Geplaatst op Geef een reactie

Stip

tepelproblemen

Met stip op de eerste plaats van pijnveroorzakers bij borstvoeding staan de technieken van aanleggen en drinken. De houding van moeder en kind, de onderlinge verhoudingen tussen moeder en kind en de manier van vasthouden, happen en drinken luisteren vrij nauw als het gaat om effectiviteit van het drinken wat betreft de opbrengst voor de baby, en het comfort van de moeder.

In dit artikel [Het afkolven van moedermelk] wordt, voorafgaand aan de instructies voor het kolven, beschreven hoe het drinken aan de borst nu eigenlijk werkt. In dit artikel [Borstvoeding basis] wordt beschreven waar je aandacht aan moet geven bij het aanleggen en voeden van de baby.

aanlegseq1 - kopie

Vaak worden voor het aanleggen nauwkeurige instructies gegeven en moeders hebben dan makkelijk het gevoel dat ze het niet goed doen als het toch niet zo lekker loopt met het voeden. Vaak heeft dat niks te maken met het vermogen van een moeder om haar kind te voeden of met een eventueel gebrek aan vaardigheden of aan onhandigheid. Het heeft er voornamelijk mee te maken dat al die ingewikkelde en gestructureerde aanlegtechnieken trucjes zijn. Trucjes zijn soms handig, maar dan moet je weten hoe en waarom ze werken.

 

aanlegseq2 - kopieNet als bij ezelsbruggetjes moeten trucjes je ergens aan herinneren, zodat je voor je ziet wat er moet gebeuren. Daarom is die uitleg in het artikel over kolven zo belangrijk, ook voor het begrijpen van wat er belangrijk is bij het aanleggen. Als je dat weet en begrijpt, is een ingewikkelde instructie niet meer nodig. Daarom staan er in dat andere artikel maar weinig aanwijzingen voor hoe je moet zitten en hoe je je handen moet houden en wat de baby moet doen. Die baby weet het zelf meestal het beste. Hij moet natuurlijk wel de kans krijgen om te doen wat hij moet doen.

 

 

aanlegseq3 - kopie

Als je weet wat die baby allemaal moet doen met die borst in zijn mond, begrijp je gelijk waarom het belangrijk is dat hij die borst goed ver in zijn mond heeft. Dat hij een hele mond vol borst moet hebben. Om dat te kunnen doen moet hij zijn hoofd achterover kunnen doen. Probeer zelf maar eens een hele grote hap te nemen (van een dubbele sandwich of een broodje gezond of zoiets) terwijl je rechtop staat met je rug tegen de muur en je hoofd tegengehouden wordt. Merk je hoe moeilijk het is om een grote hap van dat dikke broodje te nemen?

 

 

aanlegseq4

Als je nu nog eens probeert te happen, maar dan met je hoofd vrij, zul je merken dat je je hoofd achterover doet, zodat je onderkaak wat naar voren komt en heel diep open kan. Je kunt nu wel die grote hap nemen. Dat is wat je bij de baby ook wilt bereiken. Zijn hoofdje moet dus vrij zijn en naar achteren kunnen bewegen. Hulpvaardige helpers die de baby tegen zijn hoofd duwen om hem aan te leggen hinderen de baby enorm, dat snap je nu wel.

 

 

 

aanleg

Als ik dan toch een voorkeur voor een bepaalde houding moet aangeven, waarbij makkelijk aanleggen voorop staat en pijn door aanleggen minder kans krijgt, dan is dat de instinctief voeden houding (ook bekend als Biological Nurturing). In die houding (zie afbeelding hierboven) heeft de baby controle over zijn houding en zijn bewegingen en werken zijn instincten en reflexen het beste. Moeder ligt ontspannen en volledig gesteund en de baby ook. Geen van beiden gebruiken spieren om in positie te blijven. Als de borst ondersteund moet worden kan een kussentje onder de arm helpen.

 

achtergrondHet idee is dus eigenlijk dat de baby op de borst is in plaats van eronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.