Geplaatst op 1 reactie

Monsterlijk

frustratie alom

Het monsterlijke monstertje steekt met grote regelmaat zijn kop weer om de hoek van de deur. Niet alleen leken adviseurs maar ook professionals blijven vanaf een maand of vier de monsterlijke appel aan argeloze ouders voorhouden.

daar is ie nog eens
Fred Savage als Brian Stevenson vindt in LIttle Monsters (1989) monster Howie Mandel als monster Maurice 

Elke zoveel maanden wordt het weer als nieuwste nieuws gepresenteerd: ”Bijvoeden van borstgevoede kinderen moet tóch vanaf vier in plaats van vanaf zes maanden”. Monsterlijk monsters horen hun monsterlijke koppen nu en dan op te steken, uiteraard, en in de folklore en andere oude en nieuwe verhalen doen ze dat ook regelmatig. Ook het aanbieden van voedsel, met name appels, is een beproefde verleidingstechniek, getuige de afbeeldingen van Eva en Sneeuwwitje. Ook in de zorg voor de jongsten onder ons is het aanbieden van voedsel een hot item, met even monsterlijke bedoelingen en verborgen agenda’s, niet altijd van de aanbevelers zelf.

Steigerend en bokkend hadden zorgverleners en protocollenmakers de aanbevelingen van de WHO overgenomen dat kinderen het hele eerste halve levensjaar uitsluitend borstvoeding nodig hebben en dat pas vanaf 6 maanden vast voedsel hoeft te worden aangeboden. Het is een schijnbaar diepgeworteld, scherp ingesleten besef dat kinderen ver voor die tijd al met papjes en prutjes dienen te worden gevoed. Niet in het minst vanwege de welvarende industrie die zich richt op voedsel voor kinderen in leeftijden dat er nog geen ander voedsel dan moeders eigen melk nodig is.

 

monsterlijk
Cornelis van Haarlem – De zondeval

En toen verscheen er, alweer eventjes geleden, een onderzoek door enkele heren doctoren, die geheel toevallig – en totaal niet beïnvloedende – contacten met de kindervoeding industrie hadden, waaruit leek te blijken dat het echt toch veel beter was om maar wel alvast vanaf vier maanden aan de prak te gaan. Het blog dat ik in antwoord daarop schreef werd een all-time high, een onverslagen nummer 1 in de top 10 van gelezen Eurolac Flits! Blogs: Vroeger, later –precies op tijd? Ook andere bloggers en publicisten haakten er gelijk op in: ‘’Kenniscentrum Borstvoeding verwerpt richtlijn vier maanden’’ en De Groene Vrouw: Die Zes Maanden, juli 2012.

In de tijd tussen die eerste blurb en nu kwamen op gezette tijden dit bericht en vergelijkbare berichten naar boven, en de zorgverleners en protocollenmakers wisten van gekkigheid niet hoe snel ze de richtlijnen moesten terugdraaien naar bijvoeding vanaf vier maanden. Want nu was er werkelijk net echt wetenschappelijk bewijs dat dat beter is. En er zijn inderdaad aanwijzingen dat dat voor sommige vormen van allergie mogelijk het geval zou kunnen zijn. Maar er is een grote ‘maar’ en ergens gaf ik daarom dit antwoord (en gaf eerder al vergelijkbare):

Kristen Stewart als Snow White in Snow White and the Huntsman (2012)

Allergie is maar één factor en de enige die mogelijk baat heeft bij introductie van vast voedsel voor het eerste halfjaar om is. Door al voor zes maanden fanatiek aan het bijvoederen te slaan vergroot je juist een heleboel andere risico’s, terwijl het risico van maar sommige vormen en uitingen van allergie mogelijk worden verminderd. De adviezen die de meeste onderzoekers (met uitzondering van de prutpotjes gelieerden) geven zijn dan ook niet om al volop aan de hapjes te gaan met vier maanden, maar dat het voordeel op gebied van allergie preventie kan hebben om ”vóór zes maanden” *voorzichtig* bepaalde voedingsmiddelen, met name gluten, mogelijk koemelk, te introduceren, meer op een proevende dan een voedende manier. En hoewel ik voorstander ben van wachten met actief bijvoeden tot na de eerste halfjaardag, is in die laatste maand daarvoor af en toe eens likken aan of sabbelen op iets wat moeder eet geen ramp.

