Geplaatst op Geef een reactie

De goed genoeg moeder

die andere moeders doen ook maar wat

De goed genoeg moeder. ”Loslaten van de regels” en ”gewoon maar wat aanklooien” zijn een paar van de beste adviezen bij borstvoeding

Een paar commentaren van moeders na hulp bij borstvoeding:
Compliment van de dag: ‘na je komst ben ik gewoon gaan aanklooien qua voeden en het gaat nu totaal relaxed!’ Soms is het plan geen plan…
en
weet nog dat in mijn eindeloze geworstel met de borstvoeding jij op een gegeven moment ook zei soms doe je alles goed en heb je alles geprobeerd en is het gewoon moeilijk. niet jouw woorden maar daar kwam ’t op neer. gek genoeg hielp dat destijds meer dan nóg meer adviezen. ik koos ervoor om toch door te voeden, misschien juist wel omdat ik niet meer wachtte op dat moment dat het zonder pijn en gedoe zou lukken. het was gewoon wat het was. en toen na zeven maanden (!) kwam dat moment alsnog. ik heb in die tijd zó veel aan jou gehad en uiteindelijk 3,5 jaar gevoed.
De goed genoeg moeder

Die andere moeders doen ook maar wat

Voor een van de allerbelangrijkste beroepen in de wereld bestaat geen opleiding. Wie kinderen krijgt, krijgt er een heel nieuw beroep bij, waarvoor geen echte opleiding bestaat. Je kunt wat cursussen volgen voor praktische vaardigheden en over ontwikkelingspsychologie lezen, maar dat is het wel zo’n beetje. Zelfs mensen met een opleiding in de opvoedkunde, staan grotendeels met twee linkerhanden als ze zelf ouders worden. In het echt is het zo anders dan in theorie. De theorie laat namelijk de immense persoonlijke, emotionele band weg uit de vergelijking.

Moeder en dochter. de dochter rechts zit links in de buik

Wanneer ik met mijn jong-volwassen arrogantie bij mijn oudere zus en haar peuter-kleuterdochters was, was ik er zeker van dat mijn kamer niet pas op een meter hoogte zou beginnen. Mijn kinderen zouden namelijk gewoon direct leren dat er bepaalde dingen zijn waar je niet aan mag komen. Die dingen zouden dan ook gewoon op kinderhoogte staan. De enige perfecte moeder is degene die nog geen moeder is (zie vlog hieronder I was the perfect mom… until I had kids van Kristina Kuzmic). Dat werd duidelijk toen ik zelf in een huis vol kleine kinderen zat (5 stuks in 10 jaar). Mijn kamer begon zelfs nog hoger dan die van mijn zus.

 

Vader en dochter. De dochter hier is de moeder hierboven links

Ik had zo mijn ideeën over opvoeding, ik was kleuterleidster, dus ”ik wist alles” wat er over opvoeding te weten was. Toch? Pedagogiek en ontwikkelingspsychologie hadden voor mij geen geheimen. O, hoe viel dat tegen toen ik zelf eenmaal moeder was. Veel van de dingen die ik had geleerd bleken domweg niet te kloppen, maar wat moeilijker was, was dat ik, die moeiteloos klassen van 30 kinderen de dag door loodste, soms geen raad wist met die vijf van mezelf. Het feit dat het mijn eigen kinderen waren en dat ik aan het einde van de schooldag niet de deur achter me kon dichttrekken waren de zwaarste tegenvaller. En dus klooide ik maar wat aan, nam het zoals het kwam en verzon de regels naarmate het spel vorderde.

 

vader en zoonAls kind speel je vadertje en moedertje en als kind zou je de kunst af moeten kijken van je eigen vader en moeder. Met onze geringe kindertallen en weinig zichtbare opvoedingssituaties met ouders wordt dat lastig. We zullen moeten terugvallen op cursussen en andere informatie bronnen en ons eigen gevoel en intuïtie. Om te beginnen moeten we loslaten. Vooral die ideeën over hoe het hoort moeten we loslaten. Dat zijn over het algemeen maar dingen die mensen elkaar hebben aangepraat. Verder moet je er gewoon midden in springen en het gewoon doen.

vader en zoon
Twee  keer vader en zoon, de zoon hierboven is de vader hier

Durf te doen, durf fouten te maken. Als je fouten maakt, maak het dan goed met je kinderen. Geef toe dat je iets fout deed of dat een opmerking of ge- of verbod niet zo handig was. Je bent niet perfect, je hoeft niet perfect te zijn en je kinderen hoeven niet te denken dat je dat wel bent. Je hoogste streven mag zijn dat je goed genoeg bent, een goed genoeg moeder, een goed genoeg vader.

Een belangrijk handvat bij het vormgeven van je ouderschap is de regel

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.

of, andersom, positiever, gesteld:

Behandel andere mensen zoals je zelf behandeld wilt worden

Bij elk opvoedingsadvies dat gegeven wordt ga je eerst na, hoe je jezelf zou voelen als dat advies op jou zou worden toegepast. Zou je dat niet willen? Doe het dan ook niet voor je kind. En in het algemeen: voelt een advies niet goed? Niet doen. Zo simpel is het.
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
Een van mijn favoriete moeders is Kristina Kuzmic, een Amerikaans met Balkan-roots, die andere moeders met haar vlogs een hart onder de riem steekt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.