”Wanneer wordt het nu weer normaal?” – de vertwijfelde vraag van een pasgeboren moeder. ”Lieverd, bereid je maar voor: dit is het nieuwe normaal” is dan mijn antwoord.
Je leven wordt nooit meer zoals het was. Maar, weet je, ook als je een volgende stap in je carrière zet, promotie maakt of aan een nieuwe baan begint, verandert je leven en heb je een nieuw normaal. Zie moeder worden als een nieuwe stap in je carrière. Je krijgt nieuwe werkzaamheden en nieuwe verantwoordelijkheden. Je moet je tijd opnieuw indelen, want ook je rooster is veranderd. Het is fantastisch werk, je kunt er al je vaardigheden en creativiteit in kwijt, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet om over naar huis te schrijven.
”Maar ik ben de hele dag met mijn kind bezig. Ik kom helemaal niet meer aan mezelf toe ‘ ‘ gaat de vertwijfelde pasgeboren moeder verder, al die tijd sterk denkend dat dit niet is waarvoor ze heeft getekend. Mijn antwoord is: ‘ ‘ Lieverd, dit is exact waarvoor je hebt getekend. ‘ ‘ Alleen heeft niemand je dat van te voren verteld en je hebt niet de kleine lettertjes van het contract gelezen. In feite, niemand wees je erop dat er zelfs maar kleine lettertjes waren.
Het is een package deal: je krijgt het kind waarom je gevraagd hebt, maar de prijs is het opgeven van tijd voor jezelf voor ten minste een paar jaar. Tijd voor jezelf is een luxe product dat is gereserveerd voor mensen die geen kinderen hebben. Net als ononderbroken slaap en gevrijwaard zijn van lichaamsuitscheidingen van andere personen op je kleren en in je haar.
Over de verandering die moederschap inhoud voor vrouwen schreef ik al eerder, bijvoorbeeld in Wolven, tijgers, leeuwen en lammetjes dit stukje
Maar ik dwaal af, want mijn stukjes horen te gaan over ouderschap, moederschap en vooral borstvoeding. Of wacht, nee, daar gaat het juist wel over: weerbare meisjes, die zich bewust zijn van hun vrouwelijkheid en hun kracht, kunnen juist wanneer ze moeder worden een andere inhoud geven aan dat moederschap, aan die borstvoeding. Niet vanuit opoffering en wegcijfering, maar vanuit het doelgericht werken aan een groter goed. Niet je zin krijgen door list, bedrog en toverkunsten, maar door te werken met de kracht en de gereedschappen die je als vrouw hebt meegekregen en met oprecht gevraagde en geboden hulp van anderen te doen waarvan je zelf weet dat het goed is. Niet omdat het zo hoort, maar omdat jij dat wilt. Een echt geëmancipeerde vrouw doet wat zij wil, wat zij kan en wat zij nodig vindt en wanneer zij dat wil, kan en nodig vindt. Niet omdat het traditioneel van haar verwacht wordt, niet omdat het feminisme het van haar verwacht, of de overheid, of haar buurvrouw, de deskundigheidsgoeroes, haar moeder, haar vader of haar levenspartner. Maar omdat dat is wat een zelfverantwoordelijk volwassen mens doet.
En dit in Moeie Moeder
En waar ik na een dag vol kindjes en mama’s met problemen met een dag of wat van die emoties af ben, leeft een moeder van een baby, dreumes, peuter er dag na dag in. Middenin. Welke kant ze ook probeert op te kijken, overal ziet ze meer lussen, wendingen en spiralen van de achtbaan van emoties. Dat gevoel van die achtbaan waar je inzit en niet meer uit kan, daar kan je geen enkele vrouw op voorbereiden. Je kan het vertellen, maar ieder moet het zelf ervaren om precies te weten wat werd bedoeld. ”En, terwijl je nooit meer niet-moeder zult zijn, zal er toch een eind komen aan die eindeloos lijkende achtbaanrit. Nu, ik er over nadenk, zou dat best eens kunnen beginnen rond de tijd dat je geen borstvoeding meer geeft. Misschien dat dat er toch meer mee te maken heeft. Ik kan het niet vergelijken, want ik gaf nooit een kind geen borstvoeding. Zouden moeders die geen borstvoeding geven echt geen achtbaanperiode hebben?”
En in De Goed Genoeg Moeder
De goed genoeg moeder. ”Loslaten van de regels” en ”gewoon maar wat aanklooien” zijn een paar van de beste adviezen bij borstvoeding
Lees vooral ook de hele blogs waaruit ik deze stukjes nam.