Geplaatst op 2 Reacties

Warm wandelen

http://stichtingveiligkind.nl/onderzoekresultaten/

Lekker met de baby een eindje om als de zon schijnt. Een geliefd tijdverdrijf en nog gezond ook. Als alleen die zon niet zo hinderlijk was. Wacht, we doen er een doekje overheen. En daar gaat het fout.

Bron: TUV Nederland iov Stichting Veilig Kind onderzocht dit. Titelfoto: uit het bronartikel. Nu met Post Scriptum over de achtergrond van het besproken onderzoek.

De onderzoekers gebruikten een standaard zwarte wandelwagen met kap (en een beige en een blauwe beide met zonnekap ) met verschillende manieren om de zon tegen te houden en maten de temperatuur  onder de kap en van de pop die als kind fungeerde (zie titelafbeelding).

De resultaten waren alarmerend. Bij de meeste vormen van zonwering steeg de temperatuur van het kind zelf meer dan de temperatuur onder de kap.

De enige opstelling waar de temperatuur onder de kap niet steeg is met de kap en een losse parasol. Een luifel gemaakt van een ecru-kleurige kunststoffen UV straling werende doek die van de rand van de kap horizontaal naar de duwstang is gespannen zorgt voor een geringe opwarming van 1°-2° onder de kap en bij het kind. Dezelfde doek half of helemaal tegen de open voorkant van de kap (2e en 3e plaatje vanaf links op de afbeelding) zorgde al voor een temperatuur van 2°-3° hoger. Deze 3 opties zijn verantwoord om te gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur zou zijn om enkel een parasol te gebruiken en geen kap.

Alle andere opties (dekentjes en hydrofieldoeken die over de kap worden gelegd en de ingebouwde zonnekappen) zijn onveilig gebleken omdat ze ervoor zorgen dat de temperatuur onder de kap en de lichaamstemperatuur van het kind te sterk oplopen. De temperatuur onder de kap met dekentje steeg 5°-6° en onder de hydrofiele doek zelfs 7°-8°! Van de ingebouwde zonnekappen deed de beige het net als het dekentje, maar de blauwe liet de temperatuur oplopen met maar liefst 11°-12°! kinderen worden veel makkelijker bevangen door de hitte dan de meeste volwassenen!

Veel kinderwagens hebben tegenwoordig een autostoeltje als zitje (of iets dat daar sterk op lijkt). Dit is al niet ideaal (zie Containerbaby). Voeg je daar nog oververhitting aan toe, dan wordt het kind blootgesteld aan een groot gevaar van ziekte en eventueel overlijden.

Dit onderzoek keek naar de temperatuur onder de kap van een kinderwagen. Wat ik ook graag onderzocht zou zien zijn de zuurstof en koolzuur opbouw onder de kap van een kinderwagen, met name als die kap ook nog geheel of gedeeltelijk is afgedekt langs de open kant. Ik ben, zoals je wellicht al vermoedde, geen grote fan van kappen op kinderwagens (of van kinderwagens om te beginnen).  Ik denk dat kindjes volop moeten kunnen genieten en profiteren van de buitenlucht. Een kap sluit af van de lucht. Ik ben wel een grote fan van het dragen kindjes, want de mens is van de dragende soort. De gedragen baby verkeert in een vertikale positie, veel functionele dan een horizontale, is in constante wiegende beweging door de beweging van de dragende volwassene, kan zichzelf afsluiten van een overmaat aan prikkels en krijgt alle frisse lucht die hij nodig heeft.

Tot slot

  • Ga je met je kind naar buiten overweeg dan eerst om je kind te dragen in een goede draagdoek of ergonomische drager en kleed jezelf en je kind dun en gebruik een zo dun mogelijke doek om te dragen
  • Kies je voor een wagen, houd die in warm weer dan zo open mogelijk en scherm de zon af met een parasol. Kleed je kind dun of niet (lekker veel bloot vel voor vitamine D opname, ook in de schaduw en ook indien ingesmeerd!)
  • Overweeg een zonnehoedje of pet met nekflap en een kinderzonnebril
  • Of je nu draagt of duwt: zorg in de warmte voor voldoende drinken voor je zelf en vaak een beetje borst voor je kind.

 

lees hier over kinderen, borstvoeding en warmte

Post Scriptum

Na het publiceren van dit blog kreeg ik van diverse kanten de opmerking dat dit onderzoek en erg hoog ”wij van WC eend” gehalte heeft, ofwel van een slager die zijn eigen vlees keurt. Het onderzoek werd gedaan door TUV Nederland, een erkend onderzoeksbureau. Het werd gedaan in opdracht van de Stichting Veilig Kind, een stichting die werd opgericht door de fabrikanten van ”Dooky”, een van de onderzochte zonweringen. Het klopt dat de Dooky beter dan de andere bedekkingen uit de bus kwam, na de parasol. Als het onderzoek werkelijk onafhankelijk is uitgevoerd (je moet altijd een slag om de arm houden in verband met ”wiens bood met eet, diens woord men spreekt”) dan is dit product veiliger voor het (deels) afdekken van de kinderwagenkap, dan de vergeleken opties. Maar het is niet ”de beste optie” in het algemeen. De beste optie is om geen kap op te zetten en geen afdekking te gebruiken, enkel een zonnescherm in de vorm van een parasol voor de afscherming van directe zonnestralen. De allerbeste optie is om een kind te dragen in plaats van te duwen.

2 gedachten over “Warm wandelen

  1. En laat je vooral niet misleiden door de website van de Stichting Veilig Kind, die suggereren dat Dooky wel veilig is.
    Wij van Dooky adviseren Dooky

  2. Goed dat je me daarop wijst, Trix, had zelf de link niet gelegd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.