Geplaatst op 1 reactie

Geluk met pluspunten

geluk met pluspunten

Borstvoeding is geluk met pluspunten, als een ‘friend with benefits’. Borstvoeding is bescherming, relatietherapeut, accuoplader en diner-dansant.

de eenzame baby‘’Volslagen normaal gedrag. Borstvoeding is meer dan eten alleen, vaak is eten een aardige bijkomstigheid.’’ Dit was mijn antwoord op de vraag van een moeder waarom haar kind na elke drie slokken loslaat en om zich heen kijkt. Andere kindjes zetten na elke twee-drie slokken hun conversatie met moeder voort of ginnegappen naar hun zusje of trekken de poes aan zijn snorharen. Ze doen dit met name tijdens voedingen die als tussendoortje gelden. Sommige kinderen maken van ‘’echte’’ voedingen een diner dansant.

Op een symposium, een aantal jaar geleden al weer, woonde ik een lezing bij die werd gegeven door de ontwikkelingspsycholoog Steven Pont over de psychologische kant van borstvoeding. Hij besloot na een kwartier of drie met de opmerking: ‘’en, o ja, ze krijgen er nog te eten mee ook.’’ Ook die verwijzing naar eten als aardige bijwerking van borstvoeding.

Van oorsprong was borstvoeding zelfs helemaal geen eten. In de ontwikkeling van de zoogdieren begon het afscheiden van vloeistof als een beschermende maatregel voor de pasgeboren jongen. Die jongen werden geboren met een nog niet ontwikkeld immuunsysteem en hadden snel aanvulling van beschermende stoffen nodig als zij buiten de bescherming van het moederlichaam kwamen. Daartoe werden zweetklieren aangepast voor de uitscheiding van die stoffen, de beschermende eiwitten die nu nog in overvloed in zoogdiermelk aanwezig zijn.

Al ontwikkelend kwamen er bij die beschermende ook voedende eiwitten en andere voedingsstoffen. En de toedieningsvorm werd handiger: in plaats van de melkdruppels te moeten likken, werden er tepels gevormd om te zuigen. En er kwam een hormonenspel bij waardoor moeder en kind het drinken van melk als een plezierige bezigheid ervaren en elkaar daardoor erg aardig gingen vinden. Bij mensen ging die laatste ontwikkeling verder tot het een essentieel onderdeel werd van de relatievorming tussen moeder en kind. Een stevige basis en veilige hechting tussen moeder en kind vormt de basis voor alle andere relaties die een kind in zijn leven zal aangaan en voor zijn emotionele ontwikkeling. Die goede relaties en gezonde emotionele ontwikkeling spelen dan weer een grote rol in de ontwikkeling van met name de hersenen en hun functioneren.

Borstvoeding biedt dus direct bescherming tegen infecties. Door andere beschermende stoffen en speciale voedingsstoffen biedt het bescherming tegen andere ziektes nu en later en geeft het de beste mogelijkheden tot het ontwikkelen van wat in aanleg aanwezig is. Borstvoeding zorgt voor hechting tussen moeder en kind en het ontwikkelen van een effectieve methode voor het aangaan en onderhouden van relaties. En borstvoeding zorgt voor eten en drinken voor een zuigeling, dreumes, peuter en kleuter. Mijn liefje wat wil je nog meer?

Bonus leesvoer over onzinnigheden over voeding voor peuters.

De natuurlijke duur van borstvoeding ligt tussen twee-en-een-half jaar en een jaar of vijf (tot zeven). De eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding, daarna borstvoeding naast gezinsvoeding. Kinderen die geen borstvoeding krijgen, hebben een vervanger nodig: melk van een andere mensenmoeder of kunstmatige zuigelingenvoeding. De eerste zes maanden enkel kunstvoeding nummer 1 en daarna tot ongeveer de eerste verjaardag kunstvoeding nummer 1 naast gezinsvoeding. Na de eerste verjaardag kan een kind dan ongeveer 300-500ml volle koe- of geitenmelk of -yoghurt per dag drinken. Speciale slaap-, dreumes- groei-, peuter- en kleutermelken zijn onnodig en bevatten ongewenste toevoegingen.
Toch blijven mensen, die zich deskundige en ”onafhankelijke” onderzoekers noemen, proberen ouders en zorgverleners ervan te overtuigen dat speciale melken nuttig en zelfs noodzakelijk zijn. Het feit dat dat deze onderzoekers worden betaald door een fabrikant van peutermelk helpt niet mee hun geloofwaardigheid te vergroten.

1 gedachte over “Geluk met pluspunten

  1. […] hebben neergezet dat borstvoeding over eten gaat en over niks anders. Maar eten geven is haast een bijkomend aspect van borstvoeding. De hechting tussen moeder en kind, de opbouw van zijn immuunsysteem, zijn verstandelijke en […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.