Therapeutisch flesvoeden is een techniek om bij het voeden met de fles de natuurlijke drinktechniek van het kind te bevorderen en daarmee het risico op verstoring van de drinktechniek aan de borst te minimaliseren. Voor kinderen die hun voeding geheel of gedeeltelijk per fles krijgen is het een manier om te voorkomen dat het kind te veel melk in een te korte tijd binnen krijgt en overvoerd wordt. Therapeutisch flesvoeden voorkomt ook voor een flink deel het meeslikken van lucht waardoor het kind minder zal moeten boeren en minder last van lucht in de buik zal hebben.
Kies liefst een kleine fles (maximaal 120ml is voor de meeste kinderen ruimschoots voldoende voor een voeding). Kies liefst een speen met een kleine opening (kleinste maat) en ga nooit over op een speen met meer/grotere gaatjes. Als de fles is gevuld en de dop van de speen stevig dichtgedraaid, dan komt er bij op zijn kop houden slechts druppelsgewijs melk uit. Zorg dat de melk klaar staat als de baby hongerig wordt. Moedermelk kan rustig op kamertemperatuur blijven staan, kunstvoeding die vers is klaargemaakt* kan niet langer dan 2 uur blijven staan (inclusief de tijd die nodig is om te voeden).
- De baby wordt in een vrij verticale houding op schoot genomen, een beetje naar de voeder toe gericht. De fles wordt bijna horizontaal gehouden, zodat er net voldoende melk in de speen komt om geen lucht mee te zuigen.
- Biedt de fles aan zoals de borst wordt aangeboden: streel of kietel de bovenlip of het filtrum (stukje tussen bovenlip en neus) tot het kind zijn mond wijd open doet en breng dan pas de speen naar binnen. De speen zit diep in de mond en de lipjes liggen uitgekruld tegen de dop.
Laat het kind in eigen tempo drinken, respecteer zijn pauzes en dring geen voeding op. De baby weet zelf wanneer de maaltijd klaar is. - Wissel tijdens de voeding of per voeding van kant, dus neem de baby niet altijd op dezelfde arm.
- Neem de baby altijd op de arm, laat de baby nooit plat liggen om te voeden en laat nooit een baby alleen met een fles in een stoeltje of iets dergelijks.
*) Veilig klaarmaken van poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding (kunstvoeding)
[…] Bekijk het vlog Therapeutisch flesvoeden […]
[…] Bedenk dat niet alle maaltijden op en dag volledige maaltijden zijn en bedenk dat het OK is als er eens een megamaaltijd tussendoor komt. Ga uit van ongeveer 3 hoofdmaaltijden van ongeveer 3 vuisten, een paar kleinere van 2 vuisten en een aantal snacks van 1 vuist. Als je kind gewoon aan de borst drinkt kun je dat helemaal aan hem overlaten. Als je voor en na weegt (om welke reden dan ook) dan tel je alles van een dag bij elkaar op en dan pas kijk je of het genoeg was. Als je melk meegeeft naar de opvang, ga dan uit van één-vuistmaaltijden en laat bijgeven als je kind aangeeft daar echt behoefte aan te hebben. Laat de fles geven op de manier die is omschreven in Therapeutisch flesvoeden. […]
[…] en dat er slecht zeer langzaam drupjes uit de speen lekken als je het geheel op zijn kop houdt. Dan therapeutisch flesvoeden, dat wil zeggen de baby verticaal op de arm (niet in een stoeltje!) en de fles (bijna) horizontaal. […]
[…] zuigen-slikken-ademen zo goed geolied laat verlopen. Alle substituten blijven toch wat behelpen. Therapeutisch flesvoeden met een grote, zachte speen komt er waarschijnlijk het dichts mogelijk in de […]