Deze vraag ‘Wat is meer borstvoeding: kunstvoeding aan de borst of moedermelk uit een fles?” stel ik graag aan studenten lactatiekunde als denkoefening. Er volgen over het algemeen hevige discussie op.
De deelnemers van een Facebook groep voor zorgverleners rondom frenulumproblemen debatteren sinds enkele dagen over deze discussiestarter van Bobby Ghaheri: ”Annoying theoretical question of the day. Which of the following would you prefer: 1) A breast-feeding mom who is using an SNS and giving the baby formula via the SNS. Let’s assume that she is not lactating so she is giving no human milk at all. And let’s assume that no bottles are being used. 2) an exclusively bottle-fed baby who is using exclusively human milk. Which do you choose? The one with the potential better impact on palate health or the one with the better impact on microbiome?” Dezelfde vraag, zonder verwijzing naar microbioom en gehemelte, stel ik ook graag aan studenten lactatiekunde als denkoefening. Ik formuleer het vaak als volgt: ”Wat is meer borstvoeding: kunstvoeding aan de borst of moedermelk uit een fles?” Er volgen over het algemeen hevige discussie op. Voor de meeste mensen gaat het om de melk. Ik heb het er al vaker over gehad: de melk is maar een onderdeel, en wellicht niet eens het belangrijkste onderdeel, van borstvoeding. Borstvoeding is het geheel van processen en producten rondom het zorgen en zogen van een kind aan de borst. Ook hierover heb ik het al vaker gehad: als borstvoeding niet mogelijk is, moet je meer vervangen dan alleen de melk.
Van de week zag ik in een film of een documentaire of zoiets een vader die zijn kind de fles gaf. Het kind zat met zijn rug naar de vader en vader hield de fles in de mond van het kind terwijl hij ondertussen socialiseerde met iedereen om hem heen, behalve zijn kind. Dit kind miste meer dan alleen de melk van zijn moeder of van een andere menselijke moeder (er kan ook best moedermelk in die fles gezeten hebben, dat weet ik niet), hij miste de hele interactie met een ander mens eromheen. en hij miste de activiteit van zijn mond en kaken die zorgt voor een goede ontwikkeling van dat deel van zijn lijf. Die ontwikkeling is niet alleen verantwoordelijk voor het zijn gezicht er zal gaan uitzien, maar ook voor de gezondheid van zijn gebit, zijn ademhaling en zijn vermogen te articuleren (spraakontwikkeling). Als het al moedermelk of andere menselijke melk was in die fles, dan kreeg hij wel gezonde voeding en bescherming tegen infecties, maar houdt het dan ook mee op.
In onze tijd en omgeving is dat een vervelende boodschap. Ik ga daar ook zeker commentaar op krijgen. Want in essentie betekent het dat iemand met borsten voor de zuigeling moet zorgen zolang deze nog volledig of grotendeels van melkvoeding en dus borstvoeding afhankelijk is. Over het algemeen zal dat de moeder zijn. Gezegend het kind met twee moeders, die kunnen die taken wat handiger delen. Vaders hebben ook wel borsten, maar het vergt toch wat meer moeite om die behapbaar te maken voor de meeste kinderen.
Toch kunnen mannen wel degelijk ook borstvoeding geven. Het feit dat mannentepels door Facebook worden toegelaten wil niet zeggen dat ze niet functioneel gemaakt kunnen worden voor primaire vrouwentepel doeleinden. Nu zullen er niet veel mannen opteren voor het aan de borst voeden van hun kind, maar ik wil ze toch in overweging geven om bij het geven van vervangende voeding ook die andere aspecten van het voeden aan de borst proberen te vervangen. Hetzelfde geldt voor alle personen die in afwezigheid van de moeder de borstvoeding moeten vervangen.
Baby zal er blij mee zijn. Overigens wordt er onder ‘B-merk’ over het algemeen een ietwat inferieur merk verstaan. Het enige inferieure aan B-merken is over het algemeen de hoeveelheid geld die wordt besteed aan reclame en naamsbekendheid. Zeker met sterk gereguleerde producten als zuigelingenvoeding is de verschilmarge klein. De wettelijke voorschriften op het punt van minimale en maximale samenstelling laten weinig speelruimte. De samenstelling kan wel iets variëren, maar die verschillen hebben geen effect op de groei van het kind. Er wordt verondersteld dat sommige kinderen het ene of het andere merk beter verdragen, maar het is maar de vraag in hoeverre dit werkelijk waar is. Kindjes met krampjes groeien daar vaak rond een maand of drie-vier over heen en dan wordt gemakkelijk verondersteld dat het op dat moment gebruikte merk (na het meermaals switchen om te zien ”of het aan de voeding ligt”) *dus* het beste verdragen wordt. Naar mijn weten is er nog nooit een degelijk onderzoek aan gewijd. En dus is het advies om gewoon over te stappen op een B-merk als het A-merk weer eens is uitverkocht (of gestolen) een prima advies.
Baby blij met B-merk | RTL Nieuws.
In vrijwel alle commentaren onder het artikel achter de link hierboven wordt aangeraden om in plaats van de ene of de andere kunstvoeding te opteren voor donormelk, de enig echt B-voeding voor mensenkinderen. Donormelk is uiteraard, volgens de bovenaan verklaarde invalshoek geen borstvoeding, maar wel de eerste borstvoeding vervanger, het originele plan B. En als dat dan ook nog eens kan worden gegeven op een manier die ook de andere aspecten van borstvoeding adresseert, dan is Baby Blij met B. Nog een kleine terzijde:
Nee, ik maak geen reclame, het gaat om alle andere informatie op het etiket, behalve de naam van de fabrikant. Zoom even in en dan lees je iets over hoeveelheden en aantallen voedingen. Dit is een oud blik (1977), maar op het punt van aanbevolen hoeveelheden en aantallen voedingen zijn de adviezen nog niet veel verbetert. Leg die dus maar naast je neer. Evenals het advies om al met een week 10 met bijvoeding te beginnen. Niet doen. Wordt Baby niet blij van. Echt niet.
En dan nog maar een toegift: Vroeger, toen muziek nog werd vereeuwigd op vinyl, hadden die schijven een A en een B kant. Vaak was de B kant, waarschijnlijk onbedoeld, interessanter dan de A kant. en dan heb je ook in de filmwereld het verschijnsel B-film, die door liefhebbers vaak beter wordt gewaardeerd dan de grote Hollywood kassuccessen.
[…] of supermarkt huismerk. Dus als de Chinezen de schappen met de A-merken hebben leeggekocht, kun je gerust het huismerk nemen. Ben je net zo gezond en een stuk goedkoper uit. Het verschil tussen reguliere en biologische […]