In diverse groepen en op andere plaatsen komen de laatste dagen erg veel vragen langs over teruglopende melkproductie. Teruglopende melkproductie kan allerlei oorzaken hebben, die ik op andere plaatsen ook al uitgebreid heb besproken. Bijvoorbeeld hier en hier. Wat niet zo vaak aan de orde komt is de factor stress. Op dit moment is bij veel mensen stress een dagelijks voorkomend fenomeen (maart 2020, eerste periode van corona epidemie maatregelen).
Ons levensritme is aangetast doordat we niet op onze gewone manier de dag doorbrengen. We blijven zoveel mogelijk thuis, ouders hebben schoolgaande kinderen thuis en kinderen die gewoonlijk naar de kinderopvang gaan ook. Daarbij komt de angst voor besmetting en ziekte. In veel gezinnen is er ook zorg voor kwetsbare familieleden of zieken in de nabije omgeving. Je zou van minder in de stress schieten en de doorlopende berichtgeving via alle mogelijke kanalen maakt het er niet rustiger op.
Stress is een gekende factor die een negatieve invloed heeft op de melkproductie van voedende moeders. Voor een vlot lopende melkstroom is het hormoon oxytocine nodig. Oxytocine veroorzaakt de toeschietreflex en zonder dat loopt de melk niet of nauwelijks. Als de melk niet toeschiet wordt de borst niet goed geleegd en als dat een aantal keren na elkaar voorkomt kan de productie gaan dalen. Het centrum in de hersenen waar de oxytocine aanmaak wordt aangestuurd ligt vlak naast de plaats waar de negatieve emoties tegenwerkende hormonen (stresshormonen bijvoorbeeld) aansturen. Stresshormonen onderdrukken de werking van oxytocine.
De oplossing lijkt simpel: gewoon niet stressen dus. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je tegen jezelf zegt ”denk niet aan een paarse olifant” dan is er nog maar één ding waaraan je kunt denken. Precies, een paarse olifant. Op dezelfde manier werkt tegen jezelf zeggen dat je niet moet stressen, alleen maar meer stress in de hand. Je zult jezelf dus moeten foppen om die stress te verminderen of te omzeilen. Daar zijn gelukkig manieren voor. Ben je gewend om yoga te doen: zoek je meest rustgevende oefeningen op. Wat vaak ook heel goed werkt is om de ademhalingsoefeningen die je leerde voor je bevalling af te stoffen. Je weet wel, die hele diepe ademhaling: in door de mond en uit door de neus. Neem je kind op schoot als je gaat voeden en doe een paar minuten deze ademhaling, ontbloot je borst, leg jezelf en je kind in de houding en ga ondertussen door met deze ademhaling. Dit maakt jezelf en je kind rustig.
Wat mensen vaak vergeten is dat stress in de ouders doorwerkt naar stress in het kind. Als moeder onder druk staat, zich zorgen maakt, onrustig en gestresst is, dan neemt haar kind dit makkelijk over en dat uit zich in bijvoorbeeld veel huilen en onrust bij het aanleggen en drinken aan de borst. Dat, van die ”overslaande stress”, te weten is voor veel moeders al genoeg om opnieuw in de stress te schieten. En dat maakt alles er natuurlijk niet beter op. Door je nu voor en bij het aanleggen en misschien door de dag heen ook gewoon zomaar eens, die ademhalingsoefeningen te doen, verminder je je eigen stress, word je zelf rustiger en daarmee gebeurt dat ook bij je kind.
Verder: beperk de hoeveelheid berichtgeving waaraan je jezelf blootstelt. Loop niet de hele dag je nieuws feeds achterna en hits jezelf niet op met de doemberichten op de sociale media. Borstvoeding kan gewoon doorgaan en je hoeft geen extra maatregelen te nemen als je zelf niet besmet bent of symptomen hebt. Heb je wel symptomen, zorg dan voor goede handhygiëne en draag een gezichtsmasker bij het verzorgen en voeden van je kind.
Extra mededeling:
Het nu over de wereld razende coronavirus (COVID-19) is een nieuw virus, waartegen nog niemand antistoffen heeft, met uitzondering van de mensen die besmet waren en vervolgens genazen. De meeste moeders zullen dus nog geen specifieke antistoffen ertegen aan hun kind kunnen doorgeven. Het is niet waarschijnlijk dat corona via moedermelk kan worden verspreid, dus het advies is om vooral borstvoeding te blijven geven, waar nodig met extra bescherming zoals mondkapjes tijdens voeden en verzorgen, geen kusjes geven, en een zeer goede handhygiene toe te passen (voor en na toiletbezoek, voor en na verschonen, voor en na voeden, vooral na hoesten/niezen). Voor kolvende moeders geldt dat alle materialen om te kolven na elke keer kolven moeten worden gedesinfecteerd, omdat het coronavirus meerdere dagen op plastic actief kan blijven. Lees hierover meer bij het moedermelknetwerk. |
Nog een extra mededeling (februari 2021)
Inmiddels weten we meer. Uit onderzoek blijkt dat moedermelk van een met corona besmette moeder bol staat van de specifieke antistoffen. Besmette moeders hoeven geen extra hygiënemaatregelen te nemen (buiten de normale hygiene) want zij beschermt haar kind toch wel met haar melk. Mogelijk kan de melk-met-antistoffen ook haar andere huisgenoten sterker maken. |
[…] Stressmanagement […]