Geplaatst op 5 Reacties

Vliegverkeer

vliegverkeer

Soms worden kinderen die niet willen eten omgekocht door van het voeren een voorstelling te maken. Met gezoem en gebrom wordt de lepel met prut door de lucht gevoerd, onder het uitroepen dat er een vliegtuig de hangar in moet. Idee is dan dat het kind de mond wagenwijd opent en de lepel voedsel het vliegtuig binnenlaat. Ik denk persoonlijk niet dat dit een goede manier is om kinderen gezond voedsel te laten binnen krijgen.

Ik laat, net als bij borstvoeding, de regie liever aan het kind en laat het kind zelf eten van herkenbaar voedsel. Kinderen dwingen of overhalen te eten leidt niet tot gezonde voedingsgewoontes en het kan wel leiden tot een machtsstrijd tussen kind en ouders. En dat wil je niet als ouders, want dat verlies je al voor je eraan begint. Moeilijke eters worden niet geboren maar gemaakt, over het algemeen.

vliegverkeer
Klik op de afbeelding voor de handleiding

Maar die vliegtuig-vorken en lepels zijn eigenlijk niet het soort vliegverkeer waarover ik wil praten. Ik ga het hebben over de Concorde.
De Concorde, dat prachtige vliegtuig dat met supersonische snelheid rond de aarde kon vliegen, die met die karakteristieke vorm. Die duikende neus, inderdaad, dat bedoel ik. En vanwege die neus heeft collega Myrte van Lonkhuijsen daar een techniek om aan te leggen naar vernoemd. We zijn inmiddels allemaal redelijk vertrouwd met het asymmetrisch aanleggen, waarbij de tepel omhoog gericht wordt en met de Flipple (zie video onderaan) waarbij dit extreem wordt doorgevoerd door boven de tepel in de borst te duwen. De Concorde doet precies het tegenovergestelde: de tepel wordt eerder omlaag gericht door onder de tepel de borst ietwat in te duwen. Myrte heeft onderzoek gedaan naar hoe vroeger baby’s werden aangelegd op basis van afbeeldingen op schilderijen en dergelijke. Zij vond dat er eigenlijk nooit asymmetrisch werd aangelegd zoals we dat nu leren. Eigenlijk ziet men op schilderijen uit vroeger eeuwen vaker een manier van aanleggen waarvan we nu gruwen, compleet met de sigaretten greep (wijsvinger boven en middelvinger onder de borst, relatief dicht bij de tepel). Het lijkt erop dat dat toch niet de oorzaak van veel tepelproblemen kon zijn geweest, als dat de manier was waarop de meeste vrouwen hun kind aanlegden.

Na onderzoeken en experimenteren kwam Myrte erachter dat de borst aanbieden met de tepel eerder omlaag dan omhoog gericht kan helpen bij het aanleggen van kinderen met een strakke tongriem of met een sterk wijkende kin. Deze manier van aanleggen geeft meer ruimte voor de onderkaak om onder de borst te komen, zodat de tepel dieper in de mond komt en niet wordt afgekneld.

Het is heel belangrijk dat baby aan alle kanten goed gesteund is, zonder los rondwapperende lichaamsdelen. Meestal is een ietwat diagonale of vertikale houding handiger dan eentje waarbij de baby overdwars tegen moeder aanligt. Op die manier is het hele lijf van de baby gesteund.

Probeer het eens uit (handleiding: klik op Myrthe hierboven) en laat weten wat je ervan vindt.

Of probeer ook de Flipple eens uit (video hierna) en vergelijk ze met elkaar in een commentaar.

 

5 gedachten over “Vliegverkeer

  1. Ik probeer de concorde al even onder de knie te krigen, maar een filmpje ervan zou hrlprn. Is dit al beschikbaar?

    1. Voor zover ik weet is zo’n filmpje er nog niet, maar wordt er wel aan gewerkt. Informeer eens bij Myrte zelf

    1. Dank voor het opmerken. Ik had wel de achternaam goed gecontroleerd, maar niet de voornaam. Dom dom dom

  2. […] deels kon worden opgevangen met kleine veranderingen in de manier  van aanleggen en de houding. In Vliegbewegingen tenslotte komen twee belangrijke technieken aan de orde die goed kunnen werken bij anatomische […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.