Borstvoeding wordt vaak uitsluitend gezien als een handige manier om een perfecte voeding aan een kind te geven en product en proces worden van elkaar losgekoppeld. Ik probeer altijd duidelijk aan te geven dat zowel product als proces even belangrijk zijn en dat als je van product verandert ook aanpassingen aan het proces moet maken. Nu blijkt dat het product zelf (de moedermelk) verandert wanneer je het proces gaat aanpassen (dus de melk kolven en op een andere manier voeden).
Shirin Moossavi S, Sepehri S, Robertson B, Bode L, Goruk S, Field CJ, Lix LM, de Souza RJ, Becker AB, Mandhane PJ, Turvey SE, Subbarao P, Moraes TJ, Lefebvre DL, Sears MR, Khafipour E, Azad MB: Composition and Variation of the Human Milk Microbiota Are Influenced by Maternal and Early-Life Factors. Cell Host Microbe VOLUME 25, ISSUE 2, P324-335.E4, FEBRUARY 13, 2019
Uiteraard is de bacteriële kolonisatie anders bij een drinkende baby dan bij een kolvende kolf. Moeder wordt gekoloniseerd met een andere set microben en in haar melk wordt dus een andere set antistoffen aangemaakt. De volgende voeding, hetzij gekolfd of aan de borst gedronken, krijgt de baby dus andere antistoffen mee dan de voeding die volgt op een voeding aan de borst. Tot zover lijkt het duidelijk.
Maar in dit onderzoek bleek: de melk van vrouwen die hun kind sinds de geboorte uitsluitend aan de borst hadden gevoed, was rijker en diverser dan die van vrouwen die minimaal één keer gekolfd hadden. Bovendien bevatte de melk van de kolvers meer potentiële ziekteverwekkers. De verandering gaat dus niet alleen over de voedingen direct volgend op het kolven, maar er blijft een aantoonbaar verschil, zelfs als er maar één keer was gekolfd.
Wat ik in de berichtgeving rond dit onderzoek niet kon vinden was of er ook was gekeken naar kolven met een kolfapparaat of kolven met de hand. Weliswaar bleek dat het enerzijds het ontbreken van de kolonisatie met het mondmicrobioom van het kind was dat de verschillen veroorzaakte, maar anderzijds ook bacteriële kolonisatie via de kolf. Afkolven met de hand kan een stuk hygiënischer dan afkolven met een kolf. Dan mist weliswaar evengoed nog de kolonisatie door de mond van de baby, maar er is minder bacteriële verontreiniging door het kolven.
Al met al lijkt het mij de moeite waard moeders aan te moedigen om zich het kolven met de hand eigen te maken als zij hun melk anders dan direct aan de borst willen of moeten voeden. Kolven met de hand is niet eng en hoeft ook niet heel ingewikkeld te zijn. Alles valt of staat met het opwekken van de toeschietreflex en voldoende ontspanning.
Na de eerste publicatie van dit stuk merkte ik dat het voor sommige moeders zeer verwarrende informatie is. Voor hen kan het lijken of hun gekolfde melk weinig waarde meer heeft en ze net zo goed of beter kunstvoeding kunnen gaan geven in plaats van hun eigen afgekolfde melk. Laat ik één ding voorop stellen:
er geen enkele voeding zo geschikt voor jouw kind als jouw eigen melk. Bij voorkeur direct uit de borst, maar als dat niet kan, dan jouw eigen gekolfde melk.
Er zijn dingen die je kunt doen om de nadelen te verkleinen zoals wat ik eerder al noemde: afkolven met de hand. Voor veel vrouwen is dat relatief eenvoudig om te doen na enige oefening. Als dat voor jou niet zo is, zorg dan voor een zo schoon mogelijke kolf en opvangmaterialen.
Iets anders is de kolonisatie van je borst met de mondflora van je kind. Een kind dat aan de borst drinkt smeert zijn speeksel (met daarin de mondflora of het mondmicrobioom ofwel alle micro-organismen en enzymen die erin zitten) aan de tepel en de tepelhof van zijn moeder. Je kunt dat als je alleen kolft en niet aan de borst voedt gewoon nadoen! Veeg met een schone vinger door de mond van je baby of laat hem er eens lekker op sabbelen) en veeg die vinger dan af aan je tepels en tepelhoven. Doe dat bijvoorbeeld voor je gaat kolven. Je kunt het ook aan de binnenkant van je kolfschelp smeren. Of allebei, baby’s hebben spuug genoeg om alles mee in te smeren ♥ )
[…] ander belangrijk aspect besprak ik in Kolven beïnvloedt bacteriële samenstelling moedermelk. Een aan de borst drinkend kind koloniseert zijn moeder met alle soorten ziekteverwekkers en zijn […]