Hexakosioihexekontahexafobie is een fobie voor het getal 666. Cijfers zijn eng of het zijn geluksbrengers, ’t is maar net hoe je ertegenaan kijkt.
Dertien wordt gezien als het ongeluksgetal, terwijl elf het gekkengetal is. Vreemd, eigenlijk dat toeschrijven van eigenschappen aan cijfers. Het zou nog zin hebben als die getallenleer in alle culturen gelijk was, maar dat is niet zo. In Christelijke culturen heeft 7 de status van geluksgetal, maar bij Chinezen valt 5 die eer te beurt. Voor de Chinezen en Japanners is 4 dan weer een ongelukkig getal, want het woord klinkt in die talen net als het woord voor ‘dood’; het getal 9 in Japan is ook niet geliefd, vanwege de auditieve connectie met het woord pijn. Maar bij ons vrezen mensen met triskaidekafobie het getal 13 (in sommige hoge gebouwen is er geen verdieping 13 en in sommige hotels geen kamer 13) en zij die lijden aan hexakosioihexekontahexafobie 666 (het getal van het beest; niet te verwarren met de naam van het beest).
Enfin, genoeg numerologie, terug naar borstvoeding. Wat hebben geluks- en ongeluksgetallen met borstvoeding te maken? Wel, veel mensen denken dat wel of geen borstvoeding kunnen geven ook een kwestie is van geluk of pech, net als willekeurige nummers geluk of pech zouden aangeven. De notie dat het een normale lichamelijke functie is, die in principe door elke vrouw kan worden uitgevoerd is niet erg algemeen aanvaard. Toch is borstvoeding wel degelijk in wezen simpel, een vermogen van dertien in een dozijn (een dozijn is een woord voor het getal 12). Alleen de vaardigheid om dat alledaagse vermogen uit te oefenen wil nog wel eens problemen geven. Bij sommige moeders kan dat zulke vormen aannemen dat er wel een vloek op lijkt te rusten.
Dan lijkt het wel of de nummers maar niet in haar voordeel willen werken. Maar laten we wel wezen (ik noemde dat al eens eerder, denk ik) het is natuurlijk volstrekt onlogisch dat een zo belangrijke en in principe in elke vrouw aanwezige functie het zo vaak niet zou doen. Er ligt ook geen vloek op, er is geen ongeluksspreuk aan het werk. Er is evenmin geluk voor nodig om het wel werkend te krijgen. Het enige wat nodig is, is goed te kijken naar de fysiologie. Hoe zitten de voor deze functie benodigde partners in elkaar, hoe functioneren die lijven, hormonen en reflexen en hoe werkt dat principe van borstvoeden. Als je dat weet en je daar naar richt, kun je het geluk naar je hand zetten.
Er kleven twee bezwaren aan: ten eerste komt het inderdaad voor dat er factoren zijn die het geven of nemen van borstvoeding belemmeren of bemoeilijken. En ten tweede moet die fysiologie wel worden aanvaard. En daar gaat het vaak mis. De manier waarop onze maatschappij is ingericht en functioneert maakt dat moeilijk. De belangrijkste facetten van die eerder genoemde fysiologie zijn nabijheid, nabijheid en nabijheid. Dan ook nog een beetje kloppende anatomie (die niet is verstoord door maatschappelijk verklaarbare invloeden) en ondersteuning zoals dat bij sociaal levende zoogdieren gebruikelijk is.
Borstvoeding is geen lotto of bingo, geen roulette en geen loterij. Borstvoeding is een normale functie voor het zogen en zorgen. Het zou eigenlijk gewoon een een-twee-drietje moeten zijn.
[…] Cijfers Statistische leugens Kansberekening, tel uit je winst Statistiek hexakosioihexekontahexafobie […]
[…] ik niet kunnen achterhalen. Mogelijk heeft het te maken met ”het getal van het beest” (666 waarover ik ook al ens schreef), een apocalyptische verwijzing naar het kwade of de […]