Geplaatst op 1 reactie

Internationale vrouwendag en vrouwen power

Gisteren (8 maart 2018) was het Internationale vrouwendag. Ik doe niet aan speciale dagen voor speciale mensen, dus mijn blog komt nu. Over vrouwen power.

Als ik begin aan een nieuw blog google ik vaak eerst even wat mijn titel aan plaatjes oplevert. Ik was eerlijk gezegd, lichtelijk geschokt. Naast een paar logo’s allemaal krullerig roze girly-girl gedoe. Vrouwendag gaat toch niet over de cultureel opgelegde ultra femininiteit? Ik dacht het ging om vrouwen power en dat soort dingen.
Zoekend op Quotes stond deze bijna vooraan. Deze jonge vrouw is voor mij een symbool voor vrouwen power (er zijn er meer, onder andere Emma Watson, P!nk en mijn (schoon)dochters). Deze quote is daar een lichtend voorbeeld van. Extremisten (en dat vertaal ik als iedereen die vrouwen eronder wil houden, letterlijk en figuurlijk) zijn bang voor een meisje of een vrouw met een boek. Want van boeken komen ideeën en kennis en inzicht. En dat zorgt ervoor dat meisjes en vrouwen zich niet meer laten onderdrukken, klein maken en als voetveeg gebruiken. Meisjes en vrouwen die, letterlijk of figuurlijk, van zich afbijten als mensen hun mentale of lichamelijke integriteit aantasten. Kennis is letterlijk macht. Kennis is de basis van vrouwen power.

Will Smith en zoon als vader en zoon in de film The Persuit of happiness 

Aan de andere kant lijkt er een feministische stroming te zijn die de verworven (of nog te verwerven) rechten omzet in plichten. Nu we gelijke rechten hebben als mannen lijken we ook allemaal die ratrace mee te moeten lopen, ons voegen naar de in feite volkomen achterlijke regels van de hogere arbeidsmarkt: volkomen negeren van een persoonlijk leven en werkweken van minimaal 60 uur draaien en vooral, vooral, carriere maken. Likken naar boven en schoppen naar onder. Alles behalve solidariteit en werken aan kwaliteit van (persoonlijk) leven en de the pursuit of happiness .Gelukkig ben ik niet de enige die wat vreemd aankijkt tegen de draai die het feminisme heeft genomen, waardoor verworven rechten opgelegde plichten leken te worden. Chantala Blinker schreef er een fijne column in Kiind over.

Mijn insteek is dat ik zorg voor heel veel informatie en kennis voor meisjes en vrouwen. Eerlijke informatie die op een niet-paternalistische manier duidelijk maakt hoe dingen werken en waarom. Om die meisjes en vrouwen een basis te geven om hun eigen, weloverwogen keuzes te maken over het inrichten van hun eigen leven. Hun reproductieve leven, want dat is mijn vakgebied. Informatie en kennis die en passant ook bedoeld is voor jongens en mannen en alle andere mensen. Zodat iedereen weet hoe biologische en psychologische dingen in elkaar zitten en hoe ze werken en waarom ze werken zoals ze werken. Zodat iedereen weet dat, hoewel het dragen, baren en voeden van het nageslacht vooralsnog redelijk onverbrekelijk is verbonden met de meer vrouwelijk aangelegde mensen, zorgen en opvoeden door iedereen kan worden gedaan, met of zonder een biologische band met het nageslacht in kwestie.

Op die manier is carriere maken en de manier waarop die carriere wordt gemaakt een recht voor alle mensen, ongeacht hun chromosomen. En elk mens, ongeacht chromosomen of interpretatie van gender, is vrij om voor een carriere te kiezen of niet of op een andere, eigen manier.

1 gedachte over “Internationale vrouwendag en vrouwen power

  1. […] Ik denk dat het belangrijk is dat ouders jonge mensen opvoeden en niet meisjes en jongetjes. Ik schreef hier een paar jaar geleden op vrouwendag ook al over. Over de invloed van opvoeding op typisch vrouwelijk of mannelijk gedrag schreef ik ook al eerder. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.