Geplaatst op Geef een reactie

Misplaatste missie van moeder

Misplaatste missie van moeder

Een moeder met een missie. Ik mag dat graag zien. Ik denk dat alle moeders wel een missie hebben. Een missie om de beste moeder te zijn die ze kunnen. Een missie om hun kind te begeleiden tot een zelfverantwoordelijk volwassen mens. Dat zijn mooie missies. Ook een missie om financieel in staat te te zijn voor je kind te zorgen en je kind alle kansen te geven die het verdient.

Eerder Eurolac Lactatiekunde blog over prenataal of antenataal kolven
Bron die prikkelde tot dit blog

 

”Vloeibaar goud” (c) GvV-S

Ook mooi, net als de missie om je kind voor te bereiden op zelf voor zichzelf te kunnen zorgen. Een missie om veel geld te verdienen aan het verspreiden van leugens het het misleiden van andere moeders – daar heb ik het dan weer niet zo op. Ook niet als degene met die missie een moeder is.

En daar gaat het hier om.

Het begint onschuldig genoeg met de lokkende tekst

”Jij bezit vloeibaar goud! Ontdek hoe jij je pasgeboren baby een voorsprong kunt geven bij de start van zijn of haar leven.”

Dat klinkt goed. Want vloeibaar goud heb je als moeder zeker en met dat vloeibare goud geef je je kind de best denkbare start in het leven. Maar dan komt de valse draai.

 

”Ben jij klaar voor eindeloos gebroken nachten, een laag energie level en de uitdaging om constant te zoeken naar wat je kindje nodig heeft? Dat dacht ik ook niet!”

En dan de bewering dat zij de oplossing heeft en dat jij, lieve moeie mama-to-be, die voor een fiks bedrag via een cursus van haar kunt kopen. En de leugens. Prenataal kolven zou de oplossing zijn voor alle problemen van de nieuwe moeder en haar baby:

Verbetert je nachtrust
Verlaagt de kans op ziekten
Versnelt het ontwikkelingsprocess

Prenataal kolven doet niets van deze dingen. Dit zijn aperte leugens. De leugens zijn sterker doordat de hele pagina is doorspekt met waarheden over colostrum. Het colostrum dat je je baby geeft in de eerste 1-2-3 dagen na de geboorte ís vloeibaar goud (ook letterlijk, kijk maar naar de spuitjes met colostrum op de foto’s), geeft je kind het beetje eten dat hij nodig heeft zonder de overvloed aan vocht van de rijpe melk en beschermt hem, in combinatie met de flora van het baringskanaal en het anale gebied van zijn moeder, pro-actief tegen allerlei infecties en legt de basis voor een gezonde darm. Een kind dat die eerste dagen (de transitieperiode van een foetus naar mensenkind, volop colostrum krijgt, aan de borst!, en die al die tijd dicht tegen zijn moeder aan is en om de haverklap en dan nog eens een slokje colostrum mag drinken, heeft inderdaad de best denkbare basis voor zijn verdere ontwikkeling.

Prenataal kolven kan zorgen voor een buffer als er met de aanvoer of opname van vers colostrum direct uit de borst iets mis gaat of als een zorgverlener aandringt op bijvoeding (meestal vanwege het niet goed begrijpen van de mechanismen van voeding en vertering bij de pasgeboren zuigeling – voor beter beleid zie het ABM protocol Hypoglycemie). Het is een veilig alternatief voor colostrum direct uit de borst en heeft voordelen boven het gebruik van donormelk in de eerste dagen.

Misplaatste missie van moederPrenataal kolven (of antenataal kolven zoals het ook wel genoemd wordt) zorgt per definitie en zeer absoluut niet voor doorslapende kindjes en geeft geen voordelen voor de ontwikkeling of de afweer tegen ziekte. Vers-uit-de-borst-colostrum is een goede ontwikkelingsbasis en is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van een goed werkend afweersysteem. Prenataal gekolfd colostrum doet daar niets aan af en is het veiligste melk voor bijvoeding, maar het  voegt niets toe, geeft kind noch moeder ergens een voorsprong.

Maar het meest nog maak ik me druk over de claim dat moeders een betere nachtrust krijgen door voor de geboorte te kolven. Kinderen gaan niet langer slapen of de nacht doorslapen door prenatal gekolfd colostrum te drinken. Sterker nog:

Het is een Heel Erg Slecht Idee om kinderen te laten doorslapen in de nacht.

Jonge kinderen horen niet door te slapen of minder vaak wakker te worden voor een voeding in de nacht. Ik schreef daar al eerder over, natuurlijk, onder andere hier.

Misplaatste missie van moederEen mensenkind komt ter wereld met een blauwdruk waarin duidelijk is vastgelegd wat zijn verwachtingen van zijn leven zijn. En die verwachtingen houden in om altijd bij een mens te zijn, heel vaak en beetje te eten en heel vaak een beetje te slapen. Mensenmoeders over de hele wereld en door de hele geschiedenis sliepen en slapen nacht na nacht samen met hun kind en voeden het -tig keer per nacht. Onderzoek heeft aangetoond dat borstvoeding geven en samen slapen zorgen voor gemiddeld meer minuten slaap per nacht en een betere kwaliteit van slaap voor de moeder. Uiteraard moet dit slapen wel aan bepaalde veiligheidseisen voldoen, die eisen lees je hier en hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.