Geplaatst op 3 Reacties

Troost

boodschap

Ga jij de gorilla mama vertellen dat zij haar kind ergens alleen en huilend weg moet leggen om te leren zichzelf te trosten?

Ga jij déze mama maar eens vertellen dat ze haar baby moet wegleggen, zodat hij kan leren zichzelf te troosten.

Ik wacht hier wel, een eindje naar achteren – een héél eind naar achteren.

Deze meme kwam langs op Facebook en als beelddenker zie ik de hele film al voor me natuurlijk. Zoals een mensenmoeder door allerlei zorgverleners, vrienden, familie en volledig vreemden te horen krijgt, dat ze haar kind verwent en dat hij gewoon in zijn eigen bedje in zijn eigen kamertje moet en dat hij best even mag huilen, hoor, niks mis mee. En dan de reactie van Gorillamama. Nou, zorg dat je je stevig vasthoudt, want haar antwoord gaat met storm gepaard, dat kan ik je beloven. Haar baby alleen wegleggen ergens? No way! Geen denken aan. Hoe haal je het in je domme hoofd. Ik bedacht me daar eens een blog over te schrijven en keek eerst eens wat ik al had over het thema troost. Best een en ander, dus ik ga mezelf niet herhalen.

Het onthouden van de mogelijkheid tot troost aan kinderen gaat ook vaak gepaard met het onthouden van borstvoeding en allerlei regels over wanneer wel en niet. Daarover ging Op wiens verzoek? Op wiens bevel? Want we moeten gewoon eerst even duidelijk stellen dat er maar heel weinig mensen zijn die een moeder en haar kind kunnen bevelen of verbieden iets te doen en dat zijn moeder en kind zelf. We gaan dat niet proberen bij Gorillamama, maar ook niet bij mensenmama. Mensenmama’s mogen wel bij de Gorillamama’s in de leer gaan over hoe je je kind en de rechten van je kind en jezelf beschermt.

gewoon melk, bakkie troostBakkie troost vond ik zelf ook een pareltje, klein maar fijn. Er is niks mis met een bakkie troost, ook al heb je die vloeistof op dat moment niet direct als fysieke voeding nodig.
Slaaptraining is eigenlijk de belangrijkste, omdat dat blog ingaat op waarom het onthouden van troost precies zo’n slecht idee is. Dat het niet ”ook maar een mening” is, maar een wetenschappelijk onderbouwd feit. Eigenlijk meer een serie van wetenschappelijk onderbouwde feiten.

3 gedachten over “Troost

  1. Hoi Gonneke,

    Top afbeelding.. en weer een mooie uitleg over troost. Je weet waarschijnlijk inmiddels dat ik groot fan van je ben. Bijna 9 maanden aan het voeden, ups and downs maar still standing. Denk soms dat ik alles van je blog wel gelezen heb en lees het dan voor een 2e of 3e keer. En soms kom ik er toch weer achter dat ik een nieuw artikel gevonden heb. Ik vind er vooral steun en aanmoediging in het maken van mijn keuzes. En waardeer je gedeelde schat aan kennis
    want die bied mij rust. En soms probeer ik je te citeren, vooral omdat ik trots ben dat ik deze kennis nu ook bezit en om sommige(vaak domme) uitspraken van andere te ontkrachten of moeders om mij heen te overtuigen dat het beter op een natuurlijke manier gaat. Zoals laatst zat ik op een site, niets vermoedend, voor een recept voor cheesecake.. en deze dame heeft op haar site ook een stukje persoonlijk geplaatst. En verdomd het ging ook hier over slapen van baby’s. Zij had moeite met het in slaap krijgen en dan ook het huilen als zij de baby alleen liet en probeerde verschillende methodes uit Hierop kreeg zij ook talloze reacties van andere moeders/ baksters/idiota’s die de cry out methode toe paste en hun baby soms 45 minuten alleen lieten huilen!!!! Mijn irritatie level schoot omhoog en ik schreef een pittige reactie ik de trant van hoe barbaars ze wel niet moeten zijn om dat te kunnen, er niks mis is met hun baby maar met de norm en denkwijze van de maatschappij en dat je als kind immers niet kan kiezen waar je wiegje staat…pfff slaap training, wie houd je voor de gek schreef ik ook nog!! Als ze echte goede uitleg wilde moesten ze jouw blog maar eens lezen (een verwijzing vind je vast niet erg). Maar het heeft er niet lang op gestaan want de volgende dag was het verwijdert.. dat vond ik wel lachen. Maar het is soms wel eenzaam met al die anders denkende (onwetende) om je heen. Ik krijg veel opgetrokken wenkbrauwen als ze doorkrijgen dat ik mijn baby nooit laat huilen en dat we samen slapen. Maar zij is een geweldige blije meid die het super goed doet en heel snel ontwikkeld..voor onze familie het levende bewijs. Ik ben blij dat mensen als jou bestaan en hun kennis delen.

    1. Je hart huilt voor die kindjes en het is geweldig dat je het voor ze opneemt. Ik krijg ook wel eens scheldpartijen van mensen die erg schrikken als ik zeg dat het ook aders kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.