Geplaatst op Geef een reactie

Overweldigend

overweldigend

Jonge ouders kunnen puur door het feit dat ze jonge ouders zijn soms danig overweldigd worden. Het leek zo leuk en idyllisch: huisje, boompje, beestje en een baby erbij om het plaatje compleet te maken. Zo’n roze wolk mensje, dat vriendelijk sputtert, eet en slaapt. Mooi niet dus. Lief, zeker, en vriendelijk sputterend ook, eten en slapen nou vooruit, doen we er ook nog bij, maar dat is niet alles. Het is een koppelverkoop stunt.

Met al dat roze-wolk-gedoe komt ook een boel verantwoordelijkheid en slaapgebrek. Want wat er aan de ene kant ingaat komt er de andere kant weer uit. Voor veel kindjes is die passage van in naar uit nog niet zo vanzelfsprekend en gaat met een boel extra gepruttel van de minder schattige soort gepaard. En tussen slapen en eten hebben de meeste baby’s nog een boel tijd over. Die tijd willen ze liefst doorbrengen met moeder en vader in onverdeelde en onvoorwaardelijke aandacht.

Dat wij volwassen mensen de tijd opdelen in dagen en nachten, daarvan hebben ze nog nooit gehoord, ze zien er zo direct het nut ook niet van in. Dus ook in de nacht wordt de aandacht en de borst van moeder geclaimd. En maar goed ook, want juist in de nacht is er een boel melk voorhanden en wordt de toekomstige melkproductie veilig gesteld. In de nacht, als het verder donker en stil is, hebben baby’s als ze wakker worden ook extra de geruststellende nabijheid van moeder en haar borst nodig. Zichzelf troosten en geruststellen kunnen ze nog niet. Alleen in slaap vallen lukt ook niet erg goed, want om lekker te gaan slapen moet je je veilig en geborgen voelen en waar vind je die veiligheid en geborgenheid nu beter dan in de armen en aan de borst van je moeder?

Voor moeder ondertussen is die aanspraak op haar aanwezigheid en verantwoordelijkheid soms overweldigend. Het wordt moeders ook niet makkelijker gemaakt om eraan tegemoet te komen door angstcampagnes over de plaats en houding waarin een baby moet slapen: alleen en plat op zijn rug. Beide zijn fysiologisch, biologisch en evolutionair volstrekt onlogisch, evenals dat het onlogisch is dat een moeder elke nacht een aantal keren klaarwakker moet worden en haar bed uit moet om rechtop zittend haar kind te voeden en vervolgens weer te gaan slapen.

Veilig slapen, veilig samen slapenOm wakker te blijven gaan sommige moeders dan maar wat twitteren of facebooken. Je zou van minder oververmoeid raken. Terwijl veilig het bed delen en een goede nachtrust hebben ondanks meerdere nachtvoedingen heel goed mogelijk is zonder je kind bloot te stellen aan het risico van wiegendood. In deze serie op het oude blog ga ik op telkens even een andere manier in op samen slapen en manieren waarop dat veilig te doen is. Ook in de categorie Slaap en slapen kun je veel info vinden.

Alvast welterusten voor vannacht.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.