Geplaatst op Geef een reactie

Bijzonder gewoon, gewoon bijzonder

Mijn trouwe lezers weten wel dat ik gewoonlijk niet veel op heb met reclame. Vaak is het een hoop onzin en mooipraterij, met weinig informatieve waarde en een zeer laag waarheidsgehalte. Soms zijn reclames leuk of vallen ze op door een onconventionele aanpak. En onconventioneel daarvan houd ik dan weer wel.

Eerder verschenen in 2013 op het oude blog
Titelfoto: Een vaste scene uit de Klaverblad commercials: de directie, keurige maar heel gewone heren (en een niet heel erg hippe secretaresse), kijkt beleefd naar de uitleg van de consultants, meestal flitsende zakenlui, die uitleggen hoe ze meer geld kunnen  verdienen.

Neem nu de televisiereclames van een zekere wat minder bekende verzekeraar. Een oud en gerenommeerd bedrijf dat nooit veel aan de weg timmerde, maar altijd degelijk en betrouwbaar was. Degelijk en betrouwbaar was ooit heel gewoon voor verzekeraars, maar dat begint nu een beetje bijzonder te worden. En precies dat hebben ze bij de reclames van die verzekeraar tot slogan genomen: Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder. Dan ben je gewoon bijzonder of bijzonder gewoon. Dat is toch redelijk buitengewoon.

natuurlijk, normaal en gewoon
Natuurlijk, normaal en gewoon

Gewoon en bijzonder zijn natuurlijk zeer relatieve begrippen. Gewoon is wat je gewend bent en bijzonder is wat je niet gewend bent. Gewoon is wat je vaak ziet en bijzonder is zeldzaam. U voelt hem al aankomen, die link met borstvoeding. Als je in onze cultuur om je heen kijkt zou je zeggen dat de fles geven gewoon is en borstvoeding bijzonder. Borstvoeding geven wordt gezien en neergezet als iets heel bijzonders. Zowel in de zin van ongewoon, wat niet vaak gezien wordt, maar ook in de zin van bewonderenswaardig, maar voor velen te bijzonder om bereikbaar te zijn. Maar sommige borstvoedende moeders hebben het gevoel dat als zij nu maar lang genoeg en zichtbaar genoeg bijzonder blijven doen, het vanzelf weer gewoon gaat worden.
De meeste mensen bewonderen bijzonderheid, maar steken liever zelf hun kop niet boven het maaiveld uit, blijven liever gewoon, net als alle anderen. Mensen die bijzonder zijn komen in speciale televisie shows. Programma’s over bijzondere mensen (met een vreemd uiterlijk of een bijzonder kunstje) of over ongewone gezinnen (arm maar gezellig, of rijk op zijn retour). Sommige gewone mensen weten zichzelf zo bijzonder te maken dat er een televisieploeg de hele dag achter ze aanloopt om van hun leven een realityshow te maken. De gewone mensen bekijken dat verlekkerd en prijzen zich gelukkig dat ze zelf gewoon zijn, buitengewoon gewoon.
Een thema dat deze week telkens mijn beeldscherm passeert is dat van gewone en bijzondere geneeskunde. Reguliere en kwakzalverij alternatieve geneeskunde. En laat het nu net de krant van wakker Nederland zijn, die gewoonlijk de mainstream en het grote geld volgt, die nu nota bene zich opwerpt als beschermer van de alternatieve geneeswijzen, die in een hernieuwde veldslag door de antikwakkers wordt aangevallen. De opperantikwak heeft in zijn buitengewone wijsheid besloten dat Nederlandse kinderen moeten worden beschermd tegen ondermedicalisatie middels behandeling door alternatieve behandelaars. Want er gaan, aldus de opperantikwak, wel eens kinderen dood die geen medicijnen kregen die ze nodig hadden, omdat hun alternatieve genezer iets anders met ze deed. En ja, dat komt inderdaad voor. Helaas doet hij het voorkomen alsof alle alternatieve geneeswijzen dodelijk zijn en alsof er nooit kinderen dood gaan als gevolg van de gewone behandeling door reguliere artsen. Het tegendeel is waar: een flink deel, mogelijk meer dan de helft, van alle behandelingen zoals die door reguliere zorgverleners worden toegepast, zijn niet wetenschappelijk gebaseerd. Hebben net zo weinig wetenschappelijke grond als de als kwakzalverij verketterde alternatieve geneeskunde. Een buitengewoon pijnlijke constatering.

Dat brengt mij dan ook weer bij borstvoeding en zorg voor zuigelingen. In de zorg voor borstvoeding en in het algemeen de zorg voor zuigelingen, worden ongelooflijk veel dingen gedaan die wetenschappelijk gezien kant noch wal raken. Niet door alternatieve zorgverleners, maar door bijzonder gewone, reguliere, mainstream zorgverleners. Scheiding van moeder en kind om te beginnen, bijvoeden met kunstmatige zuigelingenvoeding op zeer wiebelige gronden, een goede tweede. Richtlijnen over huilen, slapen en eten die met goed recht het etiket kwakzalverij zouden kunnen dragen. Ik blijf het buitengewoon bijzonder ongewoon vinden wat mensen gewoon kunnen vinden en met droge ogen beweren dat ze dat doen met het beste voor het kind voor ogen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.