Geplaatst op Geef een reactie

Pech en pijn

pech en pijn

Pech en pijn bij borstvoeding, het kan zo maar gebeuren. Maar is pijn gewoon pech of kun je er wel degelijk iets aan doen?

pech
Bella moet de nieuwe schoenen voor haar bruiloft nog even inlopen

In 2013 schreef ik (op het oude blog hier herverteld) over pech. Dat borstvoeding gewoon soms niet lekker loopt vanwege pech.

Ik moet daar soms weer aan denken tijdens het volgen van gesprekken op Facebook over pijnlijke en kapotte tepels. Bijvoorbeeld: Een vraag voor een vriendin met een kindje van een paar weken die alleen nog maar kolft vanwege de pijn bij het voeden mondde uit in een stroom van hulpvaardige antwoorden, variërend van de ene of de andere zalf, tot allerlei soort kompressen, tepelhoedjes, bloot in de zon en Gentiaan Violet. Op zich kunnen elk van deze dingen helpen bij allerlei vormen van kapotte en pijnlijke tepels. Het punt is dat niemand van de antwoordgeefsters de moeder en haar kind hadden gezien, een voeding hadden gezien of babymond en borsten had onderzocht.

Enkel tattoo: soms hoort pijn erbij als je mooi wilt zijn

De moeder in kwestie heeft helemaal niets aan al die vriendelijke adviezen. Haar problemen kunnen er zelfs nog erger door worden. Het ergste vind ik nog de opmerkingen dat pijn er in het begin nu eenmaal bij hoort, dat je daar gewoon even doorheen moet. En dan wordt met ”even” niet bedoeld ”even” als in een minuutje of zo, aan het begin van de voedingen in de eerste één-twee dagen. Nee, met ”even” wordt dan bedoeld enkele weken elke voeding de hele voeding. En dat is dus pertinent niet waar. Een beetje pijn in de eerste dagen aan het begin van een voeding kan erbij horen, de tepels moeten even wennen aan hun nieuwe taak, net zoals je nieuwe schoenen even moet inlopen voor ze lekker zitten (en dat even duurt ook langer en is heftiger als de mooie nieuwe schoenen eigenlijk te klein zijn of een mooi, maar niet-ergonomisch model hebben, zoals Bella’s stiletto’s voor haar bruiloft, terwijl ze gewoonlijk alleen gympen en zo draagt).

Pijn hoort er nooit bij.

Pijn is altijd een waarschuwing van het lichaam dat er iets aan de hand is, waar aandacht aan gegeven moet worden. Die aandacht bestaat dan niet uit het proberen wegwerken of maskeren van de pijn, maar in het wegnemen van de oorzaak ervan. Nu kan het natuurlijk zijn dat een oorzaak niet wordt gevonden of niet direct wordt gevonden of niet direct kan worden weggenomen. Dan kan natuurlijk ook worden gewerkt aan maatregelen om de pijn te verzachten of weg te nemen, maar dat is uiteindelijk geen oplossing.

Oorzaken voor pijn en/of verwonding aan de tepels bij borstvoeding

  1. Ontoereikende technieken bij het aanleggen, aanhappen of drinken.
  2. Anatomische variaties in de mond (tong, gehemelte, lippen) van het kind.
  3. Anatomische variaties van de tepels en/of borsten.
  4. Stuwing (met name van de areola).
  5. Infectie, meestal met een schimmel, soms een bacterie.
  6. Stoornissen bij het kind die normaal drinkgedrag belemmeren of bemoeilijken

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.