Geplaatst op Geef een reactie

Daar is een appje voor

daar is een appje voor

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een app voor. Inmiddels omvatten de app winkels voor Apple en Android apparaten meerdere miljoenen apps, gratis of te koop. Die toename is gebeurd in een kwestie van een paar jaar. Ook voor babyverzorging en voor borstvoeding wordt je ermee overspoeld.

Disclaimer: ook ik was bij mijn eerste kind zo’n moeder die fanatiek, om niet te zeggen obsessief, bijhield wanneer, hoe vaak en hoe lang haar kindje dronk, huilde en sliep. Bijhouden (2017)

De titelfoto is alleen maar het bovenste deel van de eerste van vele pagina’s met hits op de zoekterm. Ik was even stil toen ik dat zag. Ik wist dat er wel een paar waren, maar zo veel … . Ik ga proberen te kijken wat die appjes te bieden hebben, zonder ze allemaal te moeten aanschaffen en uitproberen. En dan probeer ik deze vragen te beantwoorden: voegen die appjes iets toe aan je relatie met je kind of aan je ouderschap? Wordt je kind er beter van of jijzelf een betere moeder?
bijhoudenIk snap volkomen de neiging van jonge ouders om alles te willen bijhouden. Ik deed dat zelf bij mijn eerste kind ook. Maar dat was bijna 40 jaar geleden en dat ging dus gewoon met pen en papier. Ik hield het een week of 10 vol voordat ik mezelf kon toegeven dat ik er alleen maar stapeldol van werd en dat kind en ik er bepaald niet gelukkiger van werden. Ik hield er een patroon van onrealistische verwachtingen mee in stand en een neiging om te gaan sturen in de ritmes van slapen en eten, die dan weer ingingen in de biologische verwachtingen van dochter. Over verwachtingen schreef ik in Half werk.

 

daar is een appje voorEen tweede screenshot van de zoekpagina stelt me al een beetje gerust. Er blijken veel dubbele in te staan en ook appjes die verder weinig met het geven van borstvoeding te maken hebben. Toch blijven er nog genoeg over om uit te kiezen. In een eerste oogopslag zie ik een soort verdeling in twee soorten apps: de ene geeft informatie (vooral) en de andere biedt ruimte voor de statistieken van het voeden, slapen en het afval. De apps met informatie zijn een soort encyclopedie en wie er zo eentje wil gebruiken moet vooral kijken door wie de borstvoeding informatie is aangeleverd. Is dit bijvoorbeeld een lactatiekundige of een gerenommeerde borstvoeding site, dan zit je waarschijnlijk wel veilig. Is het een fabrikant van het een of andere babygerelateerde product, dan kun je beter oppassen. Daar komt niet altijd de beste of eerlijkste informatie vandaan.

Een derde, apart staande soort is de Graphico. Daarin voer je de groeigegevens van je kind in en vind je informatie over het starten met vaste voeding volgens de Kleintjes Methode. Er zijn ook diverse andere apps die de groei van het kind bij houden, al dan niet in combinatie met diverse tips en met statistische mogelijkheden.

Dan de grote groep apps waarbij het vooral gaat om het bijhouden van het eten, slapen en poepen. Veel van deze apps hebben daarnaast ook artikelen met informatie over borstvoeding. Apps van fabrikanten geven uiteraard ook informatie over hun producten. Deze informatie is niet zozeer informatie als wel reclame. Het is ook niet altijd duidelijk wat de herkomst is van de informatie over borstvoeding.

Tot slot de apps waar je alles invult over voeden  en slapen. Tja, het is eigenlijk wat ik deed op mijn ruitjespapier met kleurpotlood. Van mezelf weet ik dat ik een controle freak ben, ik wil graag zelf de controle houden over alles wat ik doe en het kostte mij wat tijd om me te realiseren dat controle willen hebben niet altijd tot de beste resultaten leidt. Het geeft een soort van schijnzekerheid, alsof je je kind groot en gezond kunt dwingen door alles te noteren. Zoals ik in een eerder blog schreef: elke boer weet dat je worteltjes niet dik en gezond kunt maken door ze elke dag te meten en wegen. Dat gemeet en geregel verstoort eerder het proces dan dat het dat verbetert. Een baby moet je, net als die wortels, koesteren in een passende omgeving. Die wortels in vruchtbare grond met voldoende warmte en water en eventueel andere gewassen waarmee ze graag samenzijn. De baby in zíjn natuurlijke habitat: het lijf van zijn moeder. Daar kan hij veilig zijn, eten en slapen wanneer en zo vaak hij dat nodig heeft en zolang hij dat nodig heeft. Daar heeft baby geen app voor nodig en als moeder haar kind leert verstaan heeft zij dat ook niet nodig. Zelf is er geen app nodig om te weten welke borst er aan de beurt is, dat leer je snel genoeg te voelen. Daarover lees je alles in Wie heeft er een beurt nodig?

Eindoordeel

Als je het leuk vindt om alles wat je kind doet of wat jij met je kind doet nauwkeurig bij te houden, ik vind het prima, ik deed het zelf bij mijn eerste kind ook. Niet dat jij of je kind er iets mee opschieten of er beter van worden, maar, hé, ieder zijn ding.

Maar gebruik dan wel een app waar je alleen dat op doet en niet een met allerlei andere informatie. Zoek je informatie liever in betrouwbare bronnen, zoals op deze site of borstvoeding.com of bij borstvoedingsorganisatie LLL.

Of lees een goed boek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.