Geplaatst op 1 reactie

Structuur

structuur

Groot nieuws in de wetenschapswereld: kinderen moeten al vroeg verschillende structuren leren kennen in voedsel, anders blieven ze het niet meer: Vakbladvroeg – Wetenschappers adviseren om jonge kinderen te laten wennen aan verschillende voedselstructuren [helaas is dit artikel niet meer online, de samenvatting van het onderzoek staat onderaan dit blog].

Werthmann J, Roefs A, Havermans R, Nederkoorn C, Kremers S, Anita Jansen A: Bits and pieces. Food texture influences food acceptance in young childrenAppetite, Available online 13 October 2014.

In dit fabuleuze onderzoek waarin frambozenyoghurt aan kindjes werd gevoerd, die soms anders smaakte en soms een ander kleur had. De kindjes maalden er niet om en slobberden het allemaal even makkelijk weg. Maar o, wee, als er dingetjes in kwamen, dan hoefden de proefkonijntjes het niet meer. O, by the way, ik neem hier fabuleus natuurlijk letterlijk: als in een fabel. Prutvoeding met chemische smaken en kleuren geven om het eetgedrag van kinderen te bestuderen. En ja, hoor, zolang het glad blijft is er niets aan de hand, maar als er dingetjes in komen draaien ze het hoofd weg en persen de lippen op elkaar. De meeste moeders van dreumes en peuter en kleuter kindjes hadden je dat zo al wel kunnen vertellen. Prut is prima, stukjes is prima, maar prut met stukjes is een ramp.

Later kun je dat wel lekker vinden, maar voor een beginnende eter is het vragen om problemen. De eerste andere voeding na een periode van uitsluitend vloeibaar voedsel moet geen semivloeibaar voedsel  zijn, maar vast voedsel. Vloeibaar kan een baby al heel goed, dat heeft hij al een half jaar geoefend. Aan de borst of uit een fles of uit een beker. Dat is een techniek die hij goed beheerst en waarbij zijn tong en kaken  precies weten welke bewegingen erbij horen. Semi-vloeibaar voedsel kan op dezelfde manier worden verwerkt als vloeibaar, dus gladde pap lukt wel. Voeg je aan die brei nu stukjes toe, ook als ze zacht zijn, dan werkt de zuigende manier van eten niet meer.

De tong- en kaakbeweging zorgt ervoor dat de voedselmassa vrij snel naar de keel wordt vervoerd, maar daar wordt opgemerkt dat er stukjes inzitten. Dat werkt een reflex op om het voedsel tegen te houden, zodat er geen te grote stukken in de maag komen. Dat is een onaangenaam gevoel, dus het kind is geneigd dat niet meer te willen eten.

Het beginnen met vast voedsel is meer een ontwikkelingsstap dan een voedingskundige exercitie. Het is het begin van leren eten door middel van kauwen. Je gaat dit niet leren door semivloeibaar voedsel te eten en al helemaal niet door kokhalsreflexen opwekkende prut met stukjes. Je leert dat als eerstejaars student hogere eetkunde door het experimenteren met herkenbare stukjes voedsel. Bij het binnenkomen van de mond is gelijk duidelijk dat de vertrouwde zuigbewegingen van tong en kaken hier niet gaan werken. Dus moeten die tong en kaken een andere move gaan zoeken. Kauwen, bijten, het voedsel heen en weer bewegen in  de mond en het pas naar achteren werken als de stukjes klein zijn en brei-achtig van structuur. Stukjes die te vroeg naar de keel gedirigeerd worden, worden teruggestuurd om verder gekauwd te worden. Soms gaat dat terugsturen wat te heftig (de juiste krachtdosering moet ook nog worden uitgevogeld en geoefend), waarbij het voedsel niet terug in de mond, maar buiten de mond terecht komt. Dat geeft niet, het hoort bij het leerproces.

structuurHet onderzoek gaf inderdaad als conclusie dat kinderen dus om te beginnen geen gladde structuren moeten krijgen, maar een veelheid van structuren. Zij zeggen dat het is om voedselacceptatie te vergroten. Dat is uiteindelijk ook wel een van de effecten. Uit informele onderzoeken was allang duidelijk geworden dat kinderen die beginnen met stukjes eten (bijvoorbeeld volgens de Kleintjes Methode ® of de Rapley methode of Baby-led weaning) later minder kieskeurige eters zijn. Kinderen blijken na zo’n start vaak ook een opmerkelijke breder smaakpalet te hebben, dan wij geneigd zijn aan kinderen toe te schrijven, en sterke smaken zoals maatjesharing, olijven en blauwe kaas niet uit de weg te gaan. Al met al best een goed onderzoek eigenlijk, ook al is het en beetje achterste voren opgezet.

 

Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding – BLW – Introductie van vast voedsel na zes maanden.

Baby Led Weaning – The Mush Stops Here!

Abstract Background: Picky or fussy eating is common in early childhood and associated with a decreased preference for a variety of foods. The aim of the current study was to experimentally test which sensory food feature is associated with food acceptance, which, in turn is an indication for fussy eating, in young children (between 32 and 48 months). In a repeated-measures-design, three sensory features were manipulated separately (i.e., colour, texture and taste) while keeping the other two features constant. The baseline measurement consisted of a well-liked yoghurt, which was presented before each manipulation variant. The number of spoons that children (N = 32) consumed from each variant were registered as behavioural indication for food acceptance. Another aim was to evaluate how the behavioural measurement of food acceptance would be related to parental reports of their child’s fussy eating behaviour and parental feeding styles. In addition, this study explored if children’s body-mass index (BMI) was related to the behavioural measurement of food acceptance and parental reports of fussy eating behaviour. Results: The manipulation of food texture caused a significant decrease in intake. Colour and taste manipulations of the yoghurt did not affect children’s intake. Parental reports of children’s fussy eating behaviour and parental feeding styles were not related to the behavioural observation of food acceptance. The behavioural measurement of food acceptance and parental accounts of fussy eating were not related to children’s BMI. Conclusion: Food texture but not taste or colour alternations affected food acceptance, at least when consuming variations of a well-liked yoghurt. This knowledge is important for further research on picky-eating interventions. Parental reports of fussy eating did not concur with the behavioural observation of food acceptance. Further research is warranted to test whether these findings generalize to other food types.

Wat ik dan helemaal niet snap is dat in de berichtgeving erover door Vakblad Vroeg er een reclame voor potjesprut-met-stukjes van maakt met een merknaam in de schijnwerper. Zou dit keer de sponsoring dan niet bij de onderzoekers zitten (ik heb daar geen industriële connecties kunnen vinden), maar bij de vakpers die het wereldkundig maakt?

Als bonus een aflevering van Keuringsdienst van Waarde over babyvoedsel in potjes en zo. Uitermate leerzaam.

 

1 gedachte over “Structuur

  1. […] Eurolac Lactatiekunde: Eten voor je Kleintje Ongepureerd voedsel bij eerste hapjes: voor- en nadelen Husseprut met grutjes Structuur […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.