Geplaatst op Geef een reactie

Dat-heb-ik-ook faceboekgroepen

facebookgroepen

Faceboekgroepen. Het is een verschijnsel dat nog steeds groeiend is. Je kunt geen onderwerp bedenken waarvoor geen FBgroep is. Voor ouders zijn er honderden, allemaal gericht op andere deelthema’s van ouderschap. Binnen mijn vakgebied (borstvoeding, opvoeding en zo) zijn er ook talloze. Van een aantal ben ik lid. Niet omdat ik moeder ben en borstvoeding gaf, maar beroepsmatig, als lactatiekundige. De titelfoto laat de lijst van FBgroepen zien waar ik lid van ben. Die met een gele ster gaan over ouderschap, opvoeding en/of borstvoeding.

Sommige van de andere ook, maar die zijn voor professioneel overleg. FBgroepen vervullen zeker een functie. Als voormalig LLL leidster weet ik maar al te goed wat de functie van een ”moedergroep” is. Lotgenotencontact of, in de meer gebruikelijke Engelse term, peer-to-peersupport werkt. Been there, done that is een krachtige ondersteuning voor anderen in vergelijkbare omstandigheden. Het is laagdrempelig en je leert er van anderen, terwijl je met jouw ervaring weer anderen verder helpt.

Er is een maar; er is altijd een maar. De bijeenkomsten (zowel fysiek als online) die worden georganiseerd door de vrijwilligers van de borstvoedingsorganisaties (LLL-NL, LLL-BE, VBN, VBBB, Borstvoeding vzw, …) worden gemodereerd door ervaren moeders met een extra training. Dat garandeert dat de informatie correct is en dat moeders op tijd worden doorverwezen naar deskundigen (arts, diëtist, fysiotherapeut, lactatiekundige) als er grotere problemen zijn. De talloze andere FBgroepen zijn over het algemeen veel minder gemodereerd en moderatie is vooral toegespitst op het nakomen van de groepsregels en het zich houden aan het groepsonderwerp. Er wordt nauwelijks gecontroleerd of de antwoorden die moeders elkaar geven correct zijn. Veel antwoorden horen in de categorie ”Dat heb ik ook”. Dat is fijn, die herkenning, maar het wil niet zeggen dat de oplossingen van de ene moeder ook werken bij de andere. Niet alle moeders en baby’s zijn hetzelfde en ook hun situaties verschillen. Maar vooral kun je er niet van uit gaan dat iets wat er vergelijkbaar uitziet ook hetzelfde is.

En dat brengt me op het stellen van diagnoses. Iedereen stelt diagnoses, want dat betekent gewoon dat je ergens een naam aan geeft. Maar een goede diagnose kan pas worden gesteld wanneer er een anamnese is opgenomen. Een korte beschrijving lezen en een foto of filmpje op Facebook bekijken zijn niet hetzelfde als een anamnese opnemen. Toch komen er met grote regelmaat heel stellige diagnoses voorbij op basis van foto’s. Vervolgens passeert dan een aantal voorgestelde behandelmethodes de revue. Een aantal daarvan is onzin, zelfs als de diagnose toevallig klopte.

facebookgroepenDit was voor collega lactatiekundige Chella Verhoeven en mij aanleiding om er nog maar een groep tegenaan te gooien: ‘Borstvoeding Vraag’ ’n Lactatiekundige IBCLC‘.  Dit is de beschrijving van de groep: ”Voor al jouw ‘korte’ vragen over borstvoeding waarvoor geen observatie nodig is. In deze groep beantwoorden ALLEEN LK’s ibclc jouw vraag zodat je zeker weet dat je ’n professioneel antwoord krijgt. Wanneer je een vraag stelt waarvoor wél observatie nodig is dan wordt je naar een van onze collega’s doorverwezen. Adviezen gegeven door personen die géén #ibclc achter hun naam hebben staan, worden verwijderd.” Dus voor een goed antwoord op je vraag kom je hier. Het bespreken van de vragen en gegeven antwoorden en je ervaringen doe je dan ergens in een andere groep. 

PS omdat er inmiddels ook lactatiekundigen NLG zijn, met een sterk vergelijkbare opleiding en examinering, kunnen deze LKs ook reageren, maar dan met de #LK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.