Geplaatst op Geef een reactie

Het maakt niet uit

het maakt niet uit

Het maakt niet uit of een kind voor of na 6 maanden begint met gluten en of hij wel of geen borstvoeding krijgt: als coeliakie erin zit, komt het eruit.

titel afbeelding: Coeliakie By WikipedianProlific at the English language Wikipedia, CC BY-SA 3.0,

Captise komt met een artikel over opnieuw een onderzoek naar het tijdstip van beginnen met vast voedsel en de relatie met voedsel intoleranties, overgevoeligheid en allergie. Daarin wordt gemeld dat de al sinds een poosje gegeven aanbeveling om al tussen vier en zes maanden te beginnen met bijvoeding om het risico op met name coeliakie te verminderen door meer recent onderzoek onderuit is gehaald.  Uiteraard wisten insiders allang dat dit een onzinnig advies was. Ik schreef daar, net als anderen, al eerder over.

Sabine Vriezinga promoveerde 7 december cum laude aan het LUMC op haar proefschrift over onder meer dit onderzoek. Zij en haar onderzoeksteam toonden aan dat dit advies niet wetenschappelijk onderbouwd kan worden.  “Zowel de leeftijd van glutenintroductie als het krijgen van borstvoeding had geen effect op het wel of niet ontwikkelen van coeliakie op 3-jarige leeftijd. Een verbazingwekkend resultaat, dat sindsdien ook door andere studies is bevestigd. De Europese richtlijnen op het gebied van glutenintroductie zijn inmiddels aangepast.”

tafelmanierenWe kunnen dus gewoon weer terug naar het wereldwijde WHO advies, het op degelijk onderzoek en een gedegen kennis van de fysiologie van het mensenkind gefundeerde advies, om kinderen de eerste zes maanden van hun leven uitsluitend borstvoeding te geven (of de gekolfde melk van hun eigen moeder, of de borst van een andere moeder of menselijke donormelk) en in de tijd erna, tot de tweede verjaardag of (ver) daarna, borstvoeding naast geschikte gezinsvoeding. Overigens geldt dit advies ook voor kinderen die gevoed worden met niet menselijke melk, mits deze vanuit voedingskundig uitgangspunt zo veel mogelijk is aangepast aan menselijke melk.

Cum Laude afstuderen wil zeggen dat je een uitzonderlijke prestatie hebt geleverd als onderzoeker. Ik ben erg blij voor de promovenda (en feliciteer haar van harte), maar ook voor alle kinderen die nu, hopelijk, weer gedegen wetenschappelijk gefundeerd bijvoedingsadvies krijgen. Alvast even op een rijtje voor de CB medewerkers:

  • Borstvoeding op verzoek vanaf uur nul tot de eerste zes levensmaanden zijn volgemaakt
  • Geef moeders voldoende praktische en morele steun
    • Zorg voor optimale borstvoedingvriendelijke omstandigheden
    • Zorg voor kennis en vaardigheden om dit voor elkaar te krijgen (huur die kennis en vaardigheid zo nodig in)
  • Adviseer niets dat het aantal voedingen per etmaal verlaagt en niets dat voedingen in de nacht ontmoedigt
    • Moedig voeden om andere redenen dan eten en drinken aan
    • Begin pas vanaf zes maanden te praten over vaste voeding
  • Onthoud dat in het tweede halve levensjaar vast voedsel erbij is en vooral dient om te experimenteren en kennismaken, niet om het vervangen van maaltijden

Eten hoort leuk te zijn en een positieve sociale gebeurtenis. Dwing kinderen niet om te eten, probeer ze ook niet met allerlei omwegen over te halen, maar bied ze een brede variatie van gezonde voedingsmiddelen aan. Laat ze zelf kiezen wat, wanneer en hoeveel ze van aanbod willen uitproberen en eten. Net als bij borstvoeding op verzoek mag je erop vertrouwen dat kinderen zelf (hun lichaam dan toch) heel goed weten wat, hoeveel en wanneer ze iets nodig hebben.

 

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.