komen, net als van al die extra melk. Je kunt overigens al die ”oude” melk in de vriezer goed gebruiken om mee te koken als je kind overgaat op vaste voeding. Maak er ijsjes, pap of pannenkoeken van. Elk recept waarin om melk wordt gevraagd, kun je maken met moedermelk.
En dan gaat dus het werken-en-kolven avontuur beginnen. Vergeet je kolf niet mee te nemen en alle nodige onderdelen. Het is overigens een goed idee ook te oefenen met kolven met de hand voor die keer dat je je kolf vergeet, of de oplader, of dat de stroom uitvalt. Lees hier over allerlei manieren en technieken om af te kolven.
Pak de avond voor je de eerste keer gaat werken genoeg melk uit de vriezer voor dag 1 en leg het tot je weggaat in de koelkast. Neem het mee in een koeltas, zodat het zo lang mogelijk koud blijft en bij de oppas/opvang direct in de koelkast kan. Zorg ervoor dat je flesjes of potjes goed gelabeld zijn!
Op je werk kolf je op tijden dat je anders zou voeden of een keer vaker. Veel moeders hebben een keer extra kolven nodig om genoeg melk te verzamelen. Deze melk bewaar je gekoeld en gaat de volgende werkdag mee. Vers gekolfde en hygienisch bewaarde moedermelk blijft meerdere dagen goed als het constant gekoeld blijft. Sommige richtlijnen vertellen je om de melk die je vrijdag kolfde in te vriezen en dan voor maandag er weer uit te halen. Dit is niet echt nodig, tenzij er langere perioden zijn dat je melk tegen de 10 graden of warmer wordt. Als je je melk op je werk in de koelkast bewaart, vervoert in een koeltas/-box met bevroren koelelementen en thuis gelijk in de koelkast zet, kun je hem met een gerust hart 3-4 dagen (of zelfs een week of meer! lees daarvoor ook Moedermelk bewaren) later aan je kind meegeven. Hoe verser de melk, hoe gezonder. Hoe vaker de melk van temperatuur wisselt, hoe meer van de beschermende stoffen verloren gaan.
De truc is dat je behalve voor die eerste dag geen melk uit je voorraad meer nodig hebt. Als je een keer te weinig kolft, of er gaat melk verloren , dan neem je wat van je voorraad en je kolft ergens een keer extra (bijvoorbeeld in het weekend of op andere vrije dagen) om de voorraad weer op peil te krijgen. En altijd als je kind gekolfde melk krijgt, dus ook als je uit bent zonder kind, kolf jij op het moment dat je je kind ander zou voeden.
Zo heb je de veiligheid van altijd een kleine voorraad voor een paar dagen voor het geval dát, en de veiligheid van zo vers mogelijke melk voor dagelijks gebruik door je kind.
Dus: Voed je kind, niet je vriezer.
Onze dochter drinkt vanaf dat ze naar het kdv gaat al minder dan wat ik op een werkdag kolfde. Nu met 10 mnd kan ik met 1 keer kolven haar van twee voedingen voorzien. En laat ik het kolven wel eens achterwege zonder hinderlijke stuwing. Maar in het begin kolfde ik wel twee keer, ook om mijn productie niet in gevaar te brengen. Zo kwam er veeeel melk in de vriezer.
Het is voor iedereen persoonlijk, natuurlijk. Ik wil alleen waarschuwen tegen te fanatiek kolven en het zichzelf opleggen van prestatiedwang
Ik ben dan benieuwd wat je zou voorstellen in mijn situatie. Ik kolf fulltime aangezien mijn zoontje schisis heeft. mij is aangeraden om de eerste drie maanden 4 weken 12 keer te kolven en daarna tot 3 maanden minstens 8 keer. Ik heb goede productie, en na drie maanden dus al een vriezer vol om een maand voorruit te kunnen zou ik nu droogstaan…maar dat verwacht ik niet. Ga ik vriezermelk rouleren? of alleen vers geven, en de vriezermelk bewaren totdat ik niet meer genoeg kolf of ga stoppen met kolven?
Ik zou in jouw geval adviseren het kolven terug te brengen tot wat je nodig hebt en die melk geven. De vriezervoorraad is dan reserve Voor als je minder gaat kolven. Je kunt het ook gebruiken om mee te koken als je aan vast voedsel gaat beginnen.
Vers gekolfde moedermelk heeft altijd de voorkeur boven gekoelde en boven ingevroren melk.
Ik had dit keer precies genoeg, maar het bleek helemaal niet op te gaan omdat hij vriezer voeding vies vond. Ik Ben dus erg blij dat ik niet extreem veel extra gekolfd heb. De eerst dag was stress maar ik had preccies nog genoeg vers, daarna kolfde ik iedere werkdag voor volgende werkdag☺️ Ik verbaas me ook over moeders die maar 1x kolven In 8u terwijl baby dan bijv nog 2-3x zou drinken. Hoor dan vaak later dat baby stopte met drinken en ze niet meer genoeg hadden wat mij inziens veroorzaakt word door niet netjes de tijden van je baby aan te houden. Ze gebruiken dan hun voorraad maar kolven veel minder. Wat zonde is.
Je schrijft “Op je werk kolf je op tijden dat je anders zou voeden of een keer vaker. Veel moeders hebben een keer extra kolven nodig om genoeg melk te verzamelen”
Maar wat is dan ‘genoeg melk’?
Ik kolf voor mijn 5 maanden oude baby (7 kg, 5 voedingen op verzoek per dag) steeds rond de 100 ml. Is dat genoeg? Of zou ik ook extra moeten kolven om dat aan te vullen?
Dit is een consultvraag en die kan ik hier niet beantwoorden.