Geplaatst op 4 Reacties

Natuurlijk, normaal en gewoon

natuurlijk, normaal en gewoon

Natuurlijk, normaal en gewoon zijn begrippen die vaak en graag worden gebruikt om aan te geven dat iets goed is. Natuurlijk staat natuurlijk bovenaan, want wat kan er nu beter dan natuurlijk zijn, toch? Gewoon natuurlijk is volkomen normaal zou je denken. Toch ligt dat allemaal niet zo eenvoudig.

 Natuurlijk is ”zoals het van nature is”. Wie wel eens National Geographic Channel en dergelijke kijkt weet dat het in de natuur niet altijd rozengeur en maneschijn is. Het is eten of gegeten worden en veel moois is enkel bedoeld om prooi te verleiden zich te laten opeten.

natuurlijk, normaal en gewoonVooruit, ik doe nog een vampier plaatje, Edward, de glinsterende vampier, die zichzelf beschrijft als het gevaarlijkste roofdier dat al zijn charmes inzet om zijn prooi te lokken: ”Everything about me invites you in”. In de context van dit boek heel erg natuurlijk en toch ongewoon en zeker niet normaal voor de personages in het boek die van het bestaan van een bovennatuurlijke populatie in hun vertrouwde, gewone wereld niet op de hoogte zijn. Natuurlijk is dus zoals het in de natuurlijke staat voorzien is, normaal is ”volgens de norm”, waarbij onderscheid is te maken tussen bijvoorbeeld biologische, medische, maatschappelijke of culturele norm. Gewoon, tenslotte, is dat waaraan je gewend bent. Gewoon kan volstrekt onnatuurlijk zijn, maar in een bepaalde context wel normaal. Natuurlijk kan in bepaalde andere contexten volstrekt abnormaal en uiterst ongewoon zijn.

Dat brengt me dan tot borstvoeding als natuurlijk, normaal en gewoon. In sommige culturen is het dat alle drie, natuurlijk is het voor zoogdieren altijd, normaal vanuit biologisch oogpunt is het ook altijd. Maar gewoon is het in bepaalde culturen absoluut niet. Met name in onze cultuur en andere westerse of verwesterde culturen is borstvoeding geven verre van normaal en uiterst ongewoon. Oké, vooruit dan, in de eerste paar weken in de beschutting van je eigen huis, bij voorkeur je eigen slaapkamer, dan is het wel mooi dat je dat doet, dapper ook en knap. Maar daarna en daarbuiten moet je er gewoon niet mee aankomen. Men vind dat niet normaal en ongewoon om te doen. Je steekt er je kop mee boven het maaiveld uit en dat is in vrijwel geen enkele cultuur gewoon.

Het mooie is dat het volstrekt natuurlijk is, dat iets dat niet gewoon is, gewoon kan worden door het vaak te zien. Hoe vaker je iets ziet, hoe gewoner het wordt. Door een groep mensen vaak aan iets bloot te stellen normaliseer je het. De beste manier dus om borstvoeding normaal en gewoon te laten worden is door het gewoon te doen, zo vaak mogelijk en zo openbaar mogelijk.

Nog even een woordje over natuurlijk als synoniem voor goed en gezond. Vaak wordt gedacht dat behandeling van en medicatie voor ziekten die natuurlijk zijn (of daarvoor worden aangezien) beter en vooral veiliger zijn. Bedenk daarbij altijd dat de meest giftige en gevaarlijke stoffen volkomen natuurlijk zijn, zoals arsenicum, Zuid-Amerikaans pijlgif en kogelvis. Sommige dingen die als natuurlijk te boek staan zijn dat ook helemaal niet. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan collodiaal zilver. Volkomen onnatuurlijk. Zilver is een natuurlijk op aarde voorkomende stof, maar colloïdaal zilver is gewoon door mensen gemaakt met behulp van elektriciteit. Zilver is overigens wel degelijk een soort natuurlijk antibioticum, maar het is daarmee niet direct veiliger dan in de fabriek gemaakte antibiotica (lees hier wat De Groene Vrouw daarover schreef en hier wat ik daar eerder over meldde). De meeste antibiotica zijn overigens ook gebaseerd op volkomen natuurlijke stoffen, namelijk schimmels. Ook Gentiaan Violet is, net als de reguliere middelen, geen van nature voorkomende stof, maar een door mensen gemaakte stof, die dodelijk is voor eencellige wezens zoals bacteriën, schimmels en zo.

In de Eurolac Lactatiekunde Webwinkel zijn natuurlijk gewone en minder gewone hulp- en ondersteuningsmiddelen te koop, voor wanneer je gewoon borstvoeding geeft, maar dit niet helemaal natuurlijk verloopt.

4 gedachten over “Natuurlijk, normaal en gewoon

  1. […] Het is om compleet moedeloos van te worden, al die idiote bakerpraatjes. De enige reden om geen borstvoeding te geven is als jij en/of je kind het geen goed idee meer vinden. Er zijn allerlei redenen om wel borstvoeding te geven voor de periode die daarvoor in onze biologische blauwdruk staat. Ten eerste natuurlijk omdat dat zo bedoeld is. Elke zoogdiersoort geeft de borst voor een periode die voor die soort zo is bedoeld. Daar zijn allerlei redenen voor, die voornamelijk te maken hebben met gezondheid en overleven. KellyMom (zie onder) geeft argumenten op het punt van voeding, gezondheid van moeder en kind, intellectuele ontwikkeling, sociale en mentale ontwikkeling, en de benadrukking dat het normaal is. (Lees hier verder over natuurlijk,  normaal en gewoon.) […]

  2. […] Raadpleeg over borstvoeding, immuniteit en vaccinaties voor ook de categorie Bescherming en immunologie en ik schreef uiteraard ook al volop over natuurlijk, bijvoorbeeld hier en hier. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.