Empowerment betekent letterlijk ”iemand tot iets in staat stellen”, maar wordt meestal gebruikt in de zin van ”iemand macht geven”. Empowerment is de basis van alle vormen van emancipatie.
Ik werd heel plotseling wakker uit een droom. Een mooie droom. Een droom goed voor mijn ego. Ik werd er namelijk in een grote ruimte met veel mensen in het zonnetje gezet. Men complimenteerde mij voor het jarenlang ondersteunen van moeders en kinderen bij het maken van een goede start. Of bij een doorstart na problemen. Het laatste stukje van mijn droom was mijn dankwoord. Ik liet uiteraard weten zeer vereerd te zijn met deze huldiging, maar dat in feite de moeders zelf, samen met hun kinderen, die het harde werk hadden gedaan. Mijn taak was voornamelijk detectiewerk (zoeken naar oorzaken voor problemen) en informeren (over manieren om het probleem op te lossen). Maar mijn belangrijkste resultaat is het empoweren van vrouwen om zelf te doen wat zij moeten doen, wat zij willen doen.
Ik voeg mij graag in het gezelschap van mensen die mensen empoweren. Empowerment is emancipatie, het geeft mensen toegang tot de bron van kracht in zichzelf waarmee ze hun eigen leven en dat van hun kinderen en andere mensen in hun situatie kunnen verbeteren. Ik zoek vooral graag naar andere vrouwen die dit doen. Op dit moment komen twee jonge vrouwen in mijn gedachten. Het schoolmeisje Malala, in haar hoofd geschoten omdat ze ijvert voor het recht van meisjes op educatie; die na haar genezing daar onverdroten mee door ging; juist omdát haar de mond werd gesnoerd. En een jonge actrice, vooral bekend als nerdy heks, die in een vlammend betoog opkomt voor vrouwen in de wereld, maar ook voor mannen, en mannen en vrouwen in gelijke mate oproept om te vechten voor gelijkwaardigheid van ieder mens (zie video hieronder.
Ik houd van sterke vrouwen. Ik denk dat vrouwen niet ”het zwakke geslacht” zijn, die moeten worden gepamperd en voor wie moet worden gezorgd en nagedacht. Vrouwen zijn net zo sterk als mannen, anders sterk, maar niet minder. Vrouwen hebben een bepaalde kracht nodig (en toebedeeld gekregen) omdat evolutie en biologie hebben bepaald dat zij het nageslacht moeten dragen, baren en zogen. Die kracht is fysiek en mentaal. Om te kunnen zorgen en zogen moet je helder en logisch kunnen nadenken en je lichaam moet voldoende energie hebben en kunnen verdelen om twee levens te onderhouden. Daarom zijn vrouwen anders dan mannen, mannen anders dan vrouwen. Anders, maar niet minder of meer. Gelijkwaardig anders.
Te lang is gedacht, en waren vrouwen het zelf gaan geloven, dat vrouwen fysiek en mentaal zwakker zijn dan mannen. Zelfs Darwin dacht dat. Zelfs Freud dacht dat. En om maar in Freudiaanse termen te blijven, denk ik dat dat werd ingegeven door angst. Castratieangst om precies te zijn. Dat, en de angst voor dat vreemde vrouwenlichaam dat kan bloeden zonder gewond te zijn en dat een kind kan dragen, laten groeien en baren.
Het wordt tijd dat we als mensen afstand nemen van dergelijke primitieve en zwakke gedachtegangen. Angst is een slechte raadgever; kennis een veel betere. We hebben nu de kennis over dat enge vrouwenlichaam en we hebben kennis die die mythische castratieangst onlogisch maakt. Laten we die kennis delen met zoveel mogelijk mensen. Laten we kinderen, jongens en meisjes, toegang geven tot educatie. Laten we vrouwen kennis geven over de werking van hun eigen lichaam en over kinderen, hoe die werken en wat ze nodig hebben. En laten we mannen de kans geven hun andere talenten in te zetten en ook hun deel van de zorgtaken toe te vertrouwen.
[…] moederlijke zorg over te nemen. Ook zij komt in meerdere van mijn blogs naar voren, bijvoorbeeld in Empowerment en onder de zoekterm Grootmoe kom je een hele lijst tegen.Ook op het oude blog figureert ze nogal […]