wetenschappelijk onderbouwde zuigelingenzorg: geelzucht

wetenschappelijk onderbouwde zuigelingenzorg: geelzucht

boodschap

In de zorg voor pasgeborenen wordt veel gewerkt met protocollen en vaste routines. Dit kan helpen om die zorg beter en veiliger te maken. Het is wel van belang dat deze protocollen op deugdelijke wetenschappelijke basis zijn gebouwd. Ook voor preventie zou in protocollen plaats moeten zijn. De Academy of Breastfeding Medicin (ABM) heeft een hele serie ”evidence based” protocollen voor de zorg rond pasgeborenen, waarbij wordt uitgegaan van borstvoeding als de norm.
Geelzucht is een toestand die tot op zekere hoogte fysiologisch is in de eerst levensweek. Ongeveer 40% van alle pasgeborenen heeft op de leeftijd van 24 uur bilirubinewaarden van 5mg=dL en rond de 36 uur 7mg/dL (120µmol/L). Kinderen die onvoldoende voeding binnenkrijgen worden ernstiger geel en hebben al bij kleine voedingstekorten sneller stijgende bilirubinewaarden. Dit verschijnsel zien we vooral in de eerst week, maar kan alsnog optreden in de hele eerst levensmaand. Belangrijkste preventie maatregel is dan ook om vanaf de geboorte te zorgen voor optimale borstvoedingstechnieken en frequente voedingen (minimaal 10-12 per etmaal). Als er om een of ander reden onvoldoende melktransfer is, moet worden bijgevoed met afgekolfd eigen melk, donormoedermelk of kunstvoeding (in die volgorde van voorkeur).

The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committee: ABM Clinical Protocol #22: Guidelines for Management of Jaundice in the Breastfeeding Infant Equal to or Greater Than 35 Weeks’ Gestation. revised 2017. BREASTFEEDING MEDICINE, 12(5), 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind uniek en instinctief Onvoorwaardelijke nabijheid liefde rust borstvoeding. Tot het moment daar is dat het kindje zelf stappen zet om de buitenwereld te ontdekken en dan nog steeds onvoorwaardelijk er zijn en al het voor genoemde blijven aanbieden op verzoek. Moederliefde is ook papaliefde respecteren, stimuleren en waarderen!!

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes