Therapeutisch flesvoeden

Therapeutisch flesvoeden is een techniek om bij het voeden met de fles de natuurlijke drinktechniek van het kind te bevorderen en daarmee het risico op verstoring van de drinktechniek aan de borst te minimaliseren. Voor kinderen die hun voeding geheel of gedeeltelijk per fles krijgen is het een manier om te voorkomen dat het kind te veel melk in een te korte tijd binnen krijgt en overvoerd wordt. Therapeutisch flesvoeden voorkomt ook voor een flink deel het meeslikken van lucht waardoor het kind minder zal moeten boeren en minder last van lucht in de buik zal hebben. 

Kies liefst een kleine fles (maximaal 120ml is voor de meeste kinderen ruimschoots voldoende voor een voeding). Kies liefst een speen met een kleine opening (kleinste maat) en ga nooit over op een speen met meer/grotere gaatjes. Als de fles is gevuld en de dop van de speen stevig dichtgedraaid, dan komt er bij op zijn kop houden slechts druppelsgewijs melk uit. Zorg dat de melk klaarstaat als de baby hongerig wordt. Moedermelk kan rustig op kamertemperatuur blijven staan, kunstvoeding die vers is klaargemaakt kan niet langer dan 2 uur blijven staan (inclusief de tijd die nodig is om te voeden). 

Veilig klaarmaken van poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding (kunstvoeding) 

De baby wordt in een vrij verticale houding op schoot genomen, een beetje naar de voeder toe gericht. De fles wordt bijna horizontaal gehouden, zodat er net voldoende melk in de speen komt om geen lucht mee te zuigen.

Biedt de fles aan zoals de borst wordt aangeboden: streel of kietel de bovenlip of het filtrum (stukje tussen bovenlip en neus) tot het kind zijn mond wijd opendoet en breng dan pas de speen naar binnen. De speen zit diep in de mond en de lipjes liggen uitgekruld tegen de dop.
Laat het kind in eigen tempo drinken, respecteer zijn pauzes en dring geen voeding op. De baby weet zelf wanneer de maaltijd klaar is.

Wissel tijdens de voeding of per voeding van kant, dus neem de baby niet altijd op dezelfde arm.

Neem de baby altijd op de arm, laat de baby nooit plat liggen om te voeden en laat nooit een baby alleen met een fles in een stoeltje of iets dergelijks. 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Bekijk het vlog Therapeutisch flesvoeden […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind uniek en instinctief Onvoorwaardelijke nabijheid liefde rust borstvoeding. Tot het moment daar is dat het kindje zelf stappen zet om de buitenwereld te ontdekken en dan nog steeds onvoorwaardelijk er zijn en al het voor genoemde blijven aanbieden op verzoek. Moederliefde is ook papaliefde respecteren, stimuleren en waarderen!!

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes