Onderzoekers van de Universiteit van Rio de Janeiro deden onderzoek bij ratten. Bij de ratten, die al vroeg moesten afwennen van de borst (die dus korter gezoogd werden dan normaal voor de soort), nam de insulinesecretie al toe op jongvolwassen leeftijd bij mannetjes. Bij volwassen ratten gebeurde dat zowel bij mannetjes als vrouwtjes.
Bronnen: oorspronkelijk onderzoeken lekenpers:Diabetes risico hoger door minder borstvoeding
Nu zijn ratten geen mensen, maar de suikerhuishouding bij beide soorten is vergelijkbaar. Het niet krijgen van borstvoeding voor de voor de soort natuurlijke duur verstoort dus de suikerhuishouding op latere leeftijd. De natuurlijke duur van de borstvoedingsperiode voor de mens is ergens tussen 2 en 5-6-7 jaar.
Ik las net weer een rant van een moeder die van de CB arts te horen had gekregen dat borstvoeding na de eerste paar maanden eigenlijk geen toegevoegde waarde meer had op het punt van voedingswaarde en bescherming en dat ze maar een paar scheppen poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding door haar afgekolfde melk moest roeren. En een rant van een oma dat haar dochter de adviezen van het CB (van eenzelfde kwaliteit als die ik net noemde) braaf opvolgde, want ”die dokter weet heus wel waar hij het over heeft, hij heeft er toch voor geleerd.”
Punt is, dat dokters daar vrijwel niets over leren. Ze doen alsof ze er alles vanaf weten, en sommigen hebben zichzelf goed bijgeschoold, maar ze hebben er niet voor geleerd in hun opleiding tot arts. Om te beginnen is voeding geen groot item in enige medische studie, maar de voeding van een zuigeling komt vrijwel niet ter sprake. Nou geeft dat allemaal niet, een mens kan niet alles weten en de medische opleiding duurt al een jaar of tien. Maar doe dan niet net alsof je het wel weet.
Dokters kunnen twee dingen doen: ze kunnen erkennen dat ze het niet weten en mensen doorsturen naar zorgverleners die het wel weten, of: ze kunnen zichzelf bijscholen door lessen af te nemen van mensen die er wel voor geleerd hebben. Nu vinden dokters het over het algemeen moeilijk om les te krijgen van mensen met een niet-medisch-academische opleiding, ook niet als die mensen op hun vakgebied de beste zijn die er te vinden zijn. Maar gelukkig kunnen ze hun licht ook opsteken bij andere dokters met kennis van zaken. Speciaal voor hen is er de Academy of Breastfeeding Medicine. Een organisatie van dokters voor dokters over borstvoeding.
De ABM ontwikkelt protocols voor artsen rondom borstvoeding. Elk jaar is er ergens op de wereld een groot meerdaags congres. In 2010 was de ABM in Polen, in 2018 in Rotterdam op de SS Rotterdam, volgend jaar is het in de USA. Artsen die zich aansluiten bij deze organisatie zullen merken dat er een wereld aan kennis en inzichten voor hen open gaat. Het biedt hen ook een manier om bij te blijven over alle ontwikkelingen op het gebied van borstvoeding onderzoek.
Enfin, over diabetes schreef ik al eerder (zie zoekterm diabetes), daar hoef ik nu niet verder in te gaan. Lees het en laat het je dokter ook eens lezen en geef hem of haar ook de informatie over de ABM door.
Ik ben niet gewend dat er een grote onvolledigheid in Eurolac stukken zitten. maar hier mis toch een heel heel belangrijke aanvulling in het stuk en de titel. Het gaat hier namelijk om Dt2. Diabetes type 2. Het heeft compleet niets met Dt1 te maken.
Als moeder die haar zoon 3 jaar heeft gevoed, en die op 9 jarige leeftijd Dt1 heeft ontwikkeld doet deze onvolledigheid pijn.
https://www.diabetesdesk.nl/informatie/verschil-tussen-type-1-en-type-2
Je hebt gelijk, dit gaat over diabetes type 2. Ik heb het aangepast in de titel.