Geplaatst op Geef een reactie

Verboden woorden

verboden woorden

Verboden woorden: Had-ik-maar en was-ik-maar, eigenlijk, maar en zelfs. Woorden die nergens toe leiden, afzwakken en miskennen. Je bent beter dan dat. Het blog onderaan deze pagina dat ik eerder herblogde gaat daarover: de ‘ik-zou-eigenlijk-moeder”.

Eigenlijk is een woord met een verwachting net als het ‘zelfs’ van een vorige aflevering van dit blog. ‘Eigenlijk’, en volgens sommigen ook ‘maar’, is woord dat alles wat er achter aan komt waardeloos maakt. Deze woorden ontkrachten bij voorbaat al wat je gaat zeggen. Gecombineerd zijn ze dodelijk: ”Eigenlijk ben ik heel erg voor borstvoeding, maar …”. Zo’n opmerking hoef je niet af te maken, sterker nog, je hoeft er niet eens aan te beginnen.
Ik zou eigenlijk een betere moeder moeten zijn, maar ik ben te moe, maar ik ben te slap, maar ik ben niet wilskrachtig genoeg, maar ik ben niet streng genoeg,  maar ik ben maar een mens. 
Precies, je bent maar een mens. Geen mens is perfect. Natuurlijk kan ieder mens streven naar beter worden dan ze is, streven naar perfectie is daarbij niet nodig. Voor jouw kind ben je de zon, de maan en de sterren. Sinterklaas, de Paashaas en de Tandenfee in één. In jouw armen waant jouw baby zich in de hemel op aarde. Hoe kun je dan niet goed genoeg zijn? Verzamel kennis, en opties, en kennis over de opties. Bekijk die met je verstand en kies met je hart. ”Maar ik zou eigenlijk” is dan niet meer nodig, dat scheelt een boel stress en energie, die je nu kunt steken in het opbouwen van de relatie met je kind.
Zo, dat gezegd zijnde, want dat moest er echt even uit, over naar het onderwerp dat voor vandaag stond gepland en in de titelfoto is vervat: ”De gevaarlijkste frase in taal is ‘we hebben het altijd zo gedaan’.” Mensen die dat [‘we hebben het altijd zo gedaan’] zeggen denken er aan voorafgaand: ”Wij zijn eigenlijk niet tegen verandering, maar …”. Verandering is moeilijk, vooral als je het altijd al zo deed als je nu doet. Mensen zijn van nature conservatief, vooral opgegroeide mensen. Hebben ze namelijk net grip gekregen op hoe de wereld draait, moet het weer anders.

aan elkaar breien is technisch wel degelijk mogelijk

U ziet, beste lezer, dat ik hier mijn twee onderwerpen aan elkaar brei. Nou schijnt dat aan elkaar breien technisch onmogelijk te zijn, maar zo gaat de uitdrukking nu eenmaal. Ik houd wel een slag om de arm met die uitspraak, zoals te zien is aan het gebruik van het woordje ‘maar’.

Verandering is moeilijk. Hoe vaster gewoonte ingesleten zijn, hoe moeilijker. Extra moeilijk wordt het wanneer de gewoontes zijn geleerd van iemand in wie men vertrouwen stelt. Gewoontes die cultuur-breed worden teruggevonden zijn misschien nog wel het moeilijkst. Mensen die die gewoontes desondanks toch proberen te veranderen lopen risico van gewoontevolgers de kous op de kop te krijgen. Wie goed kijkt zal in die kous toch al snel wat foutjes in het breiwerk opmerken.

Enfin, ik krijg het idee dat ik aan het af- en ronddwalen ben. Ik brei er maar snel een eind aan. U heeft mijn boodschap vast wel begrepen: Geen mitsen en maren als je ergens voor gaat. Steken laten vallen is niet erg, als je ze maar fatsoenlijk weer ophaalt en soms moet je je breiwerk in stukjes maken om later tot een prachtig geheel aan elkaar te breien. Wat dus eigenlijk niet kan, maar toch.

Nu ja, wat ik zeggen wil: niemand is perfect en dat hoeft ook niet en je mag altijd van gewoonte veranderen, ook al deed je het altijd al zo.

Ik houd eigenlijk best van handwerken, maar breien is toch niet zo mijn ding.


You Know What Will Ruin My Kids?. Blog over de gevaren van de Ik-zou-eigenlijk-moeder. De had ik maar en was ik maar moeder:

Me. She needs me. She doesn’t want that other mom who always keeps a clean living room and sings like Snow White. She doesn’t waste time comparing me to the Should Mama. She wants her mama here being patient in the dark. She wants ME.

Mij, Ze wil mij. Ze wil niet die andere mama die altijd een schone woonkamer heeft en zingt als een Disney Sneeuwwitje. Ze wil geen tijd verdoen met mij vergelijken met een andere mama. Ze wil haar mama hier, geduldig met haar in het donker. Ze wil MIJ.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.