Geplaatst op Geef een reactie

Warmte en omhulling

Borstvoeding is verwarmend en omhullend voor het drinkende kind, op allerlei manieren. De melk is precies op lichaamstemperatuur en hij heeft geen energie nodig om het te koelen of te verwarmen. Ook het proces van drinken aan de borst is verwarmend voor het emotionele welzijn van het kind. De nabijheid van zijn moeder, de letterlijk vloeiende liefde: alles werkt mee aan een gevoel van warmte en omhulling. ”Gekoesterd worden aan de warme moederborst” is niet voor niets een universeel zinnebeeld voor warmte, veiligheid en gelukzaligheid.

Een gerecycleerd en opgewarmd blog van blijvende waarde. Eerder gepubliceerd in februari 2019 onder de titel Warme melk

slaperigHelemaal warm en rozig laat de baby na het drinken de borst los en hij hult zich in het warme gevoel dat de wereld een goede plaats is.

Moeders die wel eens op hun eigen borst letten tijdens en na het voeden zullen gemerkt hebben dat die borst ook helemaal warm en rozig wordt tijdens het voeden, zelfs al tegen dat er een voedingstijd aan komt. Wie een niet en wel voedende borst met elkaar vergelijkt ziet in de borst van een voedende moeder duidelijke verschillen: er zijn meer zichtbare aders en bij aanraken voelt deze borst meestal iets warmer aan dan de borst van een niet-voedende vrouw. Die warmte wordt veroorzaakt door een sterkere doorbloeding van de voedende borst.

 

De melk wordt gemaakt in de melkcellen, die in groepjes rondom verzamelholtes liggen. Die melkcellen worden volledig omgeven door hele kleine bloedvaten die zorgen voor de aanvoer van de grondstoffen. Om die aanvoer zeker te stellen, draaien de groter bloedvaten in de borst ook een tandje hoger. De aderen worden wat dikker en hun capaciteit wordt groter. Dit gaat gepaard met warmte. Warmte maken kost energie. Het zou mooi zijn wanneer een deel van die warmte van buitenaf kon worden toegevoerd. Dan zou er meer energie overblijven voor het maken van melk.

Uit een mooi onderzoek* is nu gebleken dat dit kan en dat het werkt.

Moeders die hun borsten voor het voeden of kolven verwarmden bleken een hogere melkopbrengst te hebben. De moeders waren hun eigen controlegroep en de opbrengst tussen de verwarmde borst werd vergeleken met de niet verwarmde borst. Het was een groep moeders van premature kindjes. Ik neem aan dat het bij moeders van op tijd geboren kindjes ook werkt.

Verder theoretiserend denk ik dat het ook een goed idee is om de borsten tussendoor warm te houden. Vroeger werd altijd aan kraamvrouwen aanbevolen om de borsten een extra laagje kleding te geven en te voorkomen dat er tocht op kwam. Toen dacht men dat dat was om borstontstekingen te voorkomen en de adviezen werden gaandeweg minder gegeven en, voor die reden terecht, gezien als onjuist. Voor het voorkomen van borstontstekingen dus onjuist (een borstontsteking is geen ”kouvatten” maar een verstopping, meestal), maar wellicht toch wel ergens goed voor. En wellicht ook vanwege die borstontstekingen. We weten nu dat warmte de melkproductie verbetert, maar we wisten ook al dat warmte de doorstroming van melk goed doet. Goed stromende melk vermindert de kans op verstopping en borstontsteking (zie blogs  onder de categorie ‘stuwing, verstopping en borstontsteking’).

Misschien toch maar dat oude advies ter harte nemen en zorgen dat de borsten warm blijven. Dat kan met een extra hemdje, een schoudervestje, omslagdoek, wollen borstcompressen of natuurlijk met een wollen beha.

*)
Yiğit F, Çiğdem Z, Temizsoy E, Cingi ME, Korel Ö, Yıldırım E, Ovalı F: Does warming the breasts affect the amount of breastmilk production? Breastfeed Med. 2012 Dec;7(6):487-8. doi: 10.1089/bfm.2011.0142. Epub 2012 Mar 16.

BACKGROUND AND OBJECTIVE:
Increasing the amount of breastmilk is vital for both the nursing mother and child. Warming up breasts before using electrical pumps to pump out breastmilk may help to increase the amount of breastmilk, especially in the mothers of babies who are being nursed in the neonatal intensive care unit.
SUBJECTS AND METHODS:
Thirty-nine mothers whose babies had been admitted to the neonatal intensive care unit were analyzed. A breast compress that was warmed up in a microwave oven for 1 minute at 180 W was applied to one of the breasts for 20 minutes, and both breasts were sucked by an electrical breast pump for 15 minutes. The amount of breastmilk after each procedure was recorded.
RESULTS:
The amount of breastmilk that was obtained from warmed breasts was significantly higher than that obtained from nonwarmed breasts (maximum, 47.02 ± 23.01 mL vs. 33.15 ± 19.98 mL) (p=0.000).
CONCLUSION:
Warming up breasts by a breast compress is easy and affordable, and this procedure increases the amount of breastmilk, thus facilitating infant nutrition and recovery especially in the neonatal intensive care unit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.