Iets anders dat me in dit soort berichtgeving mateloos irriteert is het gemak waarmee wordt gesteld dat ‘’De WHO’’ aanraadt dat kinderen zes maanden borstvoeding moeten krijgen. Zoals bijvoorbeeld op de site Wij.nl [Wij.nl; Jouw zwangerschap, baby’s geboorte en moeder zijn. Onderdeel baby-info, nieuws: Vanaf 4 maanden bijvoeden om allergie te voorkomen (ook gluten)] waar de laatste opleving van deze opgewarmde viermaandenprak vandaan komt: ‘’Dit advies lijkt in tegenspraak met het advies van de World Health Organization (WHO) om 6 maanden exclusieve borstvoeding te geven. Voedingskundige Suzan Tuinier (Vitamine Informatie Bureau): “De WHO geeft dit advies met het oog op het risico op ondervoeding en infecties bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden en niet ter preventie van voedselallergie’’.’’ Nee, mevrouw Tuinier, de WHO geeft dit advies niet alleen voor zielige derdewereldkindjes, maar voor alle kinderen waar ook ter wereld en wel omdat dit de biologische norm voor onze soort is. Voor de vitamientjes en zo, en voor de bescherming en zo. Niet voor de allergiepreventie, inderdaad, want dat is eerlijk gezegd maar een ondergeschikt onderdeel van alle aspecten die spelen bij de effecten van de voedingskeuze in de eerste zes maanden.

Zes maanden uitsluitend borstvoeding, zegt de WHO, niet zes maanden borstvoeding. Zes maanden alleen borstvoeding en dan nog meer borstvoeding, terwijl er in een rustig tempo ander voedsel wordt geïntroduceerd. Dan borstvoeding en bijvoeding evenwichtig naast elkaar en nog steeds borstvoeding in het hele tweede levensjaar of zoveel langer als moeder en kind samen willen. En ook over dat aspect gaf ik meermaals antwoorden in discussies antwoord, zoals bijvoorbeeld deze:

Bij veel zoogdieren is de gemiddelde leeftijd van het doorkomen van het melkgebit de leeftijd voor het beginnen met ander voedsel (het begin van de speenperiode) en de gemiddelde leeftijd bij het begin van het wisselen van het gebit de gemiddelde leeftijd voor het uiteindelijke spenen (volledig stoppen met zogen). Voor de mens kom je dan ergens in het tweede halve levensjaar beginnen met bijvoeding en volledig stoppen met borstvoeding tegen een jaar of 5-6. Natuurlijk zijn er ook andere indicatoren, zoals het geboortegewicht in relatie tot het volwassen gewicht, en de groeisnelheid; de duur tot de aanvang van de puberteit; het soort voedsel van de volwassen dieren, de motorische ontwikkeling, de ontwikkeling van de spijsvertering en het immuunsysteem, om er een paar te noemen. Al die factoren samen komen uit op de periode tussen 6 en 12 maanden om een start te maken met ander voedsel naast borstvoeding en een totale duur van borstvoeding (naast andere voeding) tussen 2,5 en 5-7 jaar.

1 gedachte over “Monsterlijk

  1. […] Captise komt met een artikel over opnieuw een onderzoek naar het tijdstip van beginnen met vastvoedsel en de relatie met voedsel intoleranties, overgevoeligheid en allergie. Daarin wordt gemeld dat de al sinds een poosje gegeven aanbeveling om al tussen vier en zes maanden te beginnen met bijvoeding om het risico op met name coeliakie te verminderen door meer recent onderzoek onderuit is gehaald.  Uiteraard wisten insiders allang dat dit een onzinnig advies was. Ik schreef daar, net als anderen, al eerder over. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.