Geplaatst op 1 reactie

Geïnstitutionaliseerde kindermishandeling

De titel is nogal een stevige stelling. |En mogelijk voor velen lastig te verteren. Toch doe ik het. In het belang van kinderen.

PS: de titelfoto is van Harry Poter in zijn slaapkamer, de kast onder de trap: kindermishandeling voor zijn eigen bescherming.

Dat is nogal een stevige term. Het is er eentje die ik heb gelicht uit een paper door Marianne Vanderveen in antwoord op een concept richtlijn gezonde slaap en slaapproblemen (NCJ Nederlands Centrum Jeugdgezondheid). In de tekst vind je ook een verwijzing naar de conceptrichtlijn zelf. De term geïnstitutionaliseerde kindermishandeling verwijst naar de adviezen die worden gegeven om kinderen te laten slapen en doorslapen. Het is een stevige term en een boude beschuldiging. Ik sta er volledig achter. De volgens de concept richtlijn te geven adviezen aan ouders die problemen hebben met het slaapgedrag van hun kinderen (let wel: de ouders hebben de problemen, de kinderen niet noodzakelijkerwijs!) leiden tot verwaarlozing van hun psychische en emotionele en relationele behoeften en kunnen daarmee worden bestempeld als kindermishandeling. Zorgverleners die volgens deze voorgestelde richtlijn gaan werken zetten ouders aan tot mishandeling van hun kinderen. Zo, daar staat het. Dergelijke taferelen zagen we al eerder bij de (concept) richtlijn Huilen. Ik besteedde er in mijn blogs ook al vele malen aandacht aan.

Hieronder een bloemlezing. De tekst boven elke foto is een link naar een eerder verschenen blog).

Examen Groot Gelijke monniken Separatie
Tik83f4447c-ba45-4861-ac6f-e6c86c2cda28_corrigerendetik300 Licht Hartverscheurend  Geboorte

 

1 gedachte over “Geïnstitutionaliseerde kindermishandeling

  1. […] In dit blog gaat het over wat collega Marianne Vanderveen benoemd als adult supremacy. Ik noem dat in dit verzamelblog Geïnstitutionaliseerde kindermishandeling. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.