Vliegverkeer

vliegverkeer

Soms worden kinderen die niet willen eten omgekocht door van het voeren een voorstelling te maken. Met gezoem en gebrom wordt de lepel met prut door de lucht gevoerd, onder het uitroepen dat er een vliegtuig de hangar in moet. Idee is dan dat het kind de mond wagenwijd opent en de lepel voedsel het vliegtuig binnenlaat. Ik denk persoonlijk niet dat dit een goede manier is om kinderen gezond voedsel te laten binnen krijgen. Ik laat, net als bij borstvoeding, de regie liever aan het kind en laat het kind zelf eten van herkenbaar voedsel. Kinderen dwingen of overhalen te eten leidt niet tot gezonde voedingsgewoontes en het kan wel leiden tot een machtsstrijd tussen kind en ouders. En dat wil je niet als ouders, want dat verlies je al voor je eraan begint. Moeilijke eters worden niet geboren maar gemaakt, over het algemeen.

Maar die vliegtuig-vorken en lepels zijn eigenlijk niet het soort vliegverkeer waarover ik wil praten. Ik ga het hebben over de Concorde.

vliegverkeer

Klik ⇑ om naar de handleiding te gaan

De Concorde, dat prachtige vliegtuig dat met supersonische snelheid rond de aarde kon vliegen, die met die karakteristieke vorm. Die duikende neus, inderdaad, dat bedoel ik. En vanwege die neus heeft collega Myrte van Lonkhuijsen daar een techniek om aan te leggen naar vernoemd. We zijn inmiddels allemaal redelijk vertrouwd met het asymmetrisch aanleggen, waarbij de tepel omhoog gericht wordt en met de Flipple (zie video onderaan) waarbij dit extreem wordt doorgevoerd door boven de tepel in de borst te duwen. De Concorde doet precies het tegenovergestelde: de tepel wordt eerder omlaag gericht door onder de tepel de borst ietwat in te duwen. Myrte heeft onderzoek gedaan naar hoe vroeger baby’s werden aangelegd op basis van afbeeldingen op schilderijen en dergelijke. Zij vond dat er eigenlijk nooit asymmetrisch werd aangelegd zoals we dat nu leren. Eigenlijk ziet men op schilderijen uit vroeger eeuwen vaker een manier van aanleggen waarvan we nu gruwen, compleet met de sigaretten greep (wijsvinger boven en middelvinger onder de borst, relatief dicht bij de tepel). Het lijkt erop dat dat toch niet de oorzaak van veel tepelproblemen kon zijn geweest, als dat de manier was waarop de meeste vrouwen hun kind aanlegden.

Na onderzoeken en experimenteren kwam Myrte erachter dat de borst aanbieden met de tepel eerder omlaag dan omhoog gericht kan helpen bij het aanleggen van kinderen met een strakke tongriem of met een sterk wijkende kin. Deze manier van aanleggen geeft meer ruimte voor de onderkaak om onder de borst te komen, zodat de tepel dieper in de mond komt en niet wordt afgekneld.

Het is heel belangrijk dat baby aan alle kanten goed gesteund is, zonder los rondwapperende lichaamsdelen. Meestal is een ietwat diagonale of vertikale houding handiger dan eentje waarbij de baby overdwars tegen moeder aanligt. Op die manier is het hele lijf van de baby gesteund.

Probeer het eens uit (handleiding: klik op Myrthe hierboven) en laat weten wat je ervan vindt.

Of probeer ook de Flipple eens uit (video hiernaast) en vergelijk ze met elkaar in een commentaar.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind puur en instinctief

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes