Geplaatst op Geef een reactie

Shoppen

Ik geef het maar gelijk toe: ik ben vast geen echte vrouw, want ik houd niet echt van shoppen. Dat getreuzel en gebeuzel tussen veel te veel andere mensen met volle tassen en luide babbels. Nee, geef mijn portie maar aan Fikkie (die het waarschijnlijk ook niet blieft). Waar ik wel een fan van ben is rondshoppen op de sociale media. Ik begin er mijn dag mee, naast het ontbijt en door de dag heen scroll ik alle lijsten meermaals door. Je komt daar zo het een en ander tegen, bijvoorbeeld inspiratie voor blogs. Gisteren (dit is een blog van een aantal jaren terug, opgefrist en gepimpt) was er dit gesprek (ik heb de meeste namen weggelaten)

BVbijIKEA
#borstvoeding geven KAN en moet natuurlijk gewoon in de @IKEANederland #duiven #ontbijtje

Twitter bericht: 6 aug was ’t raak in het Mauritshuis en vandaag bij @IKEANederland -Barendrecht: weggestuurd voor #borstvoeding. Uit ’t restaurant nog wel! Eén antwoord: Ons halve huis heet IKEA. Kom er al bijna 7 jaar met baby/dreumes en dus #borst tijdens mijn gratis koffie. Mijn antwoord: Het is zeker geen algemeen beleid van IKEA, dochter voedde er meermaals (Zie titelfoto) IKEA’s antwoord: Hej Gonneke, klopt. Het voorval in Barendrecht berust op een misverstand. Dit spijt ons. IKEA is er voor zoveel mogelijk mensen en wil uitblinken in een familie vriendelijke ervaring. Dit is o.m. de reden waarom elke IKEA vestiging diverse faciliteiten biedt, waaronder baby verzorgruimtes. IKEA wijst moeders die de behoefte hebben om borstvoeding te geven graag op deze faciliteiten. Het is uiteraard ook toegestaan voor moeders om borstvoeding te geven in het restaurant. Mijn antwoord tot slot: dank je wel voor de uitleg. Ik dacht al dat het een misverstand of losstaand incident was. Ik vond het al helemaal niet IKEA-like.

Vanochtend opende mijn Twitter tijdlijn met een vrolijke foto van een tevreden moeder en baby aan het ontbijt bij IKEA. Borstvoeding geven op openbare plaatsen, of liever gezegd: op alle plaatsen waar een vrouw met kind het wettelijk recht heeft zich te bevinden, is al vaker besproken. Natuurlijk zou dit geen hot topic horen en hoeven te zijn. In culturen waar borstvoeding geven de norm is, zien mensen het niet eens. Op Facebook deelde Ted Greiner deze foto:
10553546_10152601974607591_3926650077130367439_nbij een Facebook bericht. Het is een ansichtkaart uit een Afrikaans land. Wat denk je dat de beschrijving is op de achterkant? (Eerst zelf iets bedenken, dan pas het antwoord onderaan dit bericht erbij lezen.) Borstvoeding, ook aan een kind dat al naar de kleuterschool gaat, is zo normaal en gewoon dat het niet eens vermeldenswaardig wordt geacht, laat staan dat de moeder te horen krijgt dat ze ‘dát’ maar ergens anders moet gaan doen. In onze cultuur zijn er mensen die denken dat het zien van een etend of drinkend kind tussen allemaal andere etende en drinkende mensen aanstootgevend is. Gelukkig vindt IKEA het ook een prima idee dat kinderen gewoon eten en drinken in hun restaurant of op hun banken*. Gelukkig maar, want de IKEA is zo’n beetje de enige winkel waar ik shoppen wel erg leuk vind.

Uitgaan van borstvoeding als gewoon en normaal is in onze omgeving nog helemaal niet zo evident. Ook op Twitter stond een oproep om mee te doen aan de proefleesronde van de Multidisciplinaire Richtlijn Borstvoeding (concept). In de inleiding staat ook iets over het uitgaan van borstvoeding als de norm. Maar waarom moet alles dan wel wetenschappelijk worden onderbouwd? Is gewoon uitgaan van de biologie en fysiologie niet voldoende voor iets wat de norm is? Enfin, ik zat gelijk al met mijn rode pennetje in de aanslag, voor ik me bedacht dat ik eerst nog andere dingen heb te doen.

Het laatste waar ik langs kwam op mijn ochtendlijke social media shopping spree, was een juichende link naar een onderzoek: Borstvoeding halveert het risico van postpartumdepressie. Yay! Geweldig nieuws natuurlijk. Borstvoeding heeft nog een extra voordeel, nu voor moeder zelf. Uiteraard is borstvoeding geven geen voordeel, geen borstvoeding geven (dus je lijf niet gebruiken waarvoor het bedoeld is en geen gebruik maken van de hormonen die daarbij horen) vergroot de kans dat je een postpartumdepressie krijgt nadat je moeder wordt.

*) Beide IKEA foto’s bij dit bericht zijn genomen in dezelfde vestiging, maar verschillende moeders en kinderen

DISCLAIMER: ik heb geen aandelen in IKEA en de bedoeling van dit bericht is niet het maken van reclame voor deze onderneming.

Bijschrift foto: Vrouw weeft mand op de markt

Wie ook goede ervaringen heeft met borstvoeding geven in horecagelegenheden mag deze melden met naam en vestigingsplaats in een reactie op dit artikel.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.