Geplaatst op Geef een reactie

Lettersoep

Zomaar een berichtje op Twitter: ”Volgens KDV mag de borstvoeding van de GGD maar 3 dagen bewaard worden. KDV word hier op geïnspecteerd?”  Allerlei koppen worden bij mij  door zo’n berichtje tegelijk ingedrukt. De lettersoep-knop, de wie-bepaalt-datknop, de blijf-met-je-tengels-van-moeders-melk-afknop en vooral de waar-is-die-onzin-op-gebaseerdknop.
IMG_1046[1]Om maar gelijk met die laatste te beginnen: zelfs de meest behoudende schema’s voor het bewaren van moedermelk [zoals deze van Kenniscentrum Borstvoeding] gaan uit van minimaal 5 dagen in de koelkast. Volgens verschillende onderzoeken is acht dagen over het algemeen zelfs ook nog veilig, maar voor de veiligheid houdt men die vijf aan, in verband met temperatuurschommelingen door het openen van de koelkast en het vervoer van het werk naar huis en van thuis naar het KDV. Dat vervoer wil ik nog in meegaan, maar in alle eerlijkheid: hoe warm kan moedermelk worden door het openen van de koelkast, kaas eruit, koelkast weer dicht? Echt niet warm genoeg voor actieve bacteriegroei in een vloeistof die afgeladen vol zit met actieve antibacteriële bestanddelen.

img_008897_445x297_JPGDan de lettersoep. Ik doe er braaf aan mee, het afkorten van lange en vaak voorkomende termen. KDV, GGD, EBM, EBP, BP, BV, MM, KV, WHO. De meeste hiervan staan in de labellijst (of komen dar nu in) en in communicaties gebruik ik ze allemaal. De betekenissen in de volgorde waarin ik ze hier noemde: KinderDagVerblijf, Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst, Evidence Based Medicin, Evidence Based Practice, Best Practice, BorstVoeding, MoederMelk, KunstVoeding, World Health Organisation (Wereldgezondheidsorganisatie). Het blijft tricky dat gebruik van lettersoep, want niet iedereen geeft dezelfde betekenis aan een bepaalde combinatie van letters. Het is dat ik ook niet zo houd van het gebruik van ‘eigenlijk maar’, anders zou ik zeggen: ”eigenlijk zou ik die lettersoep niet moeten gebruiken, maar het scheelt zoveel typewerk.”

Dan de wie-bepaalt-datknop. Volgens het KDV, dat zijn richtlijnen voor het voeden en het voedsel van hun pupillen opstelt, doen zij dat op basis van de voorschriften van de GGD. De GGD verwijst naar het RIVM (oh, die was ik nog vergeten in de lettersoep: Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu, opererend onder verantwoordelijkheid van  VWS: het Ministerie van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport), die op zijn beurt verwijst naar WIP (nog weer een: Werkgroep Infectiepreventie, onderafdeling van het RIVM). De richtlijn van WIP/RIVM* gaat over zieke en te vroeg geboren kinderen en is daarom waarschijnlijk strenger dan de gewone richtlijnen. Dat is een uiterst onwetenschappelijke manier van werken, om de richtlijnen voor een kwetsbare groep onveranderd over te zetten op een groep overwegend gezonde kinderen.

En dat brengt ons bij de blijf-met-je-tengels-van-moeders-melk-afknop. Er wordt hier gedaan alsof moedermelk een nogal gevaarlijke stof is. Ik weet uit betrouwbare bron dat er zelfs pedagogisch medewerksters (”KDV leidsters”) zijn die liever geen baby’s voeden met moedermelk, dat heeft voor hen een te hoge ieuw-factor. De met liefde, zweet en tranen verzamelde melk wordt behandeld of het een bio-hazard is. Het wordt om niets weggegooid. Terwijl moedermelk weggooien net zoiets als als goud door de afvoer spoelen.
Ik adviseer moeders die hun kind met zijn melk afleveren bij het KDV om een eigenhandig geschreven en ondertekende brief met instructies mee te geven. Voor de zekerheid in drievoud: 1e. in de groep; 2e. voor de administratie; 3e. voor in het dossier voor de GGD controle. Stel in die brief duidelijk dat

  • moedermelk NOOIT mag worden weggegooid zonder voorafgaand overleg met de ouders;
  • moedermelk moet worden aangeboden in de kleine porties die worden achtergelaten, en dat restjes binnen 2 uur mogen worden opgemaakt;
  • moedermelk die niet gebruikt wordt tot drie dagen bewaard mag worden en daarna aan de ouders mee terug wordt gegeven;
  • moedermelk wordt NOOIT opgewarmd in de magnetron; in een bakje met (telkens schoon) warm water mag wel.

image_title_rqevcGeef moedermelk mee in porties van 25 of 30ml. Erg handig is om de melk in te vriezen in staafjes van die grootte of om de melk te bewaren in kleine potjes of bakjes. Bij het labelen kun je afkolfdatum erop zetten, maar je kun er ook voor kiezen om de ’te gebruiken tot’-datum te gebruiken. In de KDV koelkast kan dan de verst weg liggende datum achteraan worden gezet.

 

*) http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvang/kwaliteit-kinderopvang
en
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Infectieziekten/WIP/Babyvoeding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.