Geplaatst op Geef een reactie

Publiek

Nog maar eens over openbare plaatsen en borstvoeding. Op de meest vreemde plaatsen worden moeders weg gestuurd. Bijvoorbeeld in de USA in vestigingen van Victoria’s Secret, een lingerie zaak met pikante setjes. Zodra die borsten niet meer met spannend kant omgeven dienen als mannenlokkers zijn ze kennelijk ineens ongepast.

250px-Alexandre1venusmilo

Musea hebben er ook een handje van. Zelfs in zalen vol met mannelijk en vrouwelijk frontaal naakt zijn kinderen aan de borst een no-go. En dat terwijl musea (sommige dan) vol hangen met afbeeldingen van kinderen aan de borst. die borsten horen dan wel bij een maagd, misschien dat dat anders is. Soms zijn het borsten van echtgenotes van bekende mannen, dan mag het ook.

Sommige musea komen snel bij zinnen als er wordt geklaagd over de onheuse bejegening van moeders met kinderen. Ze passen snel hun richtlijnen aan, zodat moeders hun kind waar dan ook kunnen voeden wanneer hun kind daar behoefte aan heeft. Voor moeders die daaraan dan zelf behoefte hebben is er meestal ook een afgeschermde ruimte beschikbaar.

1 Motherhood-Madame-Lebasque-and-Her-Children-1905mary-nursing-jesus-300De nieuwe paus heeft overigens het goede voorbeeld gegeven: borstvoeding geven is heel gewoon en moeders moeten dat gewoon doen waar en wanneer dat nodig is. Hij heeft dit bij meerdere gelegenheden zeer uitdrukkelijk gezegd tegen aanwezige vrouwen die aarzelden om hun kind aan de borst te leggen.

 

Tips voor moeders die het toch nog een beetje eng vinden om te voeden waar ook andere mensen zijn.

  1. De paus vindt het een goed idee, dus laat je niet afschrikken door mensen die je de indruk proberen te geven dat je onzedig bezig bent.
  2. Begin klein, met bekende mensen om je heen. Zo kun je eraan wennen dat er mensen bij zijn als je voedt en ze kunnen je geruststellen dat je er niet raar bij zit en dat je geen mannenmagneet bent vanwege het voeden.
  3. Als je bang bent dat je helemaal bloot zit (en dat niet wilt) bedenk dan wat je aan bloot laat zien in een zomerjurkje, een topje met spaghettibandjes, of in bikini of badpak aan het strand. Meestal zal er als je je kind de borst geeft niet meer te zien zijn dan dat, vaak minder.
  4. Als je het eng vindt, vraag dan iemand mee bij wie je je op je gemak voelt en ga zo zitten dat die persoon er een beetje voor zit.
  5. Als je aarzelt of je op de plaats waar je bent wel de borst kunt geven, overweeg dan wat erger is: een krijsend kind of een tevreden aan de borst drinkend kind.
  6. Oefen thuis met vlot aanleggen, zodat je tijdens je lunch buitenshuis gewoon door kunt gaan met meedoen aan het gesprek terwijl je je kind aanlegt.
  7. Als mensen naar je kijken, kijk ze dan aan en lach ze stralend toe. Knappe toeschouwer die je dan nog een vervelende opmerking toe kan voegen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.