Geplaatst op Geef een reactie

Babybeweging

‘Baby beweegt te weinig en krijgt te veel calorieën’ | nu.nl/gezondheid | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl.
De link hierboven had naar vrijwel elk van de op internet publicerende kranten kunnen gaan, want allemaal hebben ze dit bericht, letterlijk of marginaal aangepast, gepubliceerd. Het is maar een kort stukje, dus ik citeer het hier even helemaal:

Niet alleen veel jongeren en volwassenen, maar ook veel baby’s en peuters blijken te weinig lichaamsbeweging te krijgen. Bovendien bevat hun voeding te veel calorieën. Dat zegt voorzitter van de Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) Lucy Smit dinsdag in het AD. Smit maakt zich zorgen over het gebruik van bijvoorbeeld maxi-cosi’s en wat zij noemt ‘pyjamapapjes’ voor het slapen. Het bestrijden van obesitas bij jongeren is volgens haar een van de grootste uitdagingen van de jeugdzorg. Ook consultatiebureaus moeten zich daar volgens haar mee bezig houden. Daarnaast zijn ouders zich volgens Smit onvoldoende bewust van het feit dat jonge kinderen vrij moeten kunnen bewegen om calorieën te verbranden. “Baby’s moeten genoeg tijd in een box of op een boxkleed door kunnen brengen om met hun benen en armen te zwaaien of om te leren rollen.” Dat leren ze volgens Smit niet als ze vastzitten in een “maxi-cosi, wippertje of zo’n kuipje”. Ook moeten baby’s en peuters niet wennen aan te veel eten of eten dat veel calorieën bevat.

Ik was blij met dit bericht, uiteraard, want het bevestigd wat ik al wist en al vaker had verkondigd: voeding en verzorging die afwijkt van wat de biologische norm voor onze soort is, leidt tot ongewenste groei en ontwikkeling. Dus ik wilde weten waar deze stelling vandaan kwam. Ik twitterde de geciteerde voorzitter van de Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) Lucy Smit: . Ik kreeg onderstaande link als antwoord. Fijn, dacht ik nog, eindelijk eens een wetenschappelijk antwoord. En ik las het artikel van Van Dommelen cs (2014).

PLOS ONE: Trends in a Life Threatening Condition: Morbid Obesity in Dutch, Turkish and Moroccan Children in The Netherlands.

journal.pone.0094299.g001
Bron: Van Dommelen cs (2014)

Helaas ging het onderzoek (hoewel zeer interessant en zorgwekkend) niet over baby’s en pyjama papjes, maar over de ontwikkeling van de incidentie en ernst van overgewicht en obesitas bij kinderen van 2-18 jaar in drie etnische groepen in Nederland. Ik had nu zo graag eens een echt onderzoek gezien waarbij verschillende manieren van voeden van baby’s en peuters met elkaar werden vergeleken en onderzoeken waarin de groei en ontwikkeling wordt vergeleken van kinderen die op verschillende manieren worden verzorgd.

Het eerste onderzoek zou dan als volgt zijn opgezet. Het wordt niet gerandomiseerd, want dat zou zeer onethisch zijn. Er zouden grote groepen kinderen worden gevolgd (dus wel prospectief, niet retrospectief en bouwend op het geheugen van de moeders). De kinderen zouden worden ingedeeld in groepen op basis van voedingswijze. Groep 1 krijgt borstvoeding volgens de WHO normen (voeden op verzoek, 6 maanden exclusief, tot minimaal 2 jaar naast geschikte andere voeding). Groep 2 krijgt borstvoeding, maar met occasioneel kunstvoeding erbij of erbovenop, slaappapjes, bijvoeding vanaf 4 maanden, gepureerde bijvoeding, etc. Groep 3 krijgt kunstvoeding, maar op een borstvoeding à la groep 1 manier en groep4 tot slot krijgt kunstvoeding op een borstvoeding à la groep 2 manier. Ik ben zo benieuwd naar de uitkomsten van dat onderzoek. Het langlopend moeten zijn en de kinderen tot minimaal een jaar of 6 moeten volgen. En het zou onafhankelijk moeten zijn, gefinancierd door de overheid. (Nu, ja, u weet: ik ben dol op Science Fiction en Fantasy.)

Het tweede onderzoek zou op een vergelijkbare manier en onder dezelfde voorwaarden zijn opgezet, maar dan met groepen op basis van de soort zorg die wordt gegeven bij slapen, spelen en vervoeren. Dus dragen of rijden, slaaparrangement, plaats en duur van spelen. Kortom alle zaken die te maken hebben met beweging of het gebrek of de inperking daarvan.

Ach ja, if only … .

Livanov-and-Cumberbatch-sherlock-holmes-24301402-500-313
Sherlock Holmes uitgevoerd en ingeleefd door Livanov en Cumberbatch: deductie op basis van alle feiten is elementair en voor de hand liggend

Niettemin,we hebben die onderzoeken niet echt nodig, alleen maar voor het overtuigen van de onderzoeksfetisjisten. Voor hen die pas een waarheid aanvaarden als die door onderzoek is geopenbaard en daar met aan religieus fanatisme grenzend enthousiasme naar zoeken. Ik neem genoegen met redeneren en deduceren. Op basis van wat je al weet, wat eerder werd onderzocht en ontdekt, kun je door logisch nadenken, analyseren en deduceren, ook de waarheid vinden. Logica kan sterker zijn dan statistiek.

Samenvattend: kinderen die vanaf de geboorte worden gevoed en verzorgd op een biologisch adequate manier zullen groeien en zich ontwikkelen op een biologisch adequate manier. Wat die biologisch adequate zoog- en zorgmanier is kan worden afgeleid door observatie, analyse en vergelijking van de mens met zijn naaste biologische verwanten: de grote primaten. De samenstelling van de melk, de duur van de dracht, de absolute en relatieve tijd van geboorte tot tanden doorkomen, tot tandenwisseling en reproductieve volwassenheid, en de bouw van het spijsverteringsstelsel en van de hersenen om maar een paar punten te noemen die in die vergelijkingen moeten worden meegenomen. Ter controle kunnen ook andere grote zoogdieren in de vergelijking worden betrokken. Tot slot komen daar dan nog antropologische gegevens bij als soort extra controle van de denkpaden.

van Dommelen P, Schönbeck Y, van Buuren S, HiraSing RA (2014) Trends in a Life Threatening Condition: Morbid Obesity in Dutch, Turkish and Moroccan Children in The Netherlands. PLoS ONE 9(4): e94299. doi:10.1371/journal.pone.0094299

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.