Er was een tweet over de vraag of ”borstvoeding beschermt tegen een buikje”. En dit was mijn antwoord:
#Borstvoeding beschermt nergens tegen. #Geen-borstvoeding verhoogt allerlei #gezondheidsrisico’s. Borstvoeding is de norm, geen-borstvoeding is de #interventie die nut, noodzaak en bovenal veiligheid moet bewijzen.

Waartegen beschermt borstvoeding?

waartegen beschermt borstvoeding

Het was natuurlijk vrij kort door de bocht, want borstvoeding beschermt wel degelijk. Maar niet op de manier die meestal wordt genoemd. Borstvoeding beschermt namelijk niet tegen allerlei ziekten en aandoeningen (met uitzondering van aanvallen door pathogenen). Borstvoeding beschermt niet tegen allergie, niet tegen overgewicht of diabetes, niet tegen hart- en vaatziekten en niet tegen kanker. Borstvoeding, het proces van het zich voeden aan de borst en het proces van het voeden van een kind aan de borst, en de melk die het kind daarbij drinkt, de moedermelk, zijn processen en producten die in de menselijke blauwdruk omschreven en vastgelegd zijn als de voor onze soort preferabele manier van zogen en zorgen. Kinderen krijgen de optimale start en de mogelijkheid zich te ontwikkelen volgens hun volle potentieel (maar niet meer dan dat!) en de gezondheid van vrouwen is voor een deel ook gebaseerd op het lacteren. Kinderen die geen borstvoeding  krijgen (of weinig of kort) en vrouwen die geen borstvoeding geven hebben nadelen, zij hebben een minder goede kans om hun potentieel waar te maken en lopen groter risico op gezondheidsproblemen. Ja, je leest het goed: borstvoeding geven doe je niet alleen voor het welzijn van je kind, maar ook voor dat van jezelf. ”Goed voor jezelf zorgen” en ”ook eens aan jezelf denken” doe je door borstvoeding te geven. Vrouwen die geen of weinig borstvoeding geven hebben in de jaren erna een groter risico voor botontkalking, diverse vormen van kanker en hart- en vaatziekten.

Toch is het, daarnaast, wel degelijk waar dat borstvoeding, het voeden aan de borst en de melk, het kind tegen van alles en nog wat beschermt. In de oorsprong, aan het begin van onze evolutie tot zoogdieren waren er geen melkgevende borsten, maar ontwikkelden sommige zweetklieren op de buik van de moeder zich, zodat ze een cocktail van beschermende stoffen uitscheiden, zodat het jong tijdens de heel kwetsbare periode direct na de geboorte beschermd was tegen ziekteverwekkers, pathogenen. Geleidelijk aan kwamen er behalve beschermende ook voedende stoffen in die afscheiding en de klieren ontwikkelden zich tot de melkklieren zoals we die nu kennen bij zoogdieren, inclusief de mens. We zien dit nu vooral terug in colostrum, dat haast meer beschermende dan voedende stoffen bevat. Deze bescherming is fenomenaal.

Er zijn allerlei verschillende soorten beschermende stoffen in moedermelk, die je, onder andere, in 3 groepen zou kunnen verdelen. Ten eerste zijn er de soorten die de grenzen van muren voorzien. Gewoon een barrière tegen indringers, voornamelijk de slijmvliezen van de darm (en de rest van de spijsverteringssystemen) en het ademhalingssysteem. Deze slijmvliezen zijn een open verbinding met de buitenwereld en dat is de route die de meeste pathogenen kiezen. De huid is een vrij stevige barrière van zichzelf, zolang deze niet kapot gaat. De tweede soort verdedigers zijn de soldaten. Als er pathogenen door de barrières heen komen of dreigen te komen, gaan de soldaten op krijgsmars en vernietigen alles wat ze tegenkomen en er verdacht uitziet. De derde soort is  de spionagedienst. Dit zijn stoffen en cellen die de aanvallers bestuderen en catalogiseren, zodat ze later sneller herkend worden als ze nog eens terugkomen. deze drie systemen worden ondersteund en onderwezen door de kant en klare afweerstoffen van de moeder. Elke ziekte of infectie die de moeder ooit heeft doorgemaakt en bestreden, daarvan heeft ze antistoffen opgeslagen. Al deze antistoffen geeft ze door aan haar kind. Dit geldt voornamelijk voor antistoffen die ze op natuurlijke manier heeft verkregen. De antistoffen van vaccinaties blijven niet lang genoeg werkzaam, tenzij moeder vlak voor of in de zwangerschap werd gevaccineerd. (Zie ook Melkgeheugen)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes