Geplaatst op 5 Reacties

Slapsticks en taarten gooien

slapsticks en taarten gooien

Een slapstick is een soort komedie waarin lichamelijke acties de hoofdrol spelen. Klassieke voorbeelden zijn de onvermijdelijke glijpartij over een bananenschil, taarten die in iemands gezicht worden gegooid, mensen die een langwerpig voorwerp dragen en bij het draaien er iemand mee tegen het hoofd stoten.

Definitie Wikipedia

slapsticks en taarten gooienMijn vaste lezers zullen het al wel door hebben: ik ben een fervent liefhebber van film in allerlei genres. Bij tijd en wijle mag ik ook graag nog eens een oude, liefst stomme, zwartwit film zien van ”De Dikke en De Dunne” of van Charlie Chaplin. Meesters van humor, de eerste van de dijenkletsers, de tweede van het ietwat subtielere soort. Bij de dijenkletsers horen ontegenzeggelijk de taartensmijterijen. Weinig suspense, maar wel spanning over wanneer nu precies de taart gegooid gaat worden en in wiens gezicht. De filmtaarten zijn vast niet allemaal banketbakkers hoogstandjes geweest en zeer waarschijnlijk geen echte eetbare producten.

Er zijn meer filmgenres waarin ik aardigheid heb, met name fantasy en science fiction. Ook daarin gebeuren bizarre dingen met theater props, ofwel spullen die ergens op lijken, maar niet echt zijn. Bloed is nooit bloed en wonden zijn gegrimeerd. Rollende koppen zijn van papier mache of, tegenwoordig, digitaal bewerkt. En bij alle soorten films die ik graag kijk, krijg ik nooit de aanvechting het te gaan nadoen. Niet met de taarten en niet met de meer bloederige zaken. Nu, ik kan me nog voorstellen dat ik papier mache items ga maken voor de sier of zo, maar niet in het echt, geen echte taarten en geen echt bloed of rollende koppen.

mondsensaties
Rijke taart met zoete kersen, zoete slagroom en chocolade schilfers

Ik maak wel echte taarten, ik heb in mijn tijd veel taarten gemaakt van allerlei soort en maat. Maar die waren altijd bedoeld om ter ere van een feestelijke gelegenheid te worden opgegeten. Zonde van al dat werk, maar vooral zonde van het voedsel om dat te verspillen door het iemand in zijn gezicht te gooien. Ik heb het als kind geleerd en ik leerde het mijn kinderen: eten is voedsel en eten is geen speelgoed. Op de Vrije School kleuterklassen (mijn kinderen waren daar en ik was er leerkracht) wordt voor elke maaltijd een dankspreuk gezegd waarin zon en aarde worden bedankt voor het laten groeien van ons voedsel, maar ook de mensen die het klaarmaken of toebereiden. Vervolgens wordt het voedsel in dankbaarheid genoten.

Kleintjes die aan het leren eten zijn, lijken met hun eten te spelen. Maar wat ze eigenlijk doen is ontdekken en experimenteren. Ze leren wat eten is en welke verschillende soorten er zijn en hoe ze allemaal verschillen in kleur, geur, smaak en consistentie. Al het eten dat ze krijgen aangeboden ziet er anders uit en voelt anders als je het vastpakt en erin knijpt of in je mond stopt. Dat is een grote ontdekkingsreis en hard werken. Kinderen die hun eten in gepureerde vorm toegediend krijgen missen deze fase van ontdekken en uitproberen overigens en die hebben in de loop van de tijd over het algemeen meer moeite met het accepteren van nieuwe voedingsmiddelen of minder fijn geprakt voedsel met duidelijke smaken. Niet omdat ze niet mochten spelen met hun eten, maar omdat ze niet op ontdekkingsreis zijn geweest.

functioneel voedselMet deze achtergrond verbaas ik mij over een nieuwe, opkomende trend. De trend om kinderen ter ere van hun eerste verjaardag een taart geven. Niet in de eerste plaats om op te eten, maar om er slapstickdingen mee te doen, die vervolgens in een fotoshoot voor de toekomst en het nageslacht worden vastgelegd. Ik zie er de lol en al helemaal het nut niet van in. Ik vind het voedselverspilling en ik ben ook zeker niet overtuigd van het hoog geprezen level of cuteness. Ik vind het een groot verschil of een kind ”knoeit” met eten vanwege zijn ontdekkingsreis of dat de bedoeling van het knoeien is om ”schattige” foto’s te maken. Die foto’s kun je namelijk elke dag maken als je kind gewoon aan het eten en ontdekken is.

Een kind dat zijn eerste verjaardag viert, dat is een groot feest, uiteraard, en een gelegenheid voor een prachtige taart. Een taart om in dankbaarheid te genieten met familie en vrienden, om te vieren dat dit prachtige kleine mens al een jaar op aarde is. En natuurlijk krijgt de jarige Job of Jet er ook een stuk van dat lekker met de handen mag worden onderzocht en gegeten. En natuurlijk worden er foto’s gemaakt van het evenement. En als de taart op is, de jarige weer een beetje schoongepoetst is, dan krijgt h/zij nog een lekkere slok aan de borst en gaat de opgedane indrukken in een lekker slaapje verwerken.

Daar is geen slapstick bij nodig om er een groots festijn van te maken.

5 gedachten over “Slapsticks en taarten gooien

  1. Ik vind taart lekker smijten in de gezight gag tien of ondert helemaal onderlicham wordt gemiert met verschilde smaak slagroom hand overheid kvelijen irlijk jong

  2. Ik vind taart lekker smijten in de gezight gag tien of ondert helemaal onderlicham wordt gemiert met verschilde smaak slagroom hand overheid kvelijen irlijk jonge dat paas ongarasie villen doen supercool kan ik melden deze week via website club

  3. Ik vind taart lekker smijten in de gezight gag tien of ondert helemaal onderlicham wordt gemiert met verschilde smaak slagroom hand overheid kvelijen irlijk jonge dat paas ongarasie villen doen supercool kan ik melden deze week via website club in emmen

  4. Ik vind taart lekker smijten in de gezight gag tien of ondert helemaal onderlicham wordt gemiert met verschilde smaak slagroom hand overheid kvelijen irlijk jonge dat paas ongarasie villen doen supercool kan ik melden deze week via website club in emmen minden straatn

  5. Ik vind taart lekker smijten in de gezight gag tien of ondert helemaal onderlicham wordt gemiert met verschilde smaak slagroom hand overheid kvelijen irlijk jonge dat paas ongarasie villen doen supercool kan ik melden deze week via website club in emmen minden straat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.