Geplaatst op Geef een reactie

Met de paplepel

Dit stukje begint met een gesprek in mijn private berichten op Facebook: ”Heb jij toevallig ergens een blogstukje over het verzwaren van een avondfles en het waarom dat toch niet zo ideaal is – om het zacht uit te drukken.

In mijn groep stelde er iemand een vraag naar en ik vind de reacties allemaal zo laks precies[…].” Dit was de vraag: ”Wat is er eigenlijk tegen om bij een 6+mnd kindje een papfles te geven ’s avonds? Dus bv met rijstebloem of zo?” Mijn enthousiaste antwoord luidde: ”Ja, ik heb daar wel over geschreven, maar ik moet even nadenken onder welke noemer. Ik kom erop terug.” Na wat zoeken en speuren moest ik dan dit vertellen: ”Ik heb het er vaak over gehad, in blogs en in antwoord op vragen op sociale media. Maar ik kan er geen overzicht en ook geen losse stukjes van vinden.” Uiteraard vond de vraagstelster dat jammer: ”Jammer. Misschien een goed thema voor een blogstukje, de eerstvolgende keer dat je niet meteen een thema hebt. Ik heb al die vragen ook al zo vaak zien langskomen en denk dat mijn eigen antwoorden ook geëvolueerd zijn met de jaren, maar tijd is weer ’n schaars gegeven en energie zeer kostbaar dus in dacht ‘Hop snel een linkje plakken’, maar op bv.com vond ik ook niet meteen iets.” En zo kwam dit op mijn onderwerpenlijstje te staan.

full29622410

We hebben het zelf zo met de paplepel ingegoten gekregen: pap is gezond en voedzaam en onontbeerlijk voor baby’s en andere kinderen. Nou die illusie van voedzaamheid kunnen we gelijk wegnemen. De hoeveelheid calorieën die melk meer krijgt door een schep meel erdoor, is net zoveel als een paar slokken melk meer. En in die moedermelk zitten heel wat meer voedende stoffen dan in die schep meel.

Ook het principe van pap, als in ‘semivloeibaar voedsel’, is volledig achterhaald. De notie dat dat nodig is voor kinderen die van melkvoeding overgaan naar vaste voeding stamt nog uit de tijd dat men die overstap al ging maken lang voordat het kind toe was aan iets anders dan vloeibaar voedsel. Nu we weten dat je met vast voedsel kunt wachten tot een kind aan het leren verwerken van vast voedsel toe is, is het geven van pap, prut en brei niet meer nodig. In tegendeel, leren eten van vast voedsel doe je het beste met vast voedsel.

De vraag waar dit stukje mee begon ging specifiek om de pap in een fles in de late(re) avond voor een kind van meer dan een half jaar oud. Dus geen pap met een lepel, maar drinkpap uit een fles. Het meest opgegeven doel voor zo’n ‘verzwaarde’ fles is het verkrijgen van een betere nachtrust. Dat is te zeggen, de ouders willen een betere nachtrust en willen dat bereiken door hun kind een knock-out slaap te  geven door hem zwaar te laten tafelen voor de nacht. De ouders dus, niet het kind, die slaapt echt niet beter met een zwaar op de maag liggende voeding.

Denk eens terug aan de laatste keer dat je later op de avond, vrij kort voor bedtijd, nog een zware maaltijd nuttigde. Je werd er waarschijnlijk slaperig van, maar sliep je die nacht ook beter? Goede kans dat je met die zwaar op de maag liggende maaltijd niet lekker lag, niet lekker sliep, vaak wakker werd en misschien zelfs een beetje misselijk werd. Van zwaar tafelen ga je niet lekker slapen.

Behalve die misvatting is er ook nog de misvatting dat kinderen in de nacht wakker worden omdat ze niet genoeg gegeten hebben. Jonge kinderen hebben inderdaad door de nacht heen voeding nodig, maar het werkt niet als je dat allemaal tegelijk aan het begin van de nacht probeert te geven. Ze hebben het juist gespreid nodig om het goed te kunnen verwerken. Daarnaast worden baby’s in de nacht wakker omdat ze behoefte hebben aan contact, of misschien omdat ze heftig hebben gedroomd en troost nodig hebben.

f61478144Pap, of nu per paplepel of per fles wordt toegediend, levert maar een heel geringe toevoeging aan het dagelijks menu wat betreft voedingswaarde (eiwitten, vitaminen, mineralen en zo) die al in de melk zitten die het kind nog nodig heeft. De extra calorische waarde is te verwaarlozen. Het extra zetmeel erin kan wel zorgen voor een zwaardere vertering en daardoor meer onrust. Als er ook nog suiker ingaat legt die papfles de basis voor een gewenning aan zoet, met alle gevolgen van dien.

Mag je dan nooit pap geven? Zeer zeker mag je dat wel. Als je zelf een papliefhebber bent, heb je goede kans dat je kleine er ook wel pap van lust. Niks mis mee. Maar dan liever niet vlak voor het slapen gaan. Enfin, als je pap wilt geven, kook het dan zelf van goede ingrediënten. Hieronder staat een recept voor lammetjespap, de simpelste pap die er is. In plaats van gewone bloem kun je ook rijstebloem gebruiken of bloem van andere graansoorten. Gewone bloem uit de supermarkt bevat niet veel voedzaams meer en is vaak gebleekt. Het mag ook van volkorenmeel. Voor de melk kun je die van jezelf gebruiken (ja, die mag je ook koken*) of van een vriendelijke koe of geit, liefst biologisch en vers. Liever geen sojamelk. Melkachtige dranken van granen of noten mag ook wel voor een keertje. Die van granen zijn niet erg voedzaam, bij die van noten moet je oppassen als er allergieën in de familie zitten. De suiker kun je weglaten. Die gaat er alleen door omdat wij denken dat kinderen het anders niet lekker vinden. Of je doet er een zelfgemaakte dadelstroop door of een geprakte banaan

papreclame-169x300Lammetjespap

Lammetjespap is een oud-Hollands gerecht. Het is een pap gemaakt van hoofdzakelijk melk en meel of bloem. Het wordt traditioneel met basterdsuiker gegeten maar ook wel met honing. Het heeft een flauwe weeë smaak waardoor het vroeger vaak aan kinderen gegeven werd als opvolgvoeding voor melk. Het werd tevens in de eerste helft van de vorige eeuw beschouwd als een aansterkende aanvullende voeding voor jonge tuberculosepatiënten.

  • 4 dl (volle) melk
  • 75g bloem
  • zout
  • basterdsuiker

Roer de bloem met een deel van de melk tot een glad papje. Breng in een pan de rest van de melk met een snufje zout zachtjes aan de kook. Giet hierna het bloempapje al roerend bij de kokende melk. Laat de pap vijf minuten op een laag pitje doorkoken onder roeren zodat het niet aanbrandt. Serveer de pap warm met basterdsuiker.

*) De kwaliteit van moedermelk is het beste wanneer het rechtstreeks uit de borst wordt genuttigd. Bij elke vorm van bewaren en bij elke vorm van temperatuurverandering verandert er iets van de kwaliteit, hoe groter de temperatuur verschillen, hoe meer verandering, met name bij verhitten. Bij koken worden alle bacteriën en dergelijke vernietigd, samen met de beschermende stoffen en de verteringsenzymen. Dat wil je natuurlijk liever niet, maar voor een enkele keer of als je toch melk over hebt is het geen enkele bezwaar. De melk wordt er niet slecht van, de voedingswaarde blijft gelijk en de melk is altijd beter dan die van een ander dier, al dan niet verknutseld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.