Geplaatst op 3 Reacties

Wie heeft er een beurt nodig?

wie heeft er een beurt nodig?

Borstvoeding lijkt een proces te zijn dat is omgeven door, steunt op, en afhankelijk is van regels, rituelen en afspraken. Er is ook, als je de verhalen serieus moet nemen, maar één manier waarop je het goed kan doen en als het moeilijk is of niet lukt is het, als je de verhalen werkelijk gelooft, altijd de schuld van de moeder.

En dat is niet iets van deze tijd, ik denk dat moeders er altijd al mee worstelden, toch zeker al sinds de tijd dat lichaams- en levensprocessen werden doordacht in plaats van doorleefd. En dus buigen en wringen moeders (meestal moeders, vaders hebben daar veel minder last van lijkt het) zich in allerlei bochten om het vooral goed te doen, precies volgens de regels. Het precies bijhouden wat jij en je baby op welk moment en hoe lang doen of niet doen is daar belangrijk bij, net als het afwerken van alle handelingen in de exact juiste volgorde. De titelfoto laat zien dat ik me daar als beginnende moeder ook schuldig aan maakte. Tegenwoordig heb je daar een app voor natuurlijk, of je neemt een Excel werkblad, maar ik deed het met kleurpotlood en ruitjespapier. En voor de volgorde neem je een gadget, zoals iets dat je toch al in huis hebt zoals een haarspeldje of -elastiekje of een paperclip, of je koopt een kant-en-klaar door iemand ander geknutseld strikje of clipje.

wie heeft er een beurt nodig?Mijn advies van vandaag is om jezelf zo snel mogelijk van dat obsessieve bijhouden van gegevens over welke borst wanneer en voor hoe lang werd gegeven, wanneer je kind sliep, huilde en poepte, af te wennen. Geloof me, je wordt er alleen maar stapeldol van. Been there, done that. En, geloof me verder, het dient werkelijk geen enkel doel. Houd je baby bij je in de buurt, zodat je zijn lichaamstaal kunt lezen en zijn gedrag letterlijk aan den lijve voelt. Als z/hij dan aangeeft dat het tijd is voor een borst, dan geef je de borst die het dichtste bij is, het handigst uitkomt of de voorkeur van je kind heeft. Of je doet de boob-wiggle [*]. Deze kun je uitvoeren in de éénhandige versie van Hathor, of in de tweehandige, die wat sneller werkt. In de tweehandige versie plaats je elke borst op een hand en beweegt beide handen op en neer en heen en weer om te bepalen welke het volste voelt. Variatie: indien je kindje veel honger of dorst heeft, geef je de volste, heeft z/hij pas net gedronken en is veel melk niet de eerste prioriteit, geef dan de leegste. Zorg wel dat door de dag heen beide borsten minstens één goede beurt krijgen, liefst allebei ongeveer evenveel beurten per 24 uur.

[*]

Vrij naar Hathor The Cow Goddess: weighing the breasts ”jiggle-jiggle”

3 gedachten over “Wie heeft er een beurt nodig?

  1. Zo doe ik het ook ja.
    Bij de oudste de eerste weken zo’n gedoe met bijhouden welke kant eerst. Dat was ik snel zat, toen begon ik met even voelen inderdaad welke zit het volste.

    Voor een slokje tussendoor voel ik niet, heb ik het idee dat het honger is dan voel ik welke het volste zit.

    Bedankt voor je mooie blogs altijd weer.
    Groetjes Anita

  2. […] thema’s worden ook besproken in ‘Wie heeft er een beurt nodig?’op tijd en […]

  3. […] kwaad. Maar kies voor een ritme en een regelmaat die bij jou en jouw kind en jouw gezin passen. Voel aan je borsten welke toe is aan leeg gemaakt worden en maak je minder druk over het heen en weer schuiven van strikjes, haarspeldjes of armbandjes. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.