Verstopt melkkanaaltje, borstontsteking en mastitis

Het begon met een artikel op ”Breastfeeding Magazine” over ”breast infection”, waarmee borstontsteking ofwel mastitis werd bedoeld.

Have red, swollen or painful breasts or a fever? These breastfeeding problems may be symptoms of a breast infection called mastitisMastitis Breast Infection Symptoms Kenniscentrum Borstvoeding reageerde met de verwijzing naar het vertaalde artikel van dr. Jack Newman over hetzelfde thema: Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding | problemen| Borstontsteking | Verstopt melkkanaaltje en borstontsteking (mastitis). De informatie op Kenniscentrum Borstvoeding (”Borstvoeding.com”) is, uiteraard, accuraat in de beschrijving van de symptomen en de behandeling, maar beide stukken verwarren ontsteking met infectie. De uitgang -itis in een medische term betekent ”ontsteking” (Wikiwoordenboek). Ontsteking (inflammatie) is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Dit kan door een microbiologische prikkel (bacteriën, virussen, schimmels), chemisch (irriterende stoffen enz.), fysisch (hitte, ioniserende straling, UV-straling etc.) maar ook het gevolg zijn van een auto-immuunreactie van het lichaam zoals onder meer bij reuma kan voorkomen. Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van het schadelijke agens en het herstellen van de schade. (beschrijving door Wikipedia)

Een infectie is een aanval door een ziekteverwekker zoals een bacterie, een virus of een schimmel. Een infectie kan gepaard gaan met ontsteking, maar dat hoeft niet. Omgekeerd hoeft een ontsteking niet altijd te duiden op een infectie. Men spreekt dan van een steriele ontsteking. Het betreft dan altijd een afweerreactie van het lichaam op iets wat niet in orde is. Bij acute ontstekingen zien we vijf verschijnselen optreden, namelijk dolor (lokale pijn), calor (lokale warmte), tumor (lokale zwelling), rubor (lokale roodheid) functio laesa (functieverlies). Dit zijn de zichtbare en voelbare symptomen van de reacties van het lichaam op de ”foute situatie”. Deze reacties zijn een sterkere doorbloeding waardoor roodheid en warmte ontstaan; het uittreden van vocht uit de bloedbaan waardoor zich vocht tussen de weefsels ophoopt, ook oedeem genoemd, wat verantwoordelijk is voor de zwelling; infiltratie door witte bloedcellen uit de bloedbaan in het ontstekingsgebied die de aanvallers (ziekteverwekkers of beschadigde eigen cellen) gaan opruimen, een toename van activiteit die gepaard gaat met warmte; en het herstel van weefsel dat ook met roodheid gepaard kan gaan. Het functieverlies is vaak vooral een gevolg van de zwelling en beperking van beweging en doorstroming door toenemende druk op de weefsels in het ontstekingsgebied.

melkkanalen-RBorstontsteking is zo’n steriele ontsteking, dus een ontsteking zonder infectie. Een heel enkele keer is er wel sprake van infectie, maar dat is dan een secundaire infectie door opportunistische bacteriën die gebruik maken van de kwetsbare weefsels, of wanneer de mastitis in een ziekenhuis begint. Een borstontsteking (of mastitis met zijn zondagse naam) begint vrijwel zonder uitzondering door een bokkade of een verstopping, een niet-doorstromen van de melk, melkstuwing of stilstaande melk (melkstase op zijn zondags). Deze blokkade kan allerlei oorzaken heben en kan zich bevinden op elke plaats tussen de melkvormende cellen en de tepeluitgangen. In het laatste geval uit het zich als een propje in, of als een blaasje of blaartje over, de tepeluitgang. Op alle andere plaatsen is er sprake van een beurse plek of een harde plek (een ”ei” of een schijf) ergens in de borst.

De eerste oplossing voor een borstontsteking is dus geen antibiotica (want dat werkt alleen als er bacteriën in het spel zijn), maar het verwijderen van het obstakel en het weer aan het stromen krijgen van de melk. Meer over verstopte melkkanalen, borstontstekingen en andere ongein in de borst vind je op de themapagina Pijn. Het hoofdartikel over het behandelen van borstontsteking vind je hier: Ondersteunende technieken

Titelfoto:

In het Duits is het woord voor verstopping en stuwing in de borst hetzelfde als voor een veerkeersfile: Stau

In het Duits is het woord voor verstopping en stuwing in de borst hetzelfde als voor een verkeersfile: Stau

2 antwoorden
  1. Jan Hartog
    Jan Hartog zegt:

    Borstontsteking is zo’n steriele ontsteking, dus een ontsteking zonder infectie. Een heel enkele keer is er wel sprake van infectie, maar dat is dan een secundaire infectie door opportunistische bacteriën die gebruik maken van de kwetsbare weefsels, of wanneer de mastitis in een ziekenhuis begint:

    Dit klopt niet helemaal: er is dan geen sprake van een secundaire infectie simpel omdat er geen sprake is van een primaire infectie; wel van een steriele ontsteking. Je kunt wel spreken van een complicatie

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.