Moedermelk

Moedermelk

Moedermelk kan worden afgekolfd en bewaard en vervolgens worden verwerkt en aan het kind worden aangeboden. Dit hele proces wordt besproken in een serie van vier artikelen: Afkolven van moedermelk, Moedermelk bewaren, Moedermelk verwerken en Voeden met moedermelk. Voor moedermelk kan in de meeste gevallen ook donormelk worden gelezen en het laatste artikel kan ook slaan op het voeden met andere melk dan moeder- of donormelk.

Bij het afkolven van moedermelk moet worden gestreefd naar een zo goed mogelijke imitatie van het drinken van de baby. Tot nu toe was er geen manier ontwikkeld waarbij het zeer ingewikkelde samenspel van positieve en negatieve druk en massage volledig wordt nagebootst. Een zeer nieuw systeem imiteert de positieve druk door het gebruik van flexibele siliconen kolfschilden. De nadruk van een kolftechniek kan liggen op ofwel massage en positieve druk (afkolven met de hand) of op negatieve druk (afkolven met een kolf) eventueel gecombineerd met massage met de handen. Bij het drinken van de baby zijn zowel de positieve als de negatieve druk van belang, maar de positieve druk lijkt daarbij dominant te zijn. Lees verder:

Afkolven

Gekmakend kan het zijn voor moeders al die verschillende adviezen rondom het bewaren van moedermelk. Maar, zoals ik regelmatig tegen moeders met problemen zeg: borstvoeding is geen exacte wetenschap. In wiskunde mag één plus één dan wel altijd twee zijn, in de biologie is het dat niet altijd. Er zijn grote wetmatigheden, algemene regels en vooral veel uitzonderingen. Een heel grote, belangrijke regels is het prevaleren van het overleven van de soort boven individuele belangen. Heel veel kleinere regels zijn terug te voeren naar die ene. Om de soort te laten overleven moet er genoeg nageslacht zijn dat overleeft tot het zelf voor nageslacht kan zorgen. Dat wordt op allerlei manieren ingevuld. Sommige soorten zorgen voor een overdadige hoeveelheid nageslacht, zodat er altijd wel wat overblijft. Sommige soorten zetten in op weinig nageslacht, maar betalen daarvoor met veel energie voor intensieve zorg. Wij mensen horen tot die laatste groep. Wij krijgen per koppel maar een beperkt aantal kinderen, maar we zetten in op een heel intensieve zorg, zodat er voldoende exemplaren overleven om de soort voort te zetten.
lees verde:

Bewaren

Moedermelk is een zeer robuuste stof, die niet makkelijk kapot is te krijgen. Toch hebben allerlei bewerkingen invloed op de kwaliteit van de melk. Hoe meer, hoe vaker en hoe abrupter de temperatuur wisselt, hoe meer van de levende en beschermende stoffen verloren kunnen gaan. Bewaren en bewerken vergroten over het algemeen dus niet de bacteriële onveiligheid, maar het heeft wel een negatieve invloed op de kwaliteit van de melk. De melk bewaren in kleine porties maakt het mogelijk om met minder kans op verlies melk klaar te maken voor gebruik en vermindert de noodzaak om te veel voorbereidde melk opnieuw te moeten bewerken. Mocht de voor gebruik gereed gemaakte hoeveelheid niet genoeg zijn, dan is een kleine extra portie sneller klaar voor gebruik en blijft er niets over dat opnieuw verwerkt en bewerkt zou moeten worden of weggegooid. Lees verder:

Verwerken

Ik ga het nu verder hebben over manieren om de afgekolfde melk aan de baby te geven. Uiteraard kunnen baby’s op deze manieren ook worden gevoed met donormelk of kunstvoeding. Manieren om een baby te voeden zijn aan de borst met een hulpmiddel, vingervoeden, cupfeeding of voeden uit een kopje of beker, lepelvoeden, en therapeutisch flesvoeden. Respecteer bij alle manieren van voeden, het tempo en de rustpauzes van het kind en dring geen voeding op. Gevoed worden en zich voeden moet te allen tijden een plezierige ervaring zijn.
Lees verder:

Voeden

Instructie video Afkolven met de hand. Misschien wel de nuttigste vaardigheid om te oefenen in de zwangerschap.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Moedermelk – afkolven, bewaren, bewerken, voeden […]

  2. […] Moedermelk – afkolven, bewaren, bewerken, voeden […]

  3. […] Moedermelk – afkolven, bewaren, bewerken, voeden […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.