Geplaatst op Geef een reactie

Foodie

Ik stap vandaag even helemaal buiten mijn lijntjes en doe of ik een Foodie blogger ben en deel met u wat recepten. Zo maar, omdat voeding verder gaat dan borstvoeding en opvoeding.

Voor moderne moeders heb ik al wel eens recepten neergezet voor bijvoorbeeld gewone, gekookte pap, niet van dat vieze instantspul dat in de magnetron gaat, maar gewoon met een pan op het fornuis en zo. Dus daar begin ik mee. Lammetjespap voor lieve mensenlammetjes die hun mamamelk niet anders dan uit de borst willen drinken. Het recept zegt alleen ”melk”, neem daarvoor melk van koe, geit, jezelf, soja, amandel, haver, kokos of wat je maar wilt.

inglammetjespap
Toen ik deze foto’s maakte woonde ik dicht bij Duitsland en kocht daar mijn biologische kruidenierswaren

Lammetjespap

Nodig: melk, meel (10% van het melkgewicht; liefst volkoren tarwe of spelt), vet (ongeveer 10% van het melkgewicht; boter, kokosolie, …), eventueel zoetstof (suiker, rietsuiker, oersuiker, moutstroop, …, ongeveer 5-10% van het melkgewicht).

Methode 1: klassieke papmethode: doe ongeveer 3/4 of 4/5 van de melk in een pannetje en breng aan de kook.

melk_voor_lammetjespap1Meng meel en zoet eerst samen en dan door de achtergehouden melk tot een glad papje. bloempapje_lammetjespap1 Voeg dit papje onder stevig roeren met een garde of klutser door de kokende melk (misschien wil je het pannetje daarvoor even van het vuur nemen om overkoken te voorkomen), draai het vuur laag en laat onder nu en dan roeren enkele minuten zachtjes doorkoken. Roer er van het vuur af de boter door. Dit mag ook room zijn.

Methode 2: met een roux (gebakken meel-vet mengsel) Doe het vet in de pan en laat het op middelhoog vuur smelten. Voeg het meel (en het zoet) toe en roer terdege tot het een deegbal wordt. bloembotersuiker_lammetjespap2 Giet de koude melk er ineens bij en kluts, of je leven ervan afhangt, tot er geen klontjes meer inzitten en het papje borrelend kookt. Draai het vuur laag en laat enkele minuten koken. Klaar. borrelendkoken_lammetjespap2

lammetjespap2

Giet de pap in een kommetje en laat even afkoelen voor je het je kind te eten geeft.

 

 

 

griesmeelpuddingmetbessensapsaus Griesmeelpudding met bessensapsaus Een recept van mijn Grootmoe met een moderne draai

inggriesmeelpuddingNodig: Melk, griesmeel (liefst volkoren van tarwe, spelt of mais; ruim 10% van het melkgewicht), vet (ongeveer 10% van het melkgewicht; boter, kokosolie, …), zoet (wat je maar wilt, ongeveer 5-10% van het melkgewicht, maar als je zuivere stevia gebruikt uiteraard maar een snufje); bessensap en bindmiddel.

Kook een griesmeelpap op de manier zoals hierboven beschreven voor lammetjespap, beide methoden zijn mogelijk. Verrijk de pudding desgewenst met amandelsnippers, pitten/zaden, gedroogd fuit, … .

omgespoeldekommetjesGiet in een grote of meerderde kleine vormen of kommetjes die eerst met koud water werden omgespoeld.

afgdektegevuldekommetjesDek de pudding af met een velletje huishoudfolie om velvorming te voorkomen.

 

 

ingbessensapsaus
op deze foto staat geen aardappelmeel of agar agar, maar een instant koud bindmiddel (foei! Shame on me) en vanillesuiker in plaats van citroensuiker.

Voor het binden van de saus kun je kiezen voor agar agar als je de saus koud wilt gebruiken, of voor aardappelmeel als je hem warm gebruikt. Voor een klassiek recept moet het bessensap 20 minuten sudderen met kaneel en citroenschil, maar dat vind ik altijd zo zonde. Daarom neem ik 1/2 theelepel gemalen kaneel en een schepje citroensuiker en roer dat door het aardappelmeelpapje.

Neem een eetlepel aardappelmeel per 2,5 dl bessensap, doe daar het kaneelpoeder, de citroensuiker en suiker of ander zoetmiddel naar smaak door en roer aan met een beetje koud sap. Breng de rest van het sap snel aan de kook, roer het papje erdoor en klaar.

Stort de pudding en overgiet met de saus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